用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 開左啦~呢邊 小三2011-2012交流區
樓主: MimiCactus
go

開左啦~呢邊 小三2011-2012交流區 [複製鏈接]

MimiCactus 發表於 12-2-21 08:42
阿仔呢排唔知咩事, 日日有新鮮野比我.  工作紙錯晒, 欠帶書, 做漏工作紙背頁,放學後又唔願做功課, 到我chec ...
咁奇? 係咪學校有D唔愉快野發生左呀?

測驗範圍又出左, 中文科無提及中文乙部的測驗型式, 即又要考作文? 要幾多字呢?

MimiCactus 發表於 12-2-22 15:43
測驗範圍又出左, 中文科無提及中文乙部的測驗型式, 即又要考作文? 要幾多字呢? ...
應該打後都要考作文, 你仔仔係咪有tsa做? 可能會跟據tsa作文形式測考..如呢排tsa係做便條, 可能會便條一題, 作文一題...多少字數, 要睇返平時老師作文或tsa時, 需要作多少字...

係囉!乙部測40分鐘,可能又係作文加作句。

硬係覺得今次個範圍好求其咁, 中文課本得三課, 英文得兩課 ....

其實下學期至測驗日只得一個月, 真係教唔到太多野

總之狂溫past tense la. 一定出.

係呀, 今次教得好趕又好急.
亞仔都係, 錯又多, 漏又多, 做得勁耐. 可能係放得太多假, 心散左,
同埋已經又開始越來越深, 可能佢覺得難, 無心機....
明天就要見家長同派成績, 今次考得唔太好. 比較起上黎都係佢既新低.
有d擔心, 希望唔好太差啦........

回覆:catherinepang 的帖子

今日是家長日,正前住途中。今次成績不抱太大希望,但願無咩投訴,如上堂傾計,無心機,懶散就好了。

回覆:MimiCactus 的帖子

最怕老師講中文麻麻

好驚老師話中文麻麻,英文要努力,數學要急起直追。我開始要揾定補習老師,直係驚過自己小時見家長。

係呀, 自己細個時係唔識驚, 佢地係唔會驚
收到成績喇, 排名比我預期既好, 唔知係咪同其他同學一樣係中文拉底左
我見前面D POST 個個都話中文好深, 亞仔今次中作係B- 好怕佢下次係C.
黎緊又 test 喇, 但中文好鬼難溫, 都唔知點入手, 惟有得閒比d paper 佢做下
但最近功課好多佢又lazy, 真係無時間.....

今日見完班主任,名次比上次跌咗4名,主要中文同中作慘死叫佢(我)揸緊d! 點揸呀?不如我幫佢考喇

回覆:irismama 的帖子

見如家長後,個心一沉。同老師傾的時候,眼有淚光。換著小時候的我,以亞仔的成績絶對算中上,但換了今天的敎育,我可以怎樣呢!原來父母對孩子的排位和分數是這麼介懹的。像中文造句,原來不是交小三的水準,是要交小五的水平句子。看見派回來的造句,無錯字,無用錯標點,都係得乙一。老師後加果句是小五程度黎嫁!加下做父母真可悲。

想問問中文書三下第六課的生字, 撫摩的摩字對嗎?  小時候, 老師教是撫摸的. 是不是我果個年代錯了呢?!

真係唔知, 我只覺得佢地D中文書既文法好有問題, 比較深刻既好像上學期其中一課文裡的一句: "現在的小朋友最幸福啦..."
我百思不得其解, 為何會用個 "啦" 字.

既然課本是這樣寫就唯有跟住先, 日後找到正確寫法再同小朋友講.

回覆:開左啦~呢邊 小三2011-2012交流區

明天中文測驗,為何老師沒有派齊作文架。

我地班好似得一份作文-家務.

回覆:sandylam 的帖子

一遍超巿和一遍賀卡關於郵票得獎未派

想問星期一是否不用上課,放假一天。

jannielam  Yes.旅行後假期!  發表於 12-3-16 22:28

回復 MimiCactus 的帖子

冇錯丫, 旅行補假, 手冊後頁學校假期表有寫 :loveliness:
‹ 上一主題|下一主題