用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 開左啦~呢邊 小三2011-2012交流區
go

開左啦~呢邊 小三2011-2012交流區 [複製鏈接]

放完暑假後, 各位家長我們又要埋位啦~
阿仔一開學, 我就apply 十一月的假同阿仔準備11月17日開始的測試, 公司好多同事的仔女都係近上下測驗考試, 所以要早點申請.
阿媽真係唔易做.   
   1    0    0    0

hi~

大家在果日(上星期六) 有無去家長會?
副校長話今年提早有精英班, 即小三升小四有一班精英班.
(
以往是小四升小五先有兩班精英班)
入到課室,
老師都寄語深長話 今年學校早左有拔尖,
家長們要督促小朋友, 唔好再好似BB感咩都要提,
將來入錯班, 就後悔啦.

我開始有無形壓力呀~

我無去到禮堂聽校長的講座,原來今年已經要預備精英班,好大壓力呀!
入到課室,聽到今年的課程比上年深了很多,很擔心亞仔追不上!

原帖由 jannielam 於 11-9-12 11:10 發表
我無去到禮堂聽校長的講座,原來今年已經要預備精英班,好大壓力呀!
入到課室,聽到今年的課程比上年深了很多,很擔心亞仔追不上!
今年真係好緊張, 作文包括中文, 英文, 要一百字以上, 而家要佢作兩句都想死, 何況一百?  五十都唔掂啦

仲有常識科要全部寫字, 而且好多深既生字.

呢D野我好似中學先有  

學校開始轉型啦, 今日有小二家長同我講今年小二有一班是用普通話授中文.
而小一就好似1C定1D的數學教快一個學期, 不知是真孰假。
如果是真有其事,
那麼學校開始改革,
我們做家長的要努力加油,
急起直追啦~

回復 1# MimiCactus 的帖子

小二有一班用普教中文? 點解我唔知既, 係邊一班呀?

那位小二家長話不是每位學生都可以用接受普通話中文堂, 之前有個別家長通告知匯某小部份學生的家長和回覆是否接受的.才可以上普通話中文堂.
所以我都想八卦問下今年小二有無那班中文堂是分開分組上課呢?

原帖由 Kimuimoon 於 11-9-15 11:27 發表
小二有一班用普教中文? 點解我唔知既, 係邊一班呀?

醒目開學勳章

咦, 真係聞所未聞喎。今晚問吓個仔先。

原帖由 MimiCactus 於 11-9-15 12:02 發表
那位小二家長話不是每位學生都可以用接受普通話中文堂, 之前有個別家長通告知匯某小部份學生的家長和回覆是否接受的.才可以上普通話中文堂.
所以我都想八卦問下今年小二有無那班中文堂是分開分組上課呢?
...

回復 1# Funny 的帖子

真的嗎 ? 普通話教中文 ?? 是否之前既
就沒有. 即是小三或更高年級既沒有 ??
恨死人勒....
係呀, 今年深左好多, 功課亦多左好多,
睇黎要再努力d至得.

醒目開學勳章

我都覺功課多左(小二)。尋晚數學做作業同埋TSA, 加埋有5版。

原帖由 catherinepang 於 11-9-22 00:54 發表
真的嗎 ? 普通話教中文 ?? 是否之前既
就沒有. 即是小三或更高年級既沒有 ??
恨死人勒....
係呀, 今年深左好多, 功課亦多左好多,
睇黎要再努力d至得. ...

好明顯比前2年多左好多功課. 真係超忙. 而且好多時重有突擊既默書同小 quiz. (只係比張紙仔佢地默) 不過都好既, 之前2個星期先默一次, 又好像真係小左d....

回復 13# catherinepang 的帖子

我是小一家長, 請問各位師兄師姐們, 你們的功課多成點, 是小二開始多定小三, quiz 和默書, 測驗有幾多次?  

是否真的有一班用普通話教中文, 係就是好消息!

希望不要怪我插咀!

真的嗎?

我還有一個小女現在讀K2....

我都希望有2手準備....

學校改革係好事, 我覺得學校都係一步一步來...一來學生易識應, 二來老師都是...

咁唔知小一係都有咁情況呢?

老實講小三和小二是兩個世界, 3B為例: 數學每日最少一定有三樣功課, 雖然補充作業並非第二天交, 但我也一定要呀仔做晒。中文多了工作紙, 通常是準備應付作文而增設的, 英文也有兩至三樣功課.

以上功課預有六至七樣, 未計改正功課。  自己已放棄看電視, 每晚八點半關電視, 全程check功課, 默寫每天學的生字(因久不久便有突擊默書),
上次數學評估都無寫手冊, 無得溫是突擊的。所以要每天溫一D以防萬一。  壓力是給家長的, 不是小朋友, 他們還是戇居居的, 唔知咩事, 功課求其, 寫字馬虎, 所以習慣每日溫一D, 以備不時之需。  

咁睇來小一都唔係好恐怖啫喎.
歡迎進入維豬豬愛的小屋
http://www.babyhome.com.tw/bb/349338

回復 17# 維豬豬 的帖子

放心, 小一和小二是Honey Moon 期, 好好enjoy la.  相比其他小學, CKS功課唔算多, 好似寫中文生字, 每個詞語只是寫三個, 好抵架啦。  自己小學果時是寫一行重不可以隔格添.

醒目開學勳章

我又唔係好覺小二係Honey Moon, 因為我覺得今年比起小一多左好多功課, 時間用多左好多。大家努力!

原帖由 MimiCactus 於 11-10-12 08:37 發表
放心, 小一和小二是Honey Moon 期, 好好enjoy la.  相比其他小學, CKS功課唔算多, 好似寫中文生字, 每個詞語只是寫三個, 好抵架啦。  自己小學果時是寫一行重不可以隔格添. ...

回復 16# MimiCactus 的帖子

我叫亞仔小息時做住一喲功課先,返到屋企唔使做到咁夜!亞仔話佢要小息時一路食野一路做功課!
‹ 上一主題|下一主題