用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵涌區邊間band 1英中好?
樓主: sandy625
go

葵涌區邊間band 1英中好? [複製鏈接]

原帖由 alice44 於 11-9-5 17:29 發表

你朋友係唔係荃灣區呀? 善德係荃灣區嘅他區, 剛過去的派位只給了5個位比荃灣區. 如果係荃灣區就有可能第四志願都派到, 因為位少, 好多人唔會咁快揀他區學校, 會先博本區. 如果葵青區, 因為今年縮班,. 我相信要第一 ...

想請問怎樣知道有幾多位給他區?教育局有冇公報?

原帖由 heiheibbchu 於 11-9-5 17:49 發表

想請問怎樣知道有幾多位給他區?教育局有冇公報?

4月中派的中學一覽表上會註明, 但如果你係葵青區就唔會知, 荃灣區就會註明. 如果想知, 唯有網查看.

原帖由 alice44 於 11-9-5 17:59 發表

4月中派的中學一覽表上會註明, 但如果你係葵青區就唔會知, 荃灣區就會註明. 如果想知, 唯有網查看.

吾好意思, 我都未明 ( 可能我未有經驗).  
即是中學校網是葵青區, 但我想知可風中學有幾多位比葵青區, 咁有乜途徑呢?

原帖由 heiheibbchu 於 11-9-5 21:34 發表

吾好意思, 我都未明 ( 可能我未有經驗).  
即是中學校網是葵青區, 但我想知可風中學有幾多位比葵青區, 咁有乜途徑呢?

剛派位的年度, 可風中學比了10個位葵青區.
可以在葵青區的中學一覽表上睇到, 但都要4月才會公佈.

醒目開學勳章

係唔係荃灣中學唔夠位, 所以先會借葵青位, 但葵青就已經夠位, 所以唔會有機會借荃灣(可風)位呀~

醒目開學勳章

回復 24# alice44 的帖子

更加唔明呀, 點解荃灣要借善德位, 但葵青又借可風位呢, 咁有位唔係應俾本區用咩, 點解借來借去?

原帖由 lovelyaudrey 於 11-9-6 11:21 發表
更加唔明呀, 點解荃灣要借善德位, 但葵青又借可風位呢, 咁有位唔係應俾本區用咩, 點解借來借去?

遊戲係咁玩, 你有你埋怨, 佢有佢自定.  都無時間去解究佢點解&合理否了!!!
可以看上年資料, 大概了解分佈數量.

醒目開學勳章

真係無咩印象, 更加唔明, 真係唔明個制度係點, 要做多D功課惡補先得...

咁選小學個陣話要選埋中學校網其實為咩, 原來自己網D位未派晒都會借俾人架???

真係一直以為有位剩先會借俾人....

果位是我仔同學既媽咪,是荃灣區的,她大女今年升中,她說第一揀荃官,第二何荃耀,第三王少清,第四是善德,因我又唔方便問得太詳細,唔係太明點解咁都可以第四都入到英中,所以就問下其他媽咪.
原帖由 alice44 於 11-9-5 17:29 發表

你朋友係唔係荃灣區呀? 善德係荃灣區嘅他區, 剛過去的派位只給了5個位比荃灣區. 如果係荃灣區就有可能第四志願都派到, 因為位少, 好多人唔會咁快揀他區學校, 會先博本區. 如果葵青區, 因為今年縮班,. 我相信要第一 ...

原帖由 sandy625 於 11-9-6 12:45 發表
果位是我仔同學既媽咪,是荃灣區的,她大女今年升中,她說第一揀荃官,第二何荃耀,第三王少清,第四是善德,因我又唔方便問得太詳細,唔係太明點解咁都可以第四都入到英中,所以就問下其他媽咪. ...

嗰位媽咪咁揀都幾冒險, 因荃灣區傳統英中較少, 我聽荃灣朋友講, 佢哋D人揀第一荃官第二王少清, or第一何荃耀第二王少清, or第一可風第二王少清, 第三揀可能揀band2了(我唔知咁算唔算太保守).
嗰位媽咪算好好彩, 如果唔係插咗間善德又比佢入到, 都唔知會蹗咗去第幾志願:cry:

我個仔今年小五,上年成績全級第7,但今年keep唔keep到好難講,我唔會太樂觀,真係唔知點排位.

回復 31# kswiss 的帖子

"係因為荃灣誇區放第1至3都唔夠10人"唔係好明,可否講詳細D.

青衣保良局八三都好好, 英文, 不斷在進步中..

要肯搏+ 好彩

原帖由 SmileFoReVeR 於 11-9-6 14:37 發表

嗰位媽咪咁揀都幾冒險, 因荃灣區傳統英中較少, 我聽荃灣朋友講, 佢哋D人揀第一荃官第二王少清, or第一何荃耀第二王少清, or第一可風第二王少清, 第三揀可能揀band2了(我唔知咁算唔算太保守).
嗰位媽咪算好好彩, 如 ...

為什麼"揀第一荃官第二王少清, or第一何荃耀第二王少清, or第一可風第二王少清"是較好的模式?

我也是荃灣校網, 如果第一荃官, 第二安柱, 第三可風, 第四李儿基/善德, 可行嗎? 會否太risky?

原帖由 monmonc 於 11-9-20 14:39 發表

我也是荃灣校網, 如果第一荃官, 第二安柱, 第三可風, 第四李儿基/善德, 可行嗎? 會否太risky?

安柱有5個學位放第二志願, 有膽色! 第三志願的可風係熱門之一(68學位)應該晨早無晒位, 李兆基/善德各有5個學位就算捱得到第四志願都應該剩番極少.

原帖由 monmonc 於 11-9-20 14:39 發表

為什麼"揀第一荃官第二王少清, or第一何荃耀第二王少清, or第一可風第二王少清"是較好的模式?

我也是荃灣校網, 如果第一荃官, 第二安柱, 第三可風, 第四李儿基/善德, 可行嗎? 會否太risky? ...

沒錯, 大部份人會選擇用這三種模式

你試想想, 大部份人會用上面三種模式填表, 所以三間英中怎會在第二輪還有位

原帖由 jaci 於 11-9-20 23:13 發表

沒錯, 大部份人會選擇用這三種模式

你試想想, 大部份人會用上面三種模式填表, 所以三間英中怎會在第二輪還有位

王少清是否一個好的選擇, 我對這間學校沒有太大感覺. 放它在第二, 萬一入不到第一志願而順利進入王少清, 真的不知是否幸運與否了!
‹ 上一主題|下一主題