用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 沙田 大圍 馬鞍山校車
樓主: mimiip
go

沙田 大圍 馬鞍山校車 [複製鏈接]

回覆 5# mimiip 的文章

JMMA-Shatin

回復 13# mimiip 的帖子

我冇問題,我只想我仔唔好在街太長時間。

Mamafiona -Ma on shan

今早校車8:10才到校,實在不應該經尖山隧道出,我今早經獅隧只係多車,用20分鐘就回到校,
大家一定要堅持不接其他學生,否則只小朋友受苦

上年有時要在遂道口轉車嫁!真過分!

又8:10分!

>"上年有時要在遂道口轉車嫁!真過分!"
真係第一次聽!
有了你頓覺增加風趣﹐我每日每天都想見你﹐ 那懼風與雨﹐那懼怕行雷﹐見少一秒都空虛

今日我接佢放學,只用了55分鐘時間返到屋企ma on shan. 咁比校車早咗返屋企40-45分鐘。我念如果聯絡唔到其它校巴,我或者接佢放學好d.

我今曰同校車及學校再傾,答案係冇其他車接大角咀學生,只有沙田區可以上多2位學生,
聯絡多間街車都係得個吉
5:05才到屋企
我想問有冇家長有興趣自組的士,費用同校車差不多,可能多一二百, 3位小朋友加1位大人負責照顧,如有興請聯絡我

各位沙田,大圍,馬鞍山家長,

經呢個星期的觀察, 校車日日都要早會中才番到學校,實在不可接受....

其中除了要接大角咀的小朋友外, (現時學校/校車公司都無法解決這問題)
校車遲到也是一個原因, 每天都遲15分鐘.... 但這問題就要我地改善囉!

假若每個小朋友都準時, 相信可以在8:00前到校.
希望各家長合作準時. (我記得系第一天適應日校長都特別提出這點)

如果我地已經做好了,而仍然遲到, 咁我地先可以理直氣壯向校方/校車公司要求直出學校.....

(只想解決問題, 希望大家明白)

]原帖由 mimiip 於 11-9-6 09:36 發表
今早校車8:10才到校,實在不應該經尖山隧道出,我今早經獅隧只係多車,用20分鐘就回到校,
大家一定要堅持不接其他學生,否則只小朋友受苦 [/quote]

跟本校車就吾應該等人, 遲到就應該自己接送.

我囡囡架校巴今年都話吾再等人.

你等左佢, 佢見你等, 佢下次又遲d, 我見吾少呢d人.
:;pppp:
你吾等佢, 睇下佢下次會吾會遲!
有了你頓覺增加風趣﹐我每日每天都想見你﹐ 那懼風與雨﹐那懼怕行雷﹐見少一秒都空虛

I discussed with parent who has school bus,
May I suggest to separate Ma On Shan and Shatin kids? I think that it may be better. I will post the news....
Also, all of the parents must take time, it is very important ....... thanks.

我已經聯絡一位家長,她本身已有保母車,現在商討由馬鞍山直出林文燦及另一學校,各項細節商討中,
請各位住馬鞍山家長如有興趣e-mail or pm
[email protected]
另外代告知其他馬鞍山家長
Thanks!

Mimiip, 請閱E-mail, 有一事想請教, 謝

怡兒,我收唔你email

原帖由 mimiip 於 11-9-7 19:21 發表
我已經聯絡一位家長,她本身已有保母車,現在商討由馬鞍山直出林文燦及另一學校,各項細節商討中,
請各位住馬鞍山家長如有興趣e-mail or pm
[email protected]
另外代告知其他馬鞍山家長
Thanks! ...

如果唔影響學校番放學流程同ECA放學安排既大前提下,我係會舉腳贊成,錢唔係首要考慮,小朋友有足夠既睡眠質素,唔影響學習係相當重要•••
係呢樹真係要多謝mimiip 媽無私既奉獻,為我地馬記居民勞心勞力,實在係我地馬記同學會一個典範,無論呢個backup plan成功與否,我都會對你致萬二分既敬意!

回覆 35# JackyBaBa 的文章

不能同意更多!!

剛剛聯絡負責人,由於路線問題,我大約去程要1小時,回程要1.5小時以上,好似與現在差不多,另外車費大約要$1500以上,
另一校小朋友去程要1.5小時以上,回程要1小時,那位家長現要考慮是否同我地聯盟
不過我會繼續努力商討或找最好方案,目的就係小朋友不用行大運,天末光就出門...........

唔該晒,cheeseman,今朝收到你先生的轉達,我有PM你

多謝mimiip無私既奉獻,現在看來分別吾大

That new school bus will wait for our ECA course finish then pick us up from school?  I think they will be hard for the new school bus. Anyway, I will happy to heard and waiting for result of new school bus.and also I am so thankful for mimiip to help all of our Ma on shan parents.
‹ 上一主題|下一主題