用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 返playgroup比其他小朋友打
go

返playgroup比其他小朋友打 [複製鏈接]

我個仔16個月大,1個禮拜返1次playgroup每次我都陪佢1個鐘。上兩次返pg,一次比人扯頭髮、一次比人打個頭;佢無喊但又唔識say no,我响隔離就可以阻止啲小朋友啫,都唔知應該點教佢保護自己
   0    0    0    0

你可以睇下你小朋友既反應, 我覺得你唔需要太擔心。我個仔細個時都係比人打唔識還手, 就算我個女而家比人搶左距心愛既野都唔會還手。 而家你個仔比人出手打, 你由得距, 事後個仔喊既時候你可以同個仔解釋剛才出手個小朋友做既事係唔0岩, 叫距唔好學, 同時都要學會say no, 同個仔講有時可以讓, 但太過份時唔可以忍。可能距而家聽唔明, 但多一段時間距會明白架喇~~ 我覺得你唔好同距出頭, 呢d都係同人相處之道, 比距自己感受下, 你下下同距出頭小朋友唔識大。而家仲細比人打幾下我覺得無問題, 你唔可能一世都係距身邊, 呢個世界就係甘, 可以叫弱肉強食, 有好人都有壞人, 父母做既應該係係距身邊教距對同錯, 必要時先出手保護, 下下同小朋友擋無可能, 到距地長大時都仲要你幫距出頭, 到時就唔係只係扯下頭髮甘簡單。
好似有一次, 我個仔係公園玩既時候將一件玩具放左係長椅上就去左玩, 我睇住有個小朋友偷我個仔既玩具, 不過我無出聲。我個仔玩完想拎番件玩具發現比人偷左就喊左好耐, 我無再買番件玩具比距, 之後距唔會再亂甘放野, 。(當然事後幾日我有同個小朋友媽咪講番距個仔偷左我個仔既野, 因為個小朋友甘做係好唔應該, 拎番件玩具我都無比番個仔) 。唔見一件玩具好小事, 如果我出聲話個小朋友我個仔到大個時都仲係甘既行為, 始終都會唔見野, 我唔可能一世係距身邊, 但到果個時候就唔會只係損失一件玩具甘簡單。小朋友要放開d, 好多時要放手比距地適應呢個世界, 有時你幫距=害左距。

惟有安慰自己個仔品性純良!

回復 3# kokobear 的帖子

我都有過類似的經驗, 所以好明白你嘅感受。所以亞囝三歲時我帶咗去學詠春, 用來保護自己, 因為同學都知佢識工夫, 都唔敢"蝦" 佢, 當然你個囝仲細, 唯有教佢有人打佢就去揾身邊嘅大人求救啦!

我都有呢個煩惱, 我哋唔係返 pg, 而家每星期都會同同齡小朋友出黎玩, 我個囝又係經常比朋友仔 wear 面, 打面.... 每次睇到真係好心痛, 阿囝又係唔識 say no, 只係有時會大喊, 我通常都會安慰佢唔好喊, 佢唔應該咁做... 你原諒佢好唔好...

其實我覺得咁樣教都唔係咁好, 因為正如樓上媽媽分享, 我無可能一世喺佢身邊保護佢, 有次同老公分享呢 d 事, 佢突然間話寧願係個囝蝦人, 起碼識得保護自己, 唔會做弱者, 但我就覺得, 寧願佢係比人蝦 (雖然都係好心痛), 但起嗎容易教過主動打人嗰 d 吖...

唔知係咪有過咁耐經驗 (被人打), 我發現上星期佢同小朋友玩, 試過 meet 人, 我真係好驚佢將自己經歷發洩喺別人身上呀~

原帖由 raychok 於 11-7-9 14:34 發表
惟有安慰自己個仔品性純良!

還要加上有家教!
‹ 上一主題|下一主題