用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 升P1 的步署
go

升P1 的步署 [複製鏈接]

我個女依家讀緊學之園(青衣校舍), 好怕派唔到心水小學 (DGS/ ST MARY C/ 天神嘉諾撒/MARYKNOLL), 我冇咩特別分可以計.. 咁應該點先可以增加機會呢?????
   0    0    0    0

醒目開學勳章

DGJS是私校...是看小朋友面試的表現的...不用派的,要考DGJS,操多一些英文
而餘下3間一間在net 31, 一間在net35, 一間在net 41
如果沒有分...咁只有搬屋到其校網內,在統一派位時希望乙部派到.
所以...你只可選擇其中一間,搬屋...唔好咁貪心3間啦...沒有可能的

原帖由 JocelynBB109 於 11-7-28 22:41 發表
我個女依家讀緊學之園(青衣校舍), 好怕派唔到心水小學 (DGS/ ST MARY C/ 天神嘉諾撒/MARYKNOLL), 我冇咩特別分可以計.. 咁應該點先可以增加機會呢?????

醒目開學勳章 貢獻勳章

努力揾工.. 睇吓呢幾間學校請唔請人!
恐龍家

醒目開學勳章

原帖由 小曳人 於 11-7-29 13:12 發表
努力揾工.. 睇吓呢幾間學校請唔請人!

可能申請呢D工同申請入學一樣咁多人!!

你啲心水學校都係爭崩頭之選。

全部都好少位!DGJS會睇好多嘢,其他派位既要靠運氣!

你話LS 都可以揀定個舊生老公先嫁, 後三間除左搬屋同努力裝備等叩門之外, 真係無乜正當途徑可以"部署".

原帖由 w_y 於 11-7-29 19:14 發表
你話LS 都可以揀定個舊生老公先嫁, 後三間除左搬屋同努力裝備等叩門之外, 真係無乜正當途徑可以"部署".

haha...

原帖由 w_y 於 11-7-29 19:14 發表
搵LS 舊生先嫁? 如果連生幾個都唔係仔咁點攪?徐非係LS 舊生+瑪利諾舊生 先係金礸組合!一次生龍鳳胎都得!

醒目開學勳章

除  DGJS外其餘都是津校, 只可3選1, 再搬去果區, or touch wood叩門冇分區.

比我就選net 12灣仔, 有3間女校, 起馬唔會側哂1間!

回覆 11# hellojl 的文章

{比我就選net 12灣仔, 有3間女校, 起馬唔會側哂1間!}
Agree!女仔入net 12真係好正架!

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 To_Ma 於 11-7-30 12:58 發表
搵LS 舊生先嫁? 如果連生幾個都唔係仔咁點攪?徐非係LS 舊生+瑪利諾舊生 先係金礸組合!一次生龍鳳胎都得!

我有個中學教師朋友,佢同個瑪利諾小學女教師結咗婚,佢講笑話: 要生嘅,就一定要生女!生仔真係唔知點算好!

原來以前LS 老師d女會去瑪利諾,而瑪利諾老師d仔就會去LS ,不過e+太少叩門位,已經無得咁樣喇!
恐龍家

回復 1# 小曳人 的帖子

不過你個教師朋友生仔嘅話應該都夠分入硬啦!?

回復 12# MW9919 的帖子

There are three girls primary schools in Net 41 as well.

Nowadays, old boys and old girls (even with religious pts) cannot guarantee their kids can go back into the school.  
Up to last year, I heard that 25 pts can all get back into LS and St. Mary but who knows for the kids born in 2008 and after as there are so many new borns!

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 To_Ma 於 11-7-31 11:41 發表
不過你個教師朋友生仔嘅話應該都夠分入硬啦!?

生仔嘅,咪唔知去邊度讀好囉!
恐龍家

‹ 上一主題|下一主題