用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 華英VS旅港開平
go

華英VS旅港開平 [複製鏈接]

華英與旅港開平中學,哪間Banding較好?
   0    0    0    0

Wa Ying.

原帖由 cherrieshum 於 11-7-14 22:32 發表
華英與旅港開平中學,哪間Banding較好?

兩間相若, 都是九龍城區Band 1學生想入的學校。
今年旅港間開平 A Level 考試有兩位同學考獲4優2良, 另外恆商今年有位考獲6A的男同學, 亦是旅港學生。

但旅港隔年才有水運會!

Same Same banding...

回復 4# meyonw 的帖子

但男子學界田徑 (Division One) 甚强, 今年全港第三, 僅次於 DBS & L.S.

華英屬學界游泳D1(女)旅港則為田徑D1(男)各有千秋

今年旅港間開平 A Level 考試有兩位同學考獲4優2良, 另外恆商今年有位考獲6A的男同學, 亦是旅港學生。

好犀利WOR.咁依間中學通常收邊間小學生架?有否聯繫?

原帖由 ngwong2 於 11-7-15 20:46 發表

好犀利WOR.咁依間中學通常收邊間小學生架?有否聯繫? ...

我覺得開平似乎係九龍城幾間官小學生的選擇。因為佢地有伊中聯繫中學,好多band 1學生都會以此作為第一選擇。至於第二選擇,我想信會有較小人考慮華英和迦密。所以旅港放第二選擇較多。
相反沒有聯繫中學的小學卻大多以華英和迦密行先,所以抽中的機會亦大。若參考今年此區的小學派位,我雖不中亦不遠矣。

旅港大多數收九龍域區 Band 1 生, 但亦有不少他區的 Band 1 生報讀。

九龍城區的官小未必以伊中為首選, 以紅磡區一間官小為例,去年和今年Band 1 生分別選華英, 旅港和迦密比伊中為多, 而紅磡區的基督教津小亦喜歡揀同教的迦密和華英, 所以這幾間何文田英中, 是不少 Band 1 生的首選。

我仔仔係一個活躍孩子,請問這兩間中邊一間靠為適合我孩子呢?

開平同官小無乜關係, 無話官小學生會鍾意揀d.

華英開平水準相若, 不會差太遠, 華英鬆d自由d, 開平相對緊少少, 但都不算是極嚴格的學校.

華英入學競爭比開平大, 揀華英做第一志願未必得, 但開平就第二都有機.

原帖由 BillyM 於 11-7-16 10:57 發表
開平同官小無乜關係, 無話官小學生會鍾意揀d.

華英開平水準相若, 不會差太遠, 華英鬆d自由d, 開平相對緊少少, 但都不算是極嚴格的學校.

華英入學競爭比開平大, 揀華英做第一志願未必得, 但開平就第二都有機. ...

我想問吓加埋黃笏南&銀禧又點排.

原帖由 tomatowu 於 11-7-16 10:55 發表

開平
我去過華英簡介會,學校給我的印象係好注重學術及成績,較適合靜態少少的學生。

回覆 3# BillyM 的文章

我又不覺得開平比較緊,學校給學生自然度高,無什麼限制。加上老師與學生關係好,女兒日日返學嘻嘻哈哈。
不過我又知華英一樣好自由,尤其是初中。

回復 1# 漢堡飽 的帖子

i agree with you. hoi ping is not 緊. that's why i said "相對緊少少, 但都不算是極嚴格的學校."

原帖由 tomatowu 於 11-7-16 10:55 發表

開平可以是好動男仔一個好選擇。 除了男子田徑(Div One)全港第三, (Grade C 中一及中二學生更超越一間男名校進佔全港第二),還有花劍, Indoor Rowing 和各項球類運動, 開平學生可謂動靜皆宜。

想問男子游泳,邊間成績好些??

游泳

華英D1(女)D2(男)
旅港D3(女)D3(男)

原帖由 Benbenmum 於 11-7-17 12:03 發表
想問男子游泳,邊間成績好些??

我有一個疑問,如果這兩間學校在自行收生中都有面試,但其中一間收咗,而收咗個間在大抽獎中我放了在第二志願,當電腦派位時,它會選擇我第一志願的學校先,還是會優先派了在自行收生被取錄那間學校先呢?
‹ 上一主題|下一主題