用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問N1 會教d乜?
go

請問N1 會教d乜? [複製鏈接]

0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

N1教嘅嘢,K1會再教一次,分別係教得快d
恐龍家

咁如果唔讀N,K時個小朋友咪追得好辛苦?

原帖由 小曳人 於 11-9-4 21:38 發表
N1教嘅嘢,K1會再教一次,分別係教得快d

我心儀既幼稚園大部份都冇N,咁我駛唔駛特登去搵D有N既比阿囝讀住先呢?

我想小朋友多点朋友一起玩,同埋生活有规律点...

醒目開學勳章 貢獻勳章

回復 4# irene_the_pooh 的帖子

無所謂,但注意,如果工人湊,就返學好d
恐龍家

醒目開學勳章

[quote]原帖由 小曳人 於 11-9-6 06:58 發表
無所謂,但注意,如果工人湊,就返學好d [/quote]  Agree!! 返學比老師教好過比工人教

返N好D, 響屋企你可能可以教到佢一D自理能力~ 但係返N除左自理能力仲可以訓練紀律同耐性~ 例如排隊去TOILET咁, 響屋企好難可以教到~~~

返N可以等小朋友
1. 同多D same age既小朋友相處
2. 適應校園生活,
3. 學戒片
4. 學紀律
5. 嘗試離開家人視線範圍去到陌生的地方活動

以上唔係k唔可以做到, 但而家好的k校會揀學生收係事實! 老實講, 你做學校/老師/同其他家長的話, 都唔想有學生返學係咁cry or 賴vv pooh 影響其他小朋友上堂進度及環境衛生.

回復 9# kufubaby 的帖子

Agree! 雖然我都有時間教小朋友, 但始終仔女會倚賴父母, 父母唔忍心亦會照顧週到, 所以都係比老師教吓好d.

Better to go to half-day N class, even if you are ftm it's hard to teach your child:

1) Line up to go to toilet with other children

2) How to handle conflict with other children properly when parents are not around (don't hit other children but also not let other children hit you)

Teacher can better handle the children if she is teaching the same children all year long, as opposed to a playgroup where the children are always changing.

Just let your child go to half day N class if you are ftm.

N班主要教自理和與小朋友相處,雖然好多人都話可以自己教小朋友自理,但好多時父母、老人家和工人都會較遷就,但係N班小朋友可以見到別的小朋友做,佢D推動力就會大一D。不過如果家長可以學會放手讓小朋友自己多做,效果都可以好理想的。

通常都係教自理能力,如:自己除鞋著鞋, 排隊去廁所,洗手和抹乾, 食茶點和收拾餐具, 大小肌肉活動, 推好張凳, 美勞 等

係呀, 我個女而家係屋企自己會拉凳坐, 起身仲推好張凳tim   

係呀, 其實如果你係勤力的FTM, N班學嘢全部可以屋企教晒, 唯一响屋企學唔到的係: 守課室規矩而已。晒你自己覺得個個月俾千幾蚊學守規矩值唔值囉。好似我個囡, 戒片、食飯、講說話全部無問題, 就係無規矩, 好隨意。第一次返學居然完全無喊過, 但係就返7日俾老師校長投訴咗6日 依家返咗近3個禮拜, 老師讚佢表現好好了, 可以安靜等老師。
不過, 如可能, 儘量揀半日的N班, 因為全日好易病, 雖然, 返全日可以學埋吃飯同自己瞓晏覺。

回復 4# irene_the_pooh 的帖子

我都煩緊呢個問題...我心儀既幼稚園又係冇N,我都煩緊駛唔駛特登去搵D有N既比BB讀住先......到底返N班有咩學呢...??我又怕唔比佢返N班到第日返K班會慢人好多....唉...好煩
‹ 上一主題|下一主題