用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 又一村開學啦!
go

又一村開學啦! [複製鏈接]

今天去左家長會,嘩,我真係好開心呀!
先不要想孩子們是否真的會"學到野",因為未正式開課,但學校願意投放資源,這一點是作為家長的我可以見到的!
今天學校全體同工一起會見家長,不論他們是真心或受校長安排,也足見校方的誠意,對我這個小人物家長來說真的很感動啊!
最重要一點係-------我的孩子很喜歡這間學校呢!
希望開學後校方仍然能令我的孩子愛學校,愛學習!
有冇其他又一村的同學仔分享下感受呢?
   0    0    0    0

也登你高興...
原帖由 MYL0808 於 11-8-25 13:15 發表
先不要想孩子們是否真的會"學到野",因為未正式開課,但學校願意投放資源,這一點是作為家長的我可以見到的!
今天學校全體同工一起會見家長,不論他們是真心或受校長安排,也足見校方 ...

我囡囡是K1H 班.

我係K1E呀!

原帖由 MYL0808 於 11-8-25 05:15 發表
今天學校全體同工一起會見家長,不論他們是真心或受校長安排,也足見校方 ...

你好!! 我囡囡係K1G班

對於今天家長會我感覺最好還是老師們,囡囡班3個班主任都很好,安排派發書包時很有秩序

學校願意投放資源係好事,起碼我們子女可受惠,但如學校不肯投放資源便相對性減低競爭力,畢竟外面好的幼稚園多的是

我有少許擔心學校課程,因書本內容比較我大女K1時較淺(大女在其它學卷幼稚園畢業).  

除左課程,都希望囡囡在又一村有開心嘅校園生活!!!

各位家長好,我囝囝係K1E學生。實不相瞞,我有擔心又一村課程太淺問題,囝囝有讀nursery,已學懂A-Z,1-20,colors and shapes,睇過今日學校派既textbook後,覺得課程確實有點淺,擔心囝囝會無興趣去聽。其實是否一般學校K1課程都是教這些?
原帖由 Koala_Ch反u 於 11-8-25 23:42 發表

你好!! 我囡囡係K1G班

對於今天家長會我感覺最好還是老師們,囡囡班3個班主任都很好,安排派發書包時很有秩序

學校願意投放資源係好事,起碼我們子女可受惠,但如學校不肯投放資源便相對性減低競爭力,畢竟外面好的幼 ...

我都覺得書本內容好淺, 現今o既家長一早就會教曉小朋友呢d知識. 不過, 我諗學校或者會用特別o既方法去教導小朋友, 令到小朋友會加深認識, 唔單止表面上認識. 希望咁樣諗, 自己會容易接受.

我都好開心呀,學校新校舍五千萬,學費九百有找,真係唔市儈,多謝學校!
我原本都係一E班,不過想呀女更獨立,尋日轉左全日班~

我地全家都好開心,校舍整潔又大,老師又有禮,李校長更加唔洗講,我地都係德育行先!
好期待!好開心!!
阿女係開學日表現得好開心, 佢好鐘意學校

原帖由 taboshu 於 11-8-25 18:00 發表
我都覺得書本內容好淺, 現今o既家長一早就會教曉小朋友呢d知識. 不過, 我諗學校或者會用特別o既方法去教導小朋友, 令到小朋友會加深認識, 唔單止表面上認識. 希望咁樣諗, 自己會容易接受. ...

我希望係過度期及之後嘅課程會追返上,否則,我要考慮搵其它幼稚園插班讀K2

擔心幼稚園課程太淺函接不上小一,到時囡囡會好吃力

上年為囝囝報學校時,睇過媽咪對又一村既comment,這是一間happy school,課程不會太深,但是,如果和其他有學卷幼稚園比較,就不清楚了。

或者要就翻冇讀pn既小朋友,到下學期的課本會深一些呢!

原帖由 Koala_Chu 於 11-8-26 10:47 發表

我希望係過度期及之後嘅課程會追返上,否則,我要考慮搵其它幼稚園插班讀K2

kolala_Chu,你真係會考慮K2插班?我都有諗過呢個option,但有朋友既囝囝試過k2轉去第二間學校讀,因適應唔到,同埋唔見晒d同學老師而讀得好唔開心,專家亦表示小朋友不適宜轉學校,因kg attachment對佢地發展好重要,所以真要小心諗清楚
原帖由 Koala_Chu 於 11-8-26 10:47 發表

HI,我仔仔都係1E喎,有興趣交流下既30號"相認"吧,我仔仔姓馬,全班得一個,哈哈~~~你到時搵我啦~~~當然啦,如果你見到我們母子兩不合眼緣,咪當冇事發生過囉,呵呵呵~~~~~~
原帖由 erniec 於 11-8-26 01:34 發表
各位家長好,我囝囝係K1E學生。實不相瞞,我有擔心又一村課程太淺問題,囝囝有讀nursery,已學懂A-Z,1-20,colors and shapes,睇過今日學校派既textbook後,覺得課程確實有點淺,擔心囝囝會無興趣去聽。其實是否一般學校K1課程都是 ...

又一村真係咁淺咩?啟C同0糧糖咪仲淺,又唔見D家長有意見.......只係因為名氣問題吧!
講真,昨天課本到手後,一回家,仔仔已經拿出來讀了,英文當然已經識晒,普通話都2/3識啦,老公都問左一句,咁佢返學學咩呀?我話,可以點?之後問個仔,唔好去又一村囉,呀仔就話:去呀去呀!我好鍾意我間學校!
哈哈~~~~個一刻,真係仲有咩說話好講,我昨天之所以咁開心開呢個TOPIC,全因為見到自己個仔開心到咁,所以我才講,學唔學到野根本唔重要,佢喜歡學校,就會喜歡學習,反正我們呢一代的父母都一定會俾佢出去學其他野,幼稚園的3個鐘又係咪咁大問題???

見到校長同那麼多老師花那麼多精神搞了家長會招待我們, 我覺得這學校是有心做好教育的, 選得這學校都應知道課程是如何, 畢竟是有學券,必須跟政府指引,  希望大家的小朋友都讀得開心.
大家有無想過深未必等於好?這麼小的小朋友, 真的要讀那麼深的課本?不會嚇怕他們? 打開書本家長覺得淺, 對沒有學過的小朋友會不會都覺得深?不想學習?
愛上學習是一個終身的過程,今天如果在乎學習的品質, 都要得先培養好學習的心態, 由淺入深, 由基礎做起.

我唔係要搵一間課程好深嘅幼稚園,亦知道學卷幼稚園不能同私校比較,只不過比較家姐間學卷幼稚園,又一村比較淺

家姐間幼稚園課程喺學卷學校中算幾平均,但上小一時比較辛苦 (傳統女校,課程讀高一班),所以我擔心如果又一村課程再淺d,我恐怕細妹上小一會被緊密嘅課程嚇怕左,唔鐘意返學

細妹in左5間學校,有3間收左,其中有課程很深,但我最後選又一村因為對此校感覺最好

轉校插班K2係我最後嘅選擇,如非必要都唔會!! 當然我希望佢返學開心又學到嘢,轉校與否都會考慮佢嘅感受

大家好,我個細仔仔係讀K1G架,講起呢間學校課程係有點淺,我都認同,但係佢話好中意呢間學校,我都由佢,重要既係小朋友係學校學得開心,好自然就有興趣去學野啦,仲有呢間學校都好注重小朋友既禮儀品德,我好BUY佢呢樣野 我個人認為死讀書係無用架

我們一眾又一村家長,一齊等開學後再分享小朋友的學習表現吧,或者到時我們都會後悔,又或者我們會高呼沒有選錯,誰會知道將會怎樣?一切都未開始啊!
但最重要一點是到呢一刻為止,大家的小朋友都好像很喜歡這校呢!

除了課程淺外, 我還擔心升P 的情況,學校網頁沒有登出來,有朋友仔仔讀K2. (她說.家長會有問過學校. 但無回應).  校長說6成升有一志願.  咁直資和私校的比率 ?
希望囡囡在學校學好品德, 然後在外補底.
舊年IN K 已經競爭激烈. 兩年後IN P 情況更厲害.  
家長及小朋友,要好好努力 ~

聽日同阿囡一齊返學喇, 有d緊張, 因為佢讀N1時我都冇陪過呀 (嗰間學校冇咁嘅安排)
而家好多嘢可以晌出面學, 我就唔太擔心佢上小一會跟唔上, 最緊要令佢鐘意學嘢 , 會自動自覺去做功課, 唔駛迫嘅, 就已經好好呢
‹ 上一主題|下一主題