用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

. [複製鏈接]

............
   0    0    0    0

係教育局要求高(TSA的平均合格都係七至八成), 一般課程要就能力稍遜學生,攞個平均去做. 敎高一級即係教多D教深D,是因為有些學生是學得快, 家長也在家協助教, 如果家長沒有能力每天協助, 咁就頭痕.

原帖由 talknwrite 於 11-7-21 17:36 發表
係教育局要求高(TSA的平均合格都係七至八成), 一般課程要就能力稍遜學生,攞個平均去做. 敎高一級即係教多D教深D,是因為有些學生是學得快, 家長也在家協助教, 如果家長沒有能力每天協助, 咁就頭痕. ...

其實唔係間間學校都教快,還要看看學科。
以數學為例,由於六個年級的內容長短不一,引致小三就教到有時間剩, 但小四/五課程就頗趕急,故有些學校寧願教快半年(或一年), 以免學生一上唔知做乜(大部份小朋友於幼稚園學過), 又避免三下要教晒書先可以練tsa......其實三年級練tsa真實只係要加快佢地的速度, 因為小三tsa平均一份卷65個給分點但要於40分鐘完成......四至六年級則很多時教快一點讓五下第一次呈分試前有踹息時間,六年級也能於第三次呈分試時教完整個小六課程,剩餘的時間作為教增潤和中一銜接等

英文......有些學校已不用textbook, 沒有教快一年這個問題了, 由校方決定每年教那些grammar重點、語文能力,甚至可加入phonics等, 這是不受教科書限制可調適更切合學生所需的課程。

多言了
愛收集舊書包、背囊的傻人

拔苗助長.................

名校都喜歡教高一級

有供就有求,有求就有供。

市場需求, 不這樣做, 分分鐘沒學生可收, 結果分分鐘殺校.

我睇我個囡間幼稚園教既,同小一差唔多,我買一上既練習俾佢,佢都識。所以我覺得唔教高一年或半年,佢地可能會覺得小一悶。

唔好話學校,其實家長都一樣,你問吓現在k3小朋友,有邊個唔識乖數表.大部份家長已自行教了.

快人一步,理想達到!贊同與否,見人見至…

醒目開學勳章

原帖由 BookloverJ 於 11-7-22 12:12 發表

我問過身邊好多現在k3小朋友的理智家長, 佢地d小朋友絕大部份都唔識乖數表喎!

是因為不同圈子的關係嗎?小兒同班同學沒有人不懂乖數,我身邊朋友的小孩亦是.
教快一步是對是錯,我沒太大意見. 我自己不反對.

如小朋友能力可以應付,又不是在強迫的情況下先一級,都冇問題喎!其實有好多小朋友好主動,見到其他姐姐哥哥(學校或者鄰居)識野,佢地都好想快d識,概然佢地提出要學,咪試下比佢學囉,應付到咪繼續囉…

早幾日睇到一句說話, 好精警, 同大家分享:

"父母往往希望子女贏在起跑線上, 卻不知往往令子女累死在終點上"
[url=http://www.TickerFactory.com/]

我亞仔都係升小二先開始識背, 仲係慢慢背, 原來起步慢成年幾,  但係外國讀書係唔係唔洗背架 ?

原帖由 BookloverJ 於 11-7-22 12:12 發表

我問過身邊好多現在k3小朋友的理智家長, 佢地d小朋友絕大部份都唔識乖數表喎!

簽名被屏蔽

假如學生能跟得上, 學校教高一級未必不好. 因為當參加評估試(i.e.TSA)時, 學生覺得淺, 成績自然好.

最怕是學校只按同級的教科書教, 功課也不多,
但考試題目高一級, 令家長要課外要求學生做高一級的題目
以取得中上成績

表面是愉快上學(功課少), 實際課外要多做題, 多練習(家長沒空教, 就補習).

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題