用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 小一新生今日編左咩樂器?
樓主: rainy0429
go

小一新生今日編左咩樂器? [複製鏈接]

Hi, 牡丹

我囡囡都是大提琴,你小朋友在學校學還是琴行學?請問宣小的大提琴老師好嗎?私人班的費用多少?

原帖由 牡丹 於 11-7-19 00:32 發表
哎! 我不知道是甚麼牌子. 因為當時都只是挑一個最便宜的. 也沒有太講究牌子. 現在用的是第二個琴, 身上也找不到牌子的資料. 所以這方面可能未必幫不到你了. ...

原帖由 ICbaby 於 11-7-18 17:40 發表

JOEIU 1965

CHECK PM PLS

Joe

好多謝你呀~~~~~

醒目開學勳章

如果小朋友一路都學緊鋼琴,又要學宣小件樂器,似乎太吃力,唔通要放棄學鋼琴先得?

回覆 1# yeemelody 的文章

部份教樂器嘅老師會要求學生去學琴,因為老師無時間教埋學生睇樂譜、樂理等,特別是小班上課,要在半小時至四十五分鐘兼顧幾個小朋友。

唔該magtam0520,
想請問如果euphonium不屬管弦樂團的樂器,是否沒有演出或比賽機會呢?一般有多少人會被選中學中音號呢?升中是否有利呢?

原帖由 luiluimama 於 11-7-19 08:52 發表
那麼想請教家長了解下單對單跟老師學bassoon一般如何收費?

多謝分享。怪不得先前有家長講一聽到小朋友被派學bassoon即刻打退堂鼓,這樣算起來初級(指5級以下)一個月學費都至少3千,再學上去都幾吃力。

醒目開學勳章

實在係長線投資.

原帖由 Marco0608 於 11-7-19 12:50 發表

多謝分享。怪不得先前有家長講一聽到小朋友被派學bassoon即刻打退堂鼓,這樣算起來初級(指5級以下)一個月學費都至少3千,再學上去都幾吃力。

原帖由 Crystal120 於 11-7-19 12:41 發表
唔該magtam0520,
想請問如果euphonium不屬管弦樂團的樂器,是否沒有演出或比賽機會呢?一般有多少人會被選中學中音號呢?升中是否有利呢?

宣小的管樂團是有份中音號份的,管樂團過往也有參加表演和比賽,我所指的是正式的管弦樂團!

其實在Youtube也有不少國際級的中音號樂手表演,很精彩呢!

導師曾說過,一般中音號樂手也有在技巧純熟後轉型至其他管樂...

嘩!你仔仔好勁呀!
如果有學開圓號嘅小朋友話我知佢哋有幾搶手就好喇!!

原帖由 MacMa 於 11-7-19 09:20 發表
我囝囝入咗DBS,今年有大約19人一齊入咗(部份排音樂隊進入)。宣小嘅學生學業成績不比別人差,而樂器就可以成為佢哋比別人優勝的地方(很多小五、小六嘅同學已考取8級或演奏級)。据我知道有學生在派位放榜前被DGS以樂器取 ...

我之前都有呢個疑問!但唔止一個學開音樂嘅人同我講,鋼琴睇譜已經係最難,學一般管樂個譜簡單好多!keep住學琴有利學睇譜同樂理~而且學開琴,遲少少老師話會教埋樂理,我諗住鋼琴keep住學,但考級就以圓號行先~

原帖由 yeemelody 於 11-7-19 11:21 發表
如果小朋友一路都學緊鋼琴,又要學宣小件樂器,似乎太吃力,唔通要放棄學鋼琴先得?

原帖由 Marco0608 於 11-7-19 12:50 發表

我都想知,如果學開琴, 係咪大多數會放棄 ?

luiluimama,

唔該曬你嘅資料!

我女都係坐校車,最怕係返到學校自己拎住行幾層樓梯,咁細個小朋友,怕佢連人帶樂器跌倒...
請問單對單學要幾錢學費?係咪家長可以陪住佢學偷吓師呢?

原帖由 luiluimama 於 11-7-19 08:57 發表
rainy0429,

請問你女女學左圓號幾耐?  

原帖由 joeiu1965 於 11-7-18 20:56 發表
木琴是percussion instrumemt中其中一种其他鼓鼓分大鼓、定音鼓.小鼓。仲用三角鈐等…初學只需要買小鼓日後考試用的木琴有大中細但學校要求買的木琴size是6呎x4呎那种。Percussion在中學都是極有價值的因為所管樂.交 ...

多謝你的資料呀..原來呢件樂器可以好大..我家已經有鋼琴了...如果再放埋這件6"x4".... 不過好在聽講返學校上堂只帶對棍就可以..如果唔係真係唔知點拎

醒目開學勳章

多謝你的意見.  完全同意你的想法.

我的小朋友是學小號,係唔係都有考級的呢?  好似好少人係bk提及在宣小學小號的.

原帖由 rainy0429 於 11-7-19 13:52 發表
我之前都有呢個疑問!但唔止一個學開音樂嘅人同我講,鋼琴睇譜已經係最難,學一般管樂個譜簡單好多!keep住學琴有利學睇譜同樂理~而且學開琴,遲少少老師話會教埋樂理,我諗住鋼琴keep住學,但考級就以圓號行先~

...

介唔介意我同你用email傾依樣野? 我個email 係[email protected]

原帖由 rainy0429 於 11-7-19 14:01 發表
luiluimama,

唔該曬你嘅資料!

我女都係坐校車,最怕係返到學校自己拎住行幾層樓梯,咁細個小朋友,怕佢連人帶樂器跌倒...
請問單對單學要幾錢學費?係咪家長可以陪住佢學偷吓師呢?

...

學琴有利樂理及睇譜是真的。我識人只學小提琴,學吓學吓,要學返琴先至可以考上去,但大咗再學琴有點吃力;先學琴,有樂理底子,再學其他樂器會得心應手,當然要看能力和興趣。

回復 8# rainy0429 的帖子

今年DBS都收咗兩個宣小圓號嘅男仔,就喺小一家長會在台上"八重奏"果兩位,當然佢哋嘅學業成績在全班名列前茅,而樂器的因素只可幫到少少!

原帖由 ICbaby 於 11-7-19 11:01 發表

Joe

好多謝你呀~~~~~

不用客氣

原帖由 ICbaby 於 11-7-19 13:53 發表

我都想知,如果學開琴, 係咪大多數會放棄 ?

雖然宣小沒有說學琴但有琴底其他樂器快上手因為老師唔教theory.我家大小姐、大小爺總共教4樣( Bassoon, Flute, piano and violet)每月費用:;pppp: :;pppp:

Pin:

我囡囡升四, 第一年參加學校小組, 第二年開始跟學校的大提琴老師私人班. 學校似乎不只一位大提琴老師, 教我囡囡的那位老師不錯.

請收PM.

牡丹

原帖由 pin 於 11-7-19 10:44 發表
Hi, 牡丹

我囡囡都是大提琴,你小朋友在學校學還是琴行學?請問宣小的大提琴老師好嗎?私人班的費用多少?
亨受和孩子的每一秒鐘!
‹ 上一主題|下一主題