用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 協恩vs聖士堤反女子
go

協恩vs聖士堤反女子 [複製鏈接]

小女有聖公會20分,請問第1輪揀協恩小學定聖士堤反女子小學好呢? 抑或揀其他聖公會學校?
不考慮居住地點,可以搬屋
學術/體藝/校風比較邊間好d?

謝謝大家意見!!
   0    0    0    0

我都好想知呀...

協恩中學明年轉直資,會否作為考慮或比較得其中一個因素。

我是多年前的SSGC舊生.協恩就唔知.SSGC是貴族学校,学生鬥家底,鬥名牌,鬥成績,自視甚高(自大未必是好事).當年中学文科強但理科極弱.我那屆理科冇人入大学,他們唯有出國升學.

而家成績就唔知,因我冇興趣回舊生會再同佢地鬥下去.比事業比豪宅比身家比子女成績.

醒目開學勳章

而家官津校好難貴族,小學派位有一半係電腦抽,所以貴族去曬私校直資同國際學校。如果講鬥名牌鬥家底,聽聞協恩同聖士提反都唔西利,反而算係名校中比較平實。有時都要睇個別學生同家長心態。

一般女校都係理科無文科咁好,男校就文弱理強。而公開試成績每屆都會有出入,有機會突然有一屆特別差,又或者特別標青,所以睇學校水平,唔可以淨係睇一屆,sample太細。

講返20分,兩間都唔包得,不過唔知協恩轉直資,對報名人數有幾大影響。樓主住邊區?

原帖由 Jasmine-4711 於 11-9-6 00:36 發表
我是多年前的SSGC舊生.協恩就唔知.SSGC是貴族学校,学生鬥家底,鬥名牌,鬥成績,自視甚高(自大未必是好事).當年中学文科強但理科極弱.我那屆理科冇人入大学,他們唯有出國升學.

而家成績就唔知,因我冇興趣回舊生會再同 ...

我囡喺SSG由幼稚園到今年升小四,有錢嘅同學唔少,同校網有關,但未見有同學鬥家底鬥名牌。如traeh所說學校也較平實。

SSG同協恩比較,考慮地區同直資/津貼中學吧。

I agree that you should consider DSS vs subsidized in secondary school.

I would choose Heep Yun because since the secondary school is now DSS (in 2012), it perhaps would imply that they would take in more Heep Yun primary school girls (my guess only).

btw, this new, male headmaster has been teaching at Heep Yunn for such a long time. I believe if he really wants to 變態, he could well be 變態 long time ago....  
just my view only.

原帖由 maychch 於 11-9-11 16:21 發表
比我就選聖士提反, 中學不用交學費, 班數多些, 容易入.
協恩中學除了交學費, 校長是男的, 無咁名女同學心事, 女校D男工作人員, 做做下都有D變態, 有D驚. ...

20分抽到入協恩的機會比聖士堤反女子低好多。協恩係九龍,位置比較方便,好多人會揀佢。聖士堤反女子係西半山,多數住香港的至會考慮,就算住東區都係好遠。好少人會住九龍,比個女去聖士堤反女子讀,住新界就更加唔會諗喇。不過若果第一二階段都抽唔到,你囡囡唔係讀佢地兩間的附屬幼稚園,敲門係唔會考慮嘅。

原帖由 fcatherinehk 於 11-9-5 00:33 發表
小女有聖公會20分,請問第1輪揀協恩小學定聖士堤反女子小學好呢? 抑或揀其他聖公會學校?
不考慮居住地點,可以搬屋
學術/體藝/校風比較邊間好d?

謝謝大家意見!! ...

坦白講20分抽協恩機會好低,只得約45個位,每年有家姐、媽媽舊生及宗教分,25分已超過自行位!怕浪費機會!

回復 4# Jasmine-4711 的帖子

I am old girl of SSGC. I was in science class, some of my classmate became Architects, doctors and engineers.  We had around 32 students in science class. So I guess we did pretty well.  

有錢嘅同學唔少,同校網有關,但未見有同學鬥家底鬥名牌.

我都係SSGC很多年前的舊生, 由幼稚園一路到中學. 校內有錢人當然會有,但不會誇張到鬥家底鬥名牌. 雖不是頂級名校, 但成績都算中上. 最好的就是不會太 "谷".
我只有一個仔,沒有女兒, 否則我一定會同佢報SSGC.

Although earlier I mentioned that I would choose Heep Yunn in this case, also feel that SSGC historically seems to be more famous (perhaps more government officers, politicians, architects) are from SSGC (maybe SSGC is on Hong Kong island's district where people are richer....). SSGC is more prestigious then?

原帖由 bearmouse 於 11-9-20 16:49 發表
我都係SSGC很多年前的舊生, 由幼稚園一路到中學. 校內有錢人當然會有,但不會誇張到鬥家底鬥名牌. 雖不是頂級名校, 但成績都算中上. 最好的就是不會太 "谷".
我只有一個仔,沒有女兒, 否則我一定會同佢報SSGC. ...
‹ 上一主題|下一主題