用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 接近1歲但還未識說話, 只識講BB話, 是否正常? ...
go

接近1歲但還未識說話, 只識講BB話, 是否正常? [複製鏈接]

我既BB就快1歲了, 但還未識叫爸爸媽媽, 一些簡單單字都不會, 只會叫或講BB話 ...我已經每天不斷教他和他不停說話, 但他也不理會我 連簡單既動作也不會模仿, 只識BYE BYE...總之你有你做, 他有他玩或只望住你...唉!! 好擔心
   1    0    0    0

回復 1# pochaccong11 的帖子

我仔仔都係
9個幾月了
都只會講bb話
真擔心來緊pn幼兒園 d interview(如果有d話)唔知點算好. ..

醒目開學勳章 貢獻勳章

仔~ 到歲半都未識講嘢都未叫遲!
但如果係女,歲半應該講好多嘢

我細仔就嚟17個月,都仍然係"奶奶",俾老豆蝦嗰時"媽"住揾我 i.e. 未到緊要關頭,都唔講人話!
未擔心過~
恐龍家

真的嗎....他喊既時候咪"媽媽媽媽"...希望他既進展係正常, 就快要返母嬰健康院檢查, 怕到時姑娘醫生叫佢做什麼都不識

我仔係22個月先講單字...1歲半前連BB音都無架..Don't Worry

不過唔識講野..又唔跟指令..多人報的PN係唔會收..
我舊年考PN都係越考越驚

我個仔歲半時先至識幾個單字, 點知到左23個月就講兩個字, 足一歲就開始短句, 所以唔駛擔心, 差一個月都差好遠.

我覺得一歲未識講野好正常wor!

唔好擔心﹗你個仔先接近1歲,先剛剛起步呀﹗仔正常亦係遲起步的﹗

我個仔1歲都係講好少野,同時期有幾個女仔已經講得好好。1歲半就進步好多﹗而家接近兩歲,幾個月前開始,一日到黑講唔停,學得好快、跟得好快﹗

當然,我個仔算係講得好好果D。每個小朋友的發展都唔同,唔好俾壓力自己,亦唔好比較﹗我妹妹小時候,都係兩歲都未識講野,佢仲要有我呢個好多野講的家姐喎 屋企人真係勁擔心的﹗ 當然係無事喇﹗

你講多d,同埋讚他多d就得ga la。

我個仔1歲之前都唔系好講野,只會叫爸爸媽媽,爺爺婆婆甘。

但每逢他講野,我就會讚他。而且,有時他講咩bb話,我都會重復,會講一樣好接近他bb話ge野。例如,他話“匙羹”(當然系唔正ge bb話),我就會話:“匙羹?bb想要匙羹啊?”他話“lu dark”,我就會話:“蘿卜?食蘿卜?”

屋企人要有想像力,延伸bb講ge野,他會覺得自己都識講,屋企人都聽得明。甘他就會好樂意去講ga la。

另外就系照顧他ge人,要有心機,經常描繪他的動作。他唔跟你做動作唔緊要,你可以講返他的動作俾他知。例如,放他坐在凳度,你可以講:“bb坐低。”跌左玩具,你可以講:“跌左la,bb執執。”

慢慢他就會模仿你。其實他都聽得明,只系未講0者。

宜家我個仔歲半,咩都講一餐。好多時他都系話俾我知,他做緊咩。例如坐低,食野,撞到甘。仲開始講短句tim。只要屋企人鼓勵,認同他,他就有信心講野ga la。

而且,1歲都唔算慢。俾心機!

原帖由 pochaccong11 於 11-9-6 16:14 發表
我既BB就快1歲了, 但還未識叫爸爸媽媽, 一些簡單單字都不會, 只會叫或講BB話 ...我已經每天不斷教他和他不停說話, 但他也不理會我 連簡單既動作也不會模仿, 只識BYE BYE...總之你有你做, 他有他玩或只 ...

唔使擔心. 唔識講係正常架.
我有啲朋友仔仔都係差不多兩歲先講野咋.

睇你咁緊張又成日同佢講野, 佢收咁多input, 遲啲佢一開金口... 就唔停架啦.

Don't worry !!我表姐個仔現在2歲,都只識講爸爸,媽媽,水水,其餘多是BB話,但你問佢野比指令佢,佢又做到又明白你說話.所以吾駛担心住,佢一識講嘢就講不停啦!

一歲仲好細...唔好咁心急啦....我個囝下個月3歲..都未介晒全部BB話...我而家都係聽得明我個囝8乘左右

我個細囝就18個月啦, 家姐成日同佢講野, 但都只識講幾個單字, 黎緊PN面試都唔知點算??!

我個囝都就來2歲了都系D BB話, PN面試5駛感擔心, PN要求5系好高

我個囝囝都一樣.. 只係識得講 bb 話..
一係就拿起電話係咁講 BB 話... 講到七情上面咁.... 依加都快到26個月啦.. 好似無咩進展咁.. 我已經不繼同佢講野.. 真係好擔心.. 但係好彩 K1 的面試得左.. 可以入到心儀個間幼稚園... 可能係其他語言外的野補充瓜.. 所以未面試的其實唔洗怕.. 可以教佢其他野.. 例如配對啦.. 教佢將相同的野放係一齊.. 又教佢將珠珠串係線仔到.. 教多幾樣.. 到時面試講唔得都可以係其他方面囉到分加.. 所以放心啦..

‹ 上一主題|下一主題