用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1A 學生派Band 1B 學校,係咪揀錯咗?
go

Band 1A 學生派Band 1B 學校,係咪揀錯咗? [複製鏈接]

上年的學校排行表(2009),學校係band 1A,但今年 (2010表)見學校跌咗落band1B, 有啲失望。   

雖然係第一志願,但係都有啲唔開心,好似無幫亞女盡力咁, 加上佢有啲同學成績差過亞女,但係派晒去名校,現在好唔開心.   如果當初進取啲,亞女應該都可以去到全統名校。  我好似害咗佢一生咁
   0    0    0    0

Band 1 頭同尾都一齊攪珠, Band 1尾(即以前5個Banding 時的Band2中)的學生只要攪珠no. 前都可入到名校, 只能怪當初將Banding 5改3. By the way, 學校排行表年年唔同, 唔駛唔開心, 叫囡囡比心機, 升大學就真係看成績.

原帖由 colourboy 於 11-7-7 00:08 發表
上年的學校排行表(2009),學校係band 1A,但今年 (2010表)見學校跌咗落band1B, 有啲失望。   

雖然係第一志願,但係都有啲唔開心,好似無幫亞女盡力咁, 加上佢有啲同學成績差過亞女,但係派晒去名校,現在好唔開心.   如果當初進取啲, ...

BAND 1A/1B唔係相差好遠,如果喺BAND 1B讀得好,
攞到BAND 1A成績,就算身在BAND 1B學校又何妨??
最緊要小朋友讀得開心~

原帖由 colourboy 於 11-7-7 00:08 發表

雖然係第一志願,但係都有啲唔開心,好似無幫亞女盡力咁, 加上佢有啲同學成績差過亞女,但係派晒去名校,現在好唔開心.   如果當初進取啲, ...

你好似有D無病呻吟,而家又唔係派唔倒。幾多人派唔到band 1頭的學校,香港有幾多band 1頭學校。
你選學校時已經清楚知道這個遊戲玩法,你選擇呢間,你就要放棄另一間架啦。你呢種輸打贏要的心態最好唔好讓女兒知道,否則你女兒日日活在不快樂當中。
係時候要學放開,將眼光放遠小小,不比你好的人還有很多。

進取方法是叩門, 得唔得都好, 總算試過. 搏過; 免將來更後悔. 我囡囡的band1頭小學, 都是這樣叩來的, 當初都是覺得band2不理想及叩門取錄非常渺茫, 但肯試, 結果成功.

原帖由 fallenleaf 於 11-7-7 00:35 發表

你好似有D無病呻吟,而家又唔係派唔倒。幾多人派唔到band 1頭的學校,香港有幾多band 1頭學校。
你選學校時已經清楚知道這個遊戲玩法,你選擇呢間,你就要放棄另一間架啦。你呢種輸打贏要的心態最好唔好讓女兒知道,否則你女兒日日活在不快樂當中。
係時候要學放開,將眼光放遠小小,不比你好的人還有很多。

你講咗我想講嘅嘢 ,宜家d人玩到走火入魔,好享受個Band斬開的三份,下次再細分為六份,過份追求成績的一種反射病態,實屬遺憾.

今年縮左班 , 入到 B1 已好開心 . 明年到D小龍仔小龍女派位 , 人又多位又小.............希望到時有新機啦 .

原帖由 fallenleaf 於 11-7-7 00:35 發表

你選學校時已經清楚知道這個遊戲玩法,你選擇呢間,你就要放棄另一間架啦。你呢種輸打贏要的心態最好唔好讓女兒知道,否則你女 ...

啲B1頭學校如果認為樓主嘅囝囝/囡囡係佢地所想要嘅學生,已經通過自行收生取錄咗,填表大抽獎甲部都可以揀返B1頭嘅心儀學校,你嘅囝囝/囡囡入唔到去你想去既B1頭學校,即係你既囝囝/囡囡唔係佢地最想收既學生
如果去到乙部既抽獎,有人進取,有人保守,睇下各人心態,派完位再話早知當初....,真係無話可說:cry:

回復 5# fallenleaf 的帖子

"你好似有D無病呻吟,而家又唔係派唔倒。幾多人派唔到band 1頭的學校,香港有幾多band 1頭學校。
係時候要學放開,將眼光放遠小小,不比你好的人還有很多。"

好正, 你講得好好 !! 教壞小朋友. 你點知一定可以考入B1A ? 超攪笑....

你選學校時已經清楚知道這個遊戲玩法,你選擇呢間,你就要放棄另一間架啦。你呢種輸打贏要的心態最好唔好讓女兒知道,否則你女 ...

Agree.
Most of my son's classmates are still busying to knock doors.  Your daughter is very very lucky already. If it is Band 1 is good, don't  bother about A or B!! May be she can be the best of Band 1B instead of the worst of Band 1A.
:mrgreen:

上年1a今年1b的學校會差嗎. 你呢個心態只係因見到成績差過你而又入到傳統名校才會咁諗. 到你見到成績好過你派得差要四圍叩門, 你又會好慶幸.
做人唔好咁啦, 到你選傳統名校時可能會成為炮灰, 無得諗番轉頭的, 你可以試下騎著靚馬揾更靚的馬, 揾唔揾到個心都好安樂, 好過好多人真係騎牛揾馬啦

If you felt unhappy, then you go to knock the door law! This is your game not you daughter. For me i will think 校風 first and 成績 is second!!

呢D banding年年都轉一轉,係咪相差咁大,比你讀band1A又如何,年年考最尾,你又開心嗎?如果你讀band1B or c年年考十名以內,你古小朋友讀band1A 開心定係band1b or c開心?最緊要讀得開心。。

當然每個父母都想子女去最好嘅學校,你的心情都可以理解。  不過學校曾經係band1A,今年band1B,我諗間學校都唔差得去邊。  放鬆啲同績極面對啦,全統名校壓力都唔細嫁

The most important thing is whether the school is suitable for your daughter.  I don't think band 1A suits all students.  On the contrary, some lower banding schools are better because they want good performance to keep the school.

If you feel not comfortable in band 1B, you can knock the door.  I believe this kind of feeling comes from you more than your daughters.

同意你的講法. 有d人真係派到好嘅又想要再好d, 做人心足d好.

原帖由 kenfu 於 11-7-9 13:15 發表
Totally agree, my son 在自行 : 1st choice is CCSC, 2nd choice is Queen's ; his classmates (not only 1 person) say "你傻架" .
I think children's 說話 is the reflection of their parents.

邊個話我傻? 我會將最喜歡的放在第一位, 你話我傻, 因為我將你最喜歡的放在第二位.  在邏輯上大家只不過是傻鬥傻.

講得好"無病呻吟"!!

Quoted
"如果當初進取啲,亞女應該都可以去到全統名校。  我好似害咗佢一生咁"

香港政府既施政走火入魔
令到個教育制度走火入魔,
D 家長同樣係走火入魔 ,

咁將來教出黎既小朋友一樣會係點既呢 ?

‹ 上一主題|下一主題