用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問讀2歲班(即N1),係咪要戒咗片先會收讀o架??? ...
go

請問讀2歲班(即N1),係咪要戒咗片先會收讀o架??? [複製鏈接]

請問讀2歲班(即N1),係咪要戒咗片先會收讀o架??? 我個仔現在17個月,會在下年9月讀2歲班,我幾個姑奶同一時間同我講,話讀2歲班要戒咗片先會收你,請問係唔係呀??? 謝謝。
   0    0    0    0

我仔剛上pn班, 老師開學日問家長有幾多個未介片, 全班有一半人都舉手話未介片, 所以無問題的
不過我都覺得最好係屋企訓練下佢先, 咁返學就會易介d

~~~~~~~~~~

唔駛一定要戒片..
不過如果已經係屋企練習緊唔著片..
老師話可以試下返學都唔著..尤得佢瀨濕..ee會幫手換架

我個女就係未戒又讀緊嗰隻... 唉... 面試時佢足兩歲, 未戒到, 我都同校長講佢未戒到, 校長都收佢.
佢戒得好慢. 到依家幾個月啦, 都係唔肯講.
學校姨姨好有心機, 同佢一個早上去3,4次. 學校都冇話唔俾時間小朋友嘅...

pn唔一定需要戒咗片, 不過有啲學校建議著學習褲.

儍, N1俗稱戒片班。點解要浪費錢俾寶寶讀N1, 唔直接入K1, 咪就係為咗學戒片同食飯。同佢著學習片, 好快的, 見人去佢哋就去了, 我個囡需然响屋企久經訓練, 但N1時仍然唔放心著衭仔, 最後一個月唔駛就主動同我講要著公主底衭, 唔著片片了。
Take it easy!

睇一間間學校啦, 如果未戒都唔係唔收的. 不過在屋企要開始同佢坐下廁所, 等佢唔好坐廁所就抗拒.

哎呀,要戒先收我個女定冇書讀喇.

佢宜家21個月都未識用potty呀,出年2月佢會開始返N1,我都煩緊到時唔知點搞呢

唔系,甘细個未戒片有幾甘奇渦

原帖由 macvn123 於 11-9-2 18:38 發表
哎呀,要戒先收我個女定冇書讀喇.

佢宜家21個月都未識用potty呀,出年2月佢會開始返N1,我都煩緊到時唔知點搞呢

我阿仔未肯用POTTY呀, 去便便完全冇咩徵兆俾我地知都唔知點好~~

n班主要係學習自理, 尤其係上厠所, 我囡依家日日著住學習褲返學, 學校上午會安排兩次排洗, 我囡九月返學以來只係換過片片兩次, 希望佢快d完全戒哂啦

版主

應該就唔係!我個仔當時15個月大 in 過幾間pn,,只有一間問開始o左toilet training未。

到開學,校長仲話2歲未戒到片好正常,返o左學見到同學仔就會好快戒到。不過就講明同佢著學習褲(其實我個仔10個月大已經開始著),方便佢學去toilet。

我個仔返pn剛一個月,佢ready、我哋係屋企又的起心肝,加上老師鼓勵,佢戒片差唔多2個星期,宜家出街、夜晚都唔駛著片,算almost成功!

原帖由 長期糧尾子 於 11-8-29 11:47 發表
請問讀2歲班(即N1),係咪要戒咗片先會收讀o架??? 我個仔現在17個月,會在下年9月讀2歲班,我幾個姑奶同一時間同我講,話讀2歲班要戒咗片先會收你,請問係唔係呀??? 謝謝。 ...

我個女都仲未介到, 而家26個月啦, 我係5月已經開始同佢去POTTY, 佢由唔肯坐到而家肯坐(要有糖先肯), 由坐3分鐘到1個多鐘, 坐到佢腳仔庳晒都唔vv(佢話兩隻腳feel itchy), 用左4個幾月都介唔到, 乜野方法都試過都唔肯VV (由軟, 笑佢, 硬, 嚇, 鬧, 打, 玩既形式 ), 佢會同你講vv, 但一坐又唔vv, 呢段時間只係試過vv到2次, 仲係因為飲太多水&忍唔到而賴, 最高紀錄試過5個半鐘冇vv , 最後同佢著返片, 仲要攬住佢叫佢放心vv

唔怕架, 我都照答未戒到, 都收架.

原帖由 vnghk0001 於 11-9-20 10:09 發表
我個女都仲未介到, 而家26個月啦, 我係5月已經開始同佢去POTTY, 佢由唔肯坐到而家肯坐(要有糖先肯), 由坐3分鐘到1個多鐘, 坐到佢腳仔庳晒都唔vv(佢話兩隻腳feel itchy), 用左4個幾月都介唔到, 乜野方法都試過都唔肯V ...

我囝囝果時都有你呢個情況,又係死都唔係係坐係廁所大小便,只肯痾係片片度。後來我就把心一橫,唔係佢著片,只係著普通棉底褲仔。佢初頭都試過忍住唔去,咁我未同佢玩下,做下嘢,分散佢注意力,唔好死忍,咁就真係賴咗,賴咗就開始同佢講下,整度周圍到係,濕晒冇得玩啦...同埋可以買啲佢鐘意o既公仔底褲俾佢,佢一賴咗就話佢,令到xx公仔唔開心,下次要令佢開心番啦!!!

Hi sophiamok1024, 已經試左啦, 最後連底褲仔 & 尿片度都唔敢VV

我報太子明慧PN班時, 老師講明頭半年的mission是幫所有小朋友介片. 呢d係學校幫家長去一同achieve, 唔應該唔介片就唔收囉~~~

雖然學校冇要求,我囡囡大約2歲到上pn前已戒了,早d戒用少d$同對地球好d,可樂而不為,仲有如有興趣考kv,早d戒有so。

原帖由 vnghk0001 於 11-9-20 10:09 發表
我個女都仲未介到, 而家26個月啦, 我係5月已經開始同佢去POTTY, 佢由唔肯坐到而家肯坐(要有糖先肯), 由坐3分鐘到1個多鐘, 坐到佢腳仔庳晒都唔vv(佢話兩隻腳feel itchy), 用左4個幾月都介唔到, 乜野方法都試過都唔肯V ...

Take in easy啦, 鬧佢做乜? 因為你比較遲同人哋training, 人哋大個囡有自己主見, 緊係要reject一吓啦, 加埋可能又有啲Terrible 2。唔好逼佢坐成個鐘咁陰功, 如果做到就讚佢一輪, 賴咗就叫佢下次努力囉。去個廁所本來好happy, 做咩搞到喊打喊殺。
‹ 上一主題|下一主題