用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 路得會梁鉅鏐及大圍聖心比較,哪一間較好? ...
go

路得會梁鉅鏐及大圍聖心比較,哪一間較好? [複製鏈接]

請問 大圍聖母無玷聖心及路德會梁鉅鏐在各方面的比較,邊一間較好? 如學術、校風、品格。謝謝。

如有任何資料及意見, 請指教
   0    0    0    0

大圍聖心88綱排2-3名,梁小屬band 2頭.我選聖心.

我自己會咁睇, 一個係降緊, 一個係升緊...

你的大围排名,和band 2头的定义是怎样界定的呢?

原帖由 CP97 於 11-7-10 23:29 發表
大圍聖心88綱排2-3名,梁小屬band 2頭.我選聖心.

原帖由 DD仔 於 11-7-11 10:21 發表
你的大围排名,和band 2头的定义是怎样界定的呢?

相信佢係講一間88網排第2,3, 一間在91網是二線頭(即係有其他一線選擇), 而非band 2頭. 但91網好小學比較多, 二線選擇未必會差過其他區一線選擇, 所以用這概念比較兩間學校唔係太夠.

原帖由 flowerpolly 於 11-7-11 12:16 發表

相信佢係講一間88網排第2,3, 一間在91網是二線頭(即係有其他一線選擇), 而非band 2頭. 但91網好小學比較多, 二線選擇未必會差過其他區一線選擇, 所以用這概念比較兩間學校唔係太夠. ...

91網一線應該是2呂1培, 88網就不太清楚, 但從沙田區(甚至整個新界區)的跨網申請到叩門看來, 由家長看來其他新界區一線同91網一線心裡是比下來, 當然成績是否有距離就難比較, 就算91網一線二線的比較差距也是很大, band1比例也差不過15%, 很多也大約50%或以上, 如按比例計算,91網已佔了沙田區大於三份一的band1生, 可以想像91網二線同其他新界區一線是有得比

回復 3# lrxsam 的帖子

請問邊問升邊問降
‹ 上一主題|下一主題