用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 又一村開學啦!
樓主: MYL0808
go

又一村開學啦! [複製鏈接]

K1E有30人,今日加埋家長真係亂左D,唔知第日得番小朋友上堂會唔會好D呢?
但有個問題都想分享下,我帶小朋友去VV,校工姨姨話等佢幫手,但......原來她們係唔會同小朋友除褲VV的,係從褲管下面"摷"出來的,結果我個仔唔肯V,其實我都唔係咁想囉...........其實一般情況下係咪會咁既呢?

原帖由 MYL0808 於 11-8-30 12:12 發表
K1E有30人,今日加埋家長真係亂左D,唔知第日得番小朋友上堂會唔會好D呢?
但有個問題都想分享下,我帶小朋友去VV,校工姨姨話等佢幫手,但......原來她們係唔會同小朋友除褲VV的,係從褲管下面"摷"出來的,結果我個仔唔肯V, ...

K1I, 我覺得ok啦, 係出出入入少少亂, 一定嘅, 人多嘛

hmmm, 係下面"摷"出來? 咁有d怪怪咁... 教小朋友自己除?

我都是IH呀. 我囡囡叫可嵐呀 ?

k1h. 可能係囡囡, 囡囡識自己除褲,著褲, so far 無問題. 反而等校車.  10:30 拎書包. 之後...等到11:15分左右. 先叫到我既車.   經荃灣,最後青衣.   落車接近1:00. 同跟車既aunt 先單聲.囡囡最後落車, 可否坐窗口位.起碼有街景望.無咁悶.

k2轉班. 我亦有考慮過, 心目中有兩三間. 但插班非易事. 亦要看囡囡能力.
今天看到班入面同學都很定,很乖,唱歌, 亦識counting. 坐校車時,跟車aunt 話既然無小朋友喊.  我話現在很多小朋友有上N OR PG. 習慣左坐車及返學.  
補底看來是必要. 不過,學術還是音樂方面埋手. 我還未決定.   
原帖由 Koala_Chu 於 11-8-26 15:00 發表
我唔係要搵一間課程好深嘅幼稚園,亦知道學卷幼稚園不能同私校比較,只不過比較家姐間學卷幼稚園,又一村比較淺

家姐間幼稚園課程喺學卷學校中算幾平均,但上小一時比較辛苦 (傳統女校,課程讀高一班),所以我擔心如果又 ...

原帖由 kmmum 於 11-8-30 15:49 發表
k1h. 可能係囡囡, 囡囡識自己除褲,著褲, so far 無問題. 反而等校車.  10:30 拎書包. 之後...等到11:15分左右. 先叫到我既車.   經荃灣,最後青衣.   落車接近1:00. 同跟車既aunt 先單聲.囡囡最後落車, 可否坐窗口位. ...

今日我哋架車都唔係我哋返學時會坐嗰條線哩, 唔知點解, 可能呢兩日d家長自己接, 所以唔開咁多車? 但呢條線仲啱過我原本嗰條

原帖由 pls629 於 11-8-30 14:31 發表
我都是IH呀. 我囡囡叫可嵐呀 ?

1I? 我囡同檯都有個同學仔叫可嵐

今日冇咁混亂,我亦向班主任反應了有關仔仔VV的問題,班主任話原來校方真係有意要從褲管VV的,為的就是避免小朋友脫褲時成條跌落地仲易弄污糟,但我話我真係唔想佢咁去VV,於是班主任話會同校工姨姨交代有關事宜,叫我放心,咁........只好聽佢啦,即管睇下之後仔仔有冇同我講VV有問題吧!

原帖由 MYL0808 於 11-8-31 14:38 發表
今日冇咁混亂,我亦向班主任反應了有關仔仔VV的問題,班主任話原來校方真係有意要從褲管VV的,為的就是避免小朋友脫褲時成條跌落地仲易弄污糟,但我話我真係唔想佢咁去VV,於是班主任話會同校工姨姨交代有關事宜,叫我放心 ...

咁都係呀, 我帶個囡出街, 去街外嘅洗手間, 唔睇住佢佢真係成條褲仔除晒跌晌地下, 如果個地濕, 就整濕褲仔

原帖由 siujanjan 於 11-8-31 15:11 發表

咁都係呀, 我帶個囡出街, 去街外嘅洗手間, 唔睇住佢佢真係成條褲仔除晒跌晌地下, 如果個地濕, 就整濕褲仔

唔好怪我多事^^記然學校係俾小朋友學習地方...俾佢早D學習褲管W都係好事^^
‹ 上一主題|下一主題