用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵涌區邊間band 1英中好?
go

葵涌區邊間band 1英中好? [複製鏈接]

除林護外,葵涌區邊間band 1英中好?可講幾間再排序.thanks.
   0    0    0    0

可風 ~ 伍約如 !~ 安柱 ~善德 等等

可風 -- 屬於荃灣區的band 1學校.
伍若瑜 -- 老師話係band 2頭, 不是band 1, 但今天度有無升呢就唔知. 我個人覺得呢間校風好, d學生行出嚟好正經, 我都幾鍾意呢間學校.
好的band 1於葵青區:
林護
善德
安柱
李兆基
八三
陳兆民
蕭明(女校)
保祿六世(女校)

回復 3# alice44 的帖子

請問伍若瑜是否英中?

安柱好D還是善德好D?

版主

原帖由 sandy625 於 11-9-5 12:38 發表
請問伍若瑜是否英中?

不是,好似連英文班都冇.但校風真的不錯.

原帖由 sandy625 於 11-9-5 12:38 發表
請問伍若瑜是否英中?

伍若瑜上年度已4班中一全開英文班了, 面試田徑必考, 加籃球/羽毛球/乒乓球任揀1樣

原帖由 sandy625 於 11-9-5 12:39 發表
安柱好D還是善德好D?

安柱好D

原帖由 sandy625 於 11-9-4 12:37 發表
除林護外,葵涌區邊間band 1英中好?可講幾間再排序.thanks.

"個人"排葵青區傳統英中會咁排:
林護>安柱>李兆基>蕭明(女校)>善德>保祿六世(女校)
往年只聽過有極少數人將保祿排第二志願都入到, 其餘必須排第一才可入讀, 依家縮咗班一定唔可以了......大家要小心謹慎選擇呀

伍若瑜2011-2012年度中一學生會用英文教人文科學, 數學用書是中文和用中文教.
到呢班人升中二時會分班, 只有三班是用英文教所有科(除中文科及術科外), 即是這校有英文班, 但唔係全開英文班, 所以不是英中.

原帖由 sandy625 於 11-9-5 12:39 發表
安柱好D還是善德好D?

如果兩間比較, 我個人覺得善德好d, 因為安柱個校長太囂張, 著重獎項, 反之善德的校長, 事事以學生為先.

原帖由 SmileFoReVeR 於 11-9-5 13:46 發表

伍若瑜上年度已4班中一全開英文班了, 面試田徑必考, 加籃球/羽毛球/乒乓球任揀1樣

未開到四班英文班, 只開了三班.

原帖由 alice44 於 11-9-5 14:04 發表
伍若瑜2011-2012年度中一學生會用英文教人文科學, 數學用書是中文和用中文教.
到呢班人升中二時會分班, 只有三班是用英文教所有科(除中文科及術科外), 即是這校有英文班, 但唔係全開英文班, 所以不是英中. ...

吓!咁都得!上年睇升中資料佢同八三同陳兆民都係4班全開英文班, 所以三間都叫「升呢英中」架

原帖由 SmileFoReVeR 於 11-9-5 14:12 發表

吓!咁都得!上年睇升中資料佢同八三同陳兆民都係4班全開英文班, 所以三間都叫「升呢英中」架

我個仔9月剛升中, 2010年尾呢間學校開升中講座, 因為識得家教會d人, 佢叫咗副校長嚟解答我問題, 係咪用英文教係我最主要選中學的要求, 所以我好詳細咁問副校長, 佢亦好詳細咁回答我嘅問題, 有問必答, 個副校長好好人, 我都好鍾意呢間學校.
你再睇下個中學概覽, 在按能力分班這柵註明 : 數學(中二), 即是升上中二時其中一班的數學用中文書中文教.

原帖由 alice44 於 11-9-5 14:19 發表

我個仔9月剛升中, 2010年尾呢間學校開升中講座, 因為識得家教會d人, 佢叫咗副校長嚟解答我問題, 係咪用英文教係我最主要選中學的要求, 所以我好詳細咁問副校長, 佢亦好詳細咁回答我嘅問題, 有問必答, 個副校長好好 ...

原來係咁, 揀學校真係唔可以淨係睇資料, 最好親身去睇去聽去問

原帖由 alice44 於 11-9-5 14:19 發表

你再睇下個中學概覽, 在按能力分班這柵註明 : 數學(中二), 即是升上中二時其中一班的數學用中文書中文教.

係喎...嚴格嚟講我應該係再上一個年度的, 我細的小朋友今年升中二了, out咗添

我識得一個媽咪同我講,佢個女派第4志願善德,頭3志願揀荃灣區英中入唔到,所以我才想知道善德是怎樣的學校,點解排第4志願都入到.
原帖由 SmileFoReVeR 於 11-9-5 13:55 發表

"個人"排葵青區傳統英中會咁排:
林護>安柱>李兆基>蕭明(女校)>善德>保祿六世(女校)
往年只聽過有極少數人將保祿排第二志願都入到, 其餘必須排第一才可入讀, 依家縮咗班一定唔可以了......大家要小心謹慎選擇呀:funny ...

原帖由 sandy625 於 11-9-5 16:10 發表
我識得一個媽咪同我講,佢個女派第4志願善德,頭3志願揀荃灣區英中入唔到,所以我才想知道善德是怎樣的學校,點解排第4志願都入到.

有D吾明, 荃灣同葵青吾同校網, 點可以一齊排?

原帖由 sandy625 於 11-9-5 16:10 發表

你朋友係唔係荃灣區呀? 善德係荃灣區嘅他區, 剛過去的派位只給了5個位比荃灣區. 如果係荃灣區就有可能第四志願都派到, 因為位少, 好多人唔會咁快揀他區學校, 會先博本區. 如果葵青區, 因為今年縮班,. 我相信要第一志願先可以派到.
‹ 上一主題|下一主題