用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 小一新生今日編左咩樂器?
樓主: rainy0429
go

小一新生今日編左咩樂器? [複製鏈接]

回覆 59# bec2460101 的文章

真係唔該,成三萬蚊支樂器都係唔好心急。Thank you

我小朋友分配左"木琴"...聽個名應該都唔普遍...都唔知其他中學有冇興趣呢樣樂器呢?

回覆 62# isis_dad 的文章

淨學木琴定有其他percussion? 家長日表演percussion嘅同學都演奏得好好。

回覆 11# bec2460101 的文章

你是否跟Miss Cheung 學?你買的是大人bassoon小一是小班上堂小二開始1對1上堂Miss Cheung 可以在校或她會安排校外其他地方上堂。我囡囡唔係跟佢學。

回覆 8# ICbaby 的文章

can be seen again in APS in future

小兒分配了中音號 Euphonium, 都要$13xxx, 我又不懂這樂器, 不知轉其他樂器好不好, 是否很少人學呢? 請問有無家長可以比d意見, 唔該晒!

回覆 64# joeiu1965 的文章

Deleted....

原帖由 kennyklt 於 11-7-18 12:36 發表
淨學木琴定有其他percussion? 家長日表演percussion嘅同學都演奏得好好。

我都未知呀.只知要買個樣叫木琴咋...上網睇都好似好大件個喎

回覆 60# 0525loksum 的文章

0525loksum,

我小朋友應該沒有向老師 說喜歡"大號", 因為他都不知道是什麼,他說老師都沒有怎樣問他的問題。 你的小朋友呢?  老師問了他什麼問題呢?  你會否轉呀? 我不轉了,相信老師算了!

原帖由 joeiu1965 於 11-7-18 13:34 發表
can be seen again in APS in future

joeiu1965

"雙黃管"多唔多人學? 想女女入
我想轉, 但又唔知轉咩, 自己又唔識音樂,我都係唯有信老師 lor..... 回覆左學校ok, 但未比錢, 通告話 7月22前比, 有冇人要求轉架呢 ? 如果轉機會大唔大 ?

回覆 69# Jansy 的文章

我小朋友看完所有哥哥姐姐示範樂器後, 老師有問他喜歡什麼, 他覺得大號夠大很特別, 所以便指了一下, 這樣便被選了! 老師說覺得他適合才選他, 所以其他管樂可能太小不適合, 可轉機會很微!

原帖由 Crystal120 於 11-7-18 13:50 發表
小兒分配了中音號 Euphonium, 都要$13xxx, 我又不懂這樂器, 不知轉其他樂器好不好, 是否很少人學呢? 請問有無家長可以比d意見, 唔該晒!

我的小朋友也是學中音號,是較冷門,而且因為euphonium不屬管弦樂團的樂器,一般會在稍後轉型至其他管樂如長號、大號等。(不過宣小的管樂團會有中音號部分)

從經驗看,小朋友也學得算okay,由於中音號較少獨奏部分,加入樂團反而讓他學習到如何與其他樂器/樂團成員配合。

至於中音號型號,曾經在其他琴行找過一些較平的牌子($6000-7000)有大陸製和波蘭製的,但老師說Yamaha會較為大路(二手的resale value也較高),而且可以用到較高年級!最後還是依從學校的建議!

提醒家長若在德福的TL琴行買琴,可留意商場有否任何優惠,自己便曾經因為消費萬多元買中音號而獲回贈數百元購物禮券,可在商場的不同店舖內使用!

醒目開學勳章

我的小朋友被安排學小號.  呢度好似無人提.  

有無其他人都是呀?

回復 71# 0525loksum 的帖子

0525loksum,

如果你不轉,那麼我們日後可以互相交流了。 你說只有5個小朋友選了大號,很大機會我們的小朋友會一齊學呢!

回復 5# ICbaby 的帖子

我囝囝(六年級)同佢表妹(四年級)大家都被派學雙簧管。依家學雙簧管嘅人多咗好多,但仍然比其他樂器(例如弦樂,長笛)小。雙簧管要買簧片(約$80-$90),正常損耗是三個月一隻,但小朋友大多唔識小心,試過一隻新的簧片一日就total lost(損壞或揰崩了)。

回覆 6# ICbaby 的文章

雙簧管(obeo)是一件很好聽的musical instrument學的人唔多如果你想轉是可以的…要快同黃主任講你想學那種不要說無所謂否則可能是最貴的樂器e.g.bassoom因為現在大轉動較容易轉到

昨晚,宣小高管樂團應邀出席亞太管樂節閉幕,在浸會大學會堂演出,佢哋喺三隊表演樂團中,唯一一隊嘅小學生。我囝囝是最後一次代表宣小參加,但佢哋嘅表演就喺我見過最好、印象最深刻的一次!大部份團員是小五、小六嘅學生,佢哋嘅表演一D都唔比中學/大學嘅大哥哥大姐姐差。

原帖由 joeiu1965 於 11-7-18 17:20 發表
雙簧管(obeo)是一件很好聽的musical instrument學的人唔多如果你想轉是可以的…要快同黃主任講你想學那種不要說無所謂否則可能是最貴的樂器e.g.bassoom因為現在大轉動較容易轉到 ...

JOEIU 1965

CHECK PM PLS

原帖由 MacMa 於 11-7-18 17:27 發表
昨晚,宣小高管樂團應邀出席亞太管樂節閉幕,在浸會大學會堂演出,佢哋喺三隊表演樂團中,唯一一隊嘅小學生。我囝囝是最後一次代表宣小參加,但佢哋嘅表演就喺我見過最好、印象最深刻的一次!大部份團員是小五、小六嘅學生,佢哋嘅 ...

Macma,

囝囝的派位應該很滿意罷!

回覆 18# isis_dad 的文章

木琴是percussion instrumemt中其中一种其他鼓鼓分大鼓、定音鼓.小鼓。仲用三角鈐等…初學只需要買小鼓日後考試用的木琴有大中細但學校要求買的木琴size是6呎x4呎那种。Percussion在中學都是極有價值的因為所管樂.交響樂都需要而且不是所有家庭可以容納一個大木琴和鼓叟架人有限。在宣小所有學percussion多數要參加多個樂團。很有市場
‹ 上一主題|下一主題