用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Ying Wa vs La Salle
樓主: Teddy-Bird
go

Ying Wa vs La Salle [複製鏈接]

這就看出兩校的分別了. 英華仔好嘢.  有做肯認, 有錯要改.

甚麼叫買?真金白銀給轉會費? 喇記唔買人? 嚇得我....我的足球隊友就在中學時轉到喇沙.

運動是買人,讀書的叫自動補充呀?  如果唔換喇沙中一就唔會得番原本小一的50%喇.

無端提此話題甚是無喂. 要討論3天也說不完.  

原帖由 20020116 於 11-7-29 14:03 發表
smartcar,你咪督爆人,下下畫公仔畫出腸啦,我咪講左Ying Wa又不是top tier名氣,邊有條件買人呀?咁你都唔識聽?!

謝謝各位意見!

我個人認為YW和LS都是很用心辨學的學校, 小兒和我們都很感謝YW校長和老師們的教學熱誠, 各位家長義工的活動安排. Proud of 英華仔, 英華CRY和team spirit!

大家都努力地去選擇和尋找最合適自己和子女的學校, 無論在學術上或運動發展上....., 各方面都要配合才會有成果. 如果不幸地有錯配, 不用"生氣", 希望在明天, 天生我才必有用...

我和小兒已有了決擇, 會嘗試去面對新生活和新挑戰.

感激各位, 祝福各位!!

非常同意你的說法, 小學的基礎是很重要的. 需要學校和老師的悉心配合. 基礎打得唔好, 只靠補習老師和家長不斷的催谷, 學校幾出名都沒有意思.

你真是做了一個很精明的抉擇. 你囝囝日後一定會有很好的成就.
原帖由 20020116 於 11-7-27 23:22 發表
我申報,我係yw家長。
樓主既思路及疑惑我已經經歷過,我最終留在yw。無可否認ls college名氣好大,好難抗拒,但最終我無法於小學階段放棄yw,原因長話短說:

1. yw程度和教學真是很理想,我這刻放棄,而改入讀較淺而多功課學校,我覺 ...

十分同意你用務實來形容LS, 完全無需自吹自擂將自己捧上天高.

原帖由 extra369 於 11-7-28 18:49 發表
你兒只讀YW小一, 尚感愉快, 應問YW中高小家長意見才當眞 ! 務虛的YW; 真正務實的LS吧 !

恭喜你終於作出決定, 我仔都係上年的插班生, 經過2-3個月已完全適應,  而且同以前一樣開心上學, 放心!小朋友好快會唔記得D舊同學&老師, 我所認識的其他插班生都係一樣

原帖由 Teddy-Bird 於 11-7-29 19:44 發表
謝謝各位意見!

我個人認為YW和LS都是很用心辨學的學校, 小兒和我們都很感謝YW校長和老師們的教學熱誠, 各位家長義工的活動安排. Proud of 英華仔, 英華CRY和team spirit!

大家都努力地去選擇和尋找最合適自己和 ...

billyyanst,

謝謝你的鼓勵! 小兒已有心理準備去面對新環境,新生活和新挑戰,請多多指教!

原帖由 billyyanst 於 11-7-31 22:37 發表
恭喜你終於作出決定, 我仔都係上年的插班生, 經過2-3個月已完全適應,  而且同以前一樣開心上學, 放心!小朋友好快會唔記得D舊同學&老師, 我所認識的其他插班生都係一樣

...

恭喜樓主選了喇沙. 以學校而言. 英華是一條龍只要達標便可升中. 而喇沙升中還有競爭. 但剩下來的是比較精英. 那麼是否意味著喇沙書院比英華書院成績會好點?

其實在一般正常情況下, 是應該比較多人由英華轉往喇沙而不會喇沙轉往英華.........

原帖由 ysnmama 於 11-8-1 09:32 發表
恭喜樓主選了喇沙. 以學校而言. 英華是一條龍只要達標便可升中. 而喇沙升中還有競爭. 但剩下來的是比較精英. 那麼是否意味著喇沙書院比英華書院成績會好點?

其實在一般正常情況下, 是應該比較多人由英華轉往喇沙而 ...

最緊要小朋友適應,LS 學生成績高,在插班及升中換血過程中,學生成績當然有保證,辛苦是家長,想hea 下都唔得。

百貨夾百客,冇話好與唔好,只有適吾適合。

插班生最多都係20幾人(係六年TOTAL), 只佔好少數, 唔會夠換血, 而我所知好多級最TOP既學生都唔係插班生.

原帖由 smartcar 於 11-8-1 12:04 發表

最緊要小朋友適應,LS 學生成績高,在插班及升中換血過程中,學生成績當然有保證,辛苦是家長,想hea 下都唔得。

百貨夾百客,冇話好與唔好,只有適吾適合。 ...

以我所知三年級(升四)有兩班考第一的都係二年級時插班入的。
學校政策可能有變,於前年加上年已有15個以上插班生,黎緊小四及小五仲繼續收,肯定唔止20人。

原帖由 overview 於 11-8-1 13:18 發表
插班生最多都係20幾人(係六年TOTAL), 只佔好少數, 唔會夠換血, 而我所知好多級最TOP既學生都唔係插班生.

係呀! 一定唔止呢個數. 聽說上年二年班的插班生有成十幾個. 而且有好幾班的第幾名都由他們包辦. 三年級都是一樣. 看這情況, 學校希望用這方法來提高學校的教育質數. 因而可以另書院的學生有好的成績.
原帖由 billyyanst 於 11-8-1 18:04 發表
學校政策可能有變,於前年加上年已有15個以上插班生,黎緊小四及小五仲繼續收,肯定唔止20人。

...

6年小學,如果是要靠每年換血上書院,是否意味著LS top 的學生是靠家庭支援,而是LS教學令到學生是精英

請問樓主,你的小朋友在YW是全級頭10名的精英嗎?

原帖由 排骨媽媽 於 11-8-1 22:40 發表
係呀! 一定唔止呢個數. 聽說上年二年班的插班生有成十幾個. 而且有好幾班的第幾名都由他們包辦. 三年級都是一樣. 看這情況, 學校希望用這方法來提高學校的教育質數. 因而可以另書院的學生有好的成績. ...

大家不用奇怪啦。三年前,LS改行小一二活動教學,減少政府派位收生,然後到三年級改行傳統教學,大家就應該估到什麼事啦!

不過我覺得這樣做也是無可厚非,LS堅持免費教育已經好難得,為自己爭取少少收生的話事權都很應分!我反而覺得這一招真的很聰明。

精英點可能只依靠學校, 家長的栽培和小朋友學習態度更重要, 人家英華生都要出去上中,英,數增值班喇!  唔好以為學校真係可以有魔法會將小朋友變成精英.

原帖由 Wawawa_baby 於 11-8-2 01:28 發表
6年小學,如果是要靠每年換血上書院,是否意味著LS top 的學生是靠家庭支援,而是LS教學令到學生是精英

請問樓主,你的小朋友在YW是全級頭10名的精英嗎? ...

唔通年年都可以插十幾個?都要有人走架. 小四,五,六呢幾年真係冇咁多, 而全級第一亦都唔係插班生, 全班都有可能.

原帖由 billyyanst 於 11-8-1 18:04 發表

...

There were 11 mid joiners for P3 last September. At least 10 for P2 & P4. Only 1 for P5. Some parents told me the number in class grows every year. It's really the case when I look at The Lasallite Junior. Seems like the mid joiners are not necessarily replacing the leavers.

原帖由 overview 於 11-8-2 03:25 發表
唔通年年都可以插十幾個?都要有人走架. 小四,五,六呢幾年真係冇咁多, 而全級第一亦都唔係插班生, 全班都有可能.

Arlene, 你個數都好準喎!聽講隔離瑪記都有類似安排(有錯請指正)

將今年P6畢業生,減去P1人數 (222-180)/4=10.5  即估計2-5年級每級仲可以多收插班生10/11人(純屬猜測)

原帖由 Arlene 於 11-8-2 08:24 發表
There were 11 mid joiners for P3 last September. At least 10 for P2 & P4. Only 1 for P5. Some parents told me the number in class grows every year. It's really the case when I look at The Lasallite Ju ...

我想請問, 係咪高年班會加到每班約37-40人? 定係保持住小班人數?

因為我睇過LS校刊, 見到07/08學年第一批P.1小班(每班約32-33人), 係09/10學年升到P.3, 仲係保持住每班約32-33人.....

Not sure about 07/08.  But the numbers have been increasing lately.

原帖由 Teddy-Bird 於 11-8-2 18:41 發表
我想請問, 係咪高年班會加到每班約37-40人? 定係保持住小班人數?

因為我睇過LS校刊, 見到07/08學年第一批P.1小班(每班約32-33人), 係09/10學年升到P.3, 仲係保持住每班約32-33人.....
...
‹ 上一主題|下一主題