用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖公會林護紀念中學
樓主: ac917
go

聖公會林護紀念中學 [複製鏈接]

林護補底做得唔錯.

Can anyone tell me the open day for Lam Woo this year ?

Thank you very much !

今日好開心呀!因為我教既其中一個細路獲選咗做某社社長 擒日上中文學習小組時,佢出黎對住四個人講今日要對住幾百人講既講辭時,仲係口窒窒,講稿都未寫完。今日睇佢個FB,佢D同學留言話佢最尾果段好touching,咁啱,我就單係唔知道佢末段講乜,因為佢擒日預演時太"行",我叫佢諗過,同老死度掂佢

家陣我同林護既初中同高中小朋友都有接觸,都覺得佢地都幾上進。好似以上獲選為社長既小朋友,本身成績唔係太好,單親家庭長大,未必算係好有自信。但係,佢想改變,決定報名參選,咁就有咗機會。為咗競選,佢既學習態度積極咗好多:前晚就響FB捉住我同佢D中文成績較好既同學仔,要我地幫佢睇睇演辭,逐句斟酌……

旁觀佢地既社際選舉(仲有學生會選舉),對林護既印象改觀,成績唔好既,一樣有不同既渠道去獲得自信 。班同學仲好有兄弟情,我本來只係答應我囡上開英文既老闆娘,睇吓佢既仔既中文,後來個小組愈搞愈多人,我嫌煩,想減緊D人。班小朋友當堂乖咗,成日同我講我會努力,老闆娘個仔又督促其他同學仔交功課呀咁。至於社際選舉,無論有冇參與,佢地都好關心,一知道結果就唔理上緊堂都忍唔住對賽果議論紛紛(我可能又唔夠惡),唔係好似傳聞般單重視成績。

可借我囡對林護既偏見依然存在,仍然死都唔肯去 ,但其他有返咁上下鬥心既小朋友就真係可不妨考慮吓
‹ 上一主題|下一主題