用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 囝囝由英轉中,現準備返int'school的K1,又到要學英文而 ...
go

囝囝由英轉中,現準備返int'school的K1,又到要學英文而煩惱 [複製鏈接]

我經驗分享:

1)  我用本地EE湊, 貴但原來好值, B不夠兩歲已流利廣東話, 好處:  B表達到自己, 大家溝通好,B自然好有安全感,  好乖、好懂事。
2)  到IS上playgroup時,  我以為死啦,  點解D家長和他們的B英文這樣好, D賓的英文都好過我
3) 結果: B上nursey時,  不用3個月,已學會一口BB'英文',  同D鬼仔一齊玩。相比有些鬼仔,  重未識講野。

BB跟BB學是最有效,  我同佢D鬼仔同學傾,  佢地唔明我, 我都要找呀B做翻譯。

所以,應打好母語底 , 才是學英文的秘訣!

怒我直言,你要輕鬆下:需要
1)  緊張孩子英語錯,攪到只對孩子講英文
2)  緊張孩子語言混亂,  攪到孩子要見專家和上改善課程
3)  緊張孩子冇學校收,攪到一早就找IS付學費
4)  現在還緊張到Year 12?  你孩子連學都未入?

3 歲孩子需要安全感,所以好喜歡有規律的生活!現他連表達自己,與你們溝通都有困難,已 好影響他的安全感,你還要他上去見專家,甚麼班, 一大堆'新'事物,換上是你,如公司每日沒有給你特定的工作和位置,又唔太明老闆D話,你都會好不安。

是我不好意思,太直接了。 不過你只是兩年前的我。

1)
BB,
冇叻唔叻, 叻就係懂自己食、廁、瞓 ,
外國B有很高的自理能力, 他們屋企有許多小朋友設備,讓小朋友許多事可自己攪點。

2)
我呀B 2歲半已定時瞓、 自己食和去廁所,
這是許多BK parents Dream BB.

3)
你上IS時,就會驚訝外國B的自理能力,
當年我唔識搓cookie,
D
外國B主動幫我, 重幫我做完tidy up器具

4)
只要你多D同呀B講野 (EE會一路做家務,一路介紹及問呀B意見,
好攪笑),

5)
重有,生活要好有規律, 我呀B 佢好有自信,
佢唔識睇鐘, 但完全知每日幾時要做mud, 幾時去公園,
B 佢以為生活盡在掌握之中, 好攪笑

6)
湊仔冇專家playgroup訓練甚麼大小肌肉,語言、認字,就好像你只對呀B講英文一樣:
拔苗助長

7)
因材施教,就是management of change,
你觀察B的轉變,懂得應變就夠,
並不是帶著他,否則就是直升機家長

8)
待你觀察到呀B學術興趣和能力,
才考慮grade 12吧! 哈哈!

[我看得有點氣憤。  原來,   家長這麼辛苦, 是怕孩子英文唔夠流利, 心儀的IS唔收!

你們揀IS, 最主要原因 (或其中原因) 是想孩子英文好, 但你們' 心儀的'IS要小朋友英文好(基本條件)才收,我覺得這樣很諷刺,  試想孩子若英文已不錯,  要那學校幹嗎? 那些所謂'出名'的IS'還好意思向家長說你孩子英文差。家長應揀有良好的語境及接受你小朋友的IS學校。 而不是'辛苦'考進這些'出名'的IS。  

就是為了這些心儀的IS,  攪到孩子語言有障礙,  醒下!未見其利已身受其害]原帖由 cuteb 於 11-7-30 18:06 發表
suzanlai: 的而且確用母語和自己的孩子溝通是最好,對語言表達、理解、思考、認知等最有利(如自己不是native)

你囡囡現在幾歲?今年9月2歲做細女或3歲做大女?她除了表達冇咁好外,有沒有speech delay? 如有,要快點給她做trai ... [/quote]

原帖由 cuteb 於 11-8-1 11:32 發表
不用那麼偏激,亦不用為了那一兩句說話而激動。可能有些人沒有清楚了解入國際學校的最低要求,就是因為太醒,先要做好準備,不要想得太天真,看實情吧。

我們是看事情問題去想怎樣幫助孩子,而不是逃避問題。或許有些家長根本沒 ...
對, 既然學方都話'NOT for cantonese students',  那又何必考進進去?

我間IS, 學校同我講"這裡是聯合國,小朋友會很快適應這學校的英語境中,老師會知點做幫孩子與孩子交流,從沒有失敗的例子,你放心交比我!"。我當時好感動。看,我呀B不夠半年,已與同學溝通得好好, 孩子有他們的遊戲、玩意。 看到他的進步, 我應該多謝他的同學仔, 孩子有他們的世界, 大人 (甚麼NET老師 , Playgroup ) 代替不了。
‹ 上一主題|下一主題