用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Ying Wa vs La Salle
go

Ying Wa vs La Salle

..................

LS of course!!

Many thanks, Miaooo.

If only 60% success rate for P6 students to go for LS Secondary School, is it too risky?

原帖由 miaooo 於 11-7-17 01:27 發表
LS of course!!

點都會試LS

Teddy-Bird,

是否LS巳收了你仔仔? 如是, 我同你都面對緊相同問題, 不過我小朋友是插小五, 你覺得是否仲冒險?

不過如果我係你, 仔仔只升p2, 我都會轉去LS, 因為仲有好多年可以習慣同追點成績.

唔洗驚, 插班生我唔敢講一定考第一, 但前十名應該唔大問題.  基本上全級考80名內都好sure win, 喇沙band 1去到全級名次120左右, 而band 2亦有chance大抽獎.  

呢2年都有around 7成上番書院 !

原帖由 bbandch 於 11-7-17 10:33 發表
Teddy-Bird,

是否LS巳收了你仔仔? 如是, 我同你都面對緊相同問題, 不過我小朋友是插小五, 你覺得是否仲冒險?

不過如果我係你, 仔仔只升p2, 我都會轉去LS, 因為仲有好多年可以習慣同追點成績. ...

overview,

小朋友唔係sfa轉入去, 只係普通津小, 有d科目仲要轉為英文. 所以想問下博唔博得過.

如果係普通津小, 你認為呢?

咁收得你, 一定係有過人之處. 成績應該唔錯.  英文科只係science啫, 冇難度, 好淺易 !

我只想講學校一定有好勁的學生, 你可能係本身學校考第一, 但轉左校, 你要expect未必一下子可以keep番以前的成績, 但班中十名內應該唔大問題.  咁升中更加唔會係問題, 因段古你小朋友差極都會係100名內, 上書院都ok喇.

你小朋友係from which school ?  

原帖由 bbandch 於 11-7-17 10:47 發表
overview,

小朋友唔係sfa轉入去, 只係普通津小, 有d科目仲要轉為英文. 所以想問下博唔博得過.

如果係普通津小, 你認為呢?

Dear bbanch,

係呀!有幸地,LS已收了小兒P2插班,我們都是面對着同一個問題和疑慮呀!兩間都是很好的學校,LS知名度高,YW亦不斷提升. 論中學,一定是LS好,band 1頭麻!只怕到時一山還有一山高,最終不能順利原校升中!
你的仔仔是插P5,下學期便要程分,不知道兩間小學程度在P4和P5相差有多遠,你的煩惱比我還要大呢!
我們一起努力吧!

原帖由 bbandch 於 11-7-17 10:33 發表
Teddy-Bird,

不過如果我係你, 仔仔只升p2, 我都會轉去LS, 因為仲有好多年可以習慣同追點成績. ...

如果LS VS SFA如何取舍呢?

大多sfa考得好的學生都轉去ls, 咁緊係有原因喇!  個個都係target 喇沙書院, 除非你係target 男拔, 皇仁..... 咁就係sfa讀, 因學校程度高, 小朋友既底會打得好.

原帖由 prettyenen 於 11-7-17 12:36 發表
如果LS VS SFA如何取舍呢?

雖然我較愛英華, 但我係你, 我會揀LS
因為近D, 又唔駛錢.
只係都要考慮小朋友的意願.
幸好只係小一.
如果係高年班, 真係唔好輕易轉校了.

謝謝各位的寶貴意見和分享!

請多多提點和指教!

overview,

pls check pm.

Teddy_Bird,

pls check pm.

thanks.

bbandch,
Please check PM, too. Thanks!

Teddy-Bird,

pls check pm again.

thanks.

bbanch, please check pm again. Thanks!

Teddy-Bird,

check check pm again.

bbandch,

Just replied to you. Please check pm. Thanks!