用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荔枝角四小龍附近的幼稚園
go

荔枝角四小龍附近的幼稚園 [複製鏈接]

請問有無人知道荔枝角四小龍(泓景台, 宇晴軒, 星月居)附近的幼稚園有無可推介的選擇? 希望各位俾D意見.
   0    0    0    0

guideposts or suen mei at mei foo? or think international.

咁住呢區的Mami係唔係多數都會揀其他如深水埗區(e.g.寶血,德貞, 協和)或者去到九龍城(e.g.啟思,創價, 培正)?

很希望同各位Mami (尤其是住緊喺四小龍的)share下意見.

i am staying at mei foo, so i chose guideposts mei foo, but since for your child, you need to take the school bus anyway, why not choose those at kowloon tong? more prestigious anyway..

我係住四小龍既媽媽, 阿女黎緊9月入讀九龍塘區pn class.

上年報pn class時,都係跟大隊報左幾間九龍塘區既私校同,海帆軒既學之園, 其中既THINK,  我就揀左報九龍塘而捨盈暉台分校

至於海麗村入面既幼稚園, 就沒有N班, 我去參觀過佢地既open day, 其實都唔錯, 校舍唔大, 不過都新淨, 因為開左5年only, 而另我最surprise 既佢地竟然有個NET

我冇咩留意美孚果邊既學校, 不過我朋友讀佳寶同宣美都話唔錯, 老師有心機教小朋友.深水步我冇留意呀, 不過應該都有幾間幼稚園不錯的 

救世軍荔枝角幼兒園!

我都係住四小龍, pn都揀左kln tong, 黎緊都係坐校車番pn, 好多人話佳寶唔錯。

蕎蕎媽媽, 你小朋仔係咪讀think?

我都係住四小龍.......hehe, just say hi, 女女9月返k1, 都會搭校車/褓姆車....

蕎蕎媽媽, 你小朋仔應該係讀km, right?
恭喜你, km好好呀! 我諗你唔駛為k1煩惱啦!!

原帖由 busy_penny 於 11-7-5 20:08 發表
救世軍荔枝角幼兒園!

Have to queue up since baby is born?

原帖由 Laimui827 於 11-7-6 00:32 發表
我都係住四小龍, pn都揀左kln tong, 黎緊都係坐校車番pn, 好多人話佳寶唔錯。

蕎蕎媽媽, 你小朋仔係咪讀think?

My gal will go to KM as mentioned by lovelinda.

唔係唔駛煩架, 我都會碰下運氣考下一d 龍校的, 得左就開心死了!

你女女9月返既學校, 四小龍有校車到又有褓姆車到, 我有朋友而家返緊 k1 用校車 (應該有保障d), 之前有朋友K1-K3就用褓姆車 (快d )

KM 條四小龍校車線好差, 要由呢度去meifoo再上龍翔道再入畢架山花園先回學校, 車程要成40分鐘, highway 又危險, 我應該會自己(工人) 接送了mouth:" />

原帖由 lovelinda 於 11-7-6 00:46 發表
我都係住四小龍.......hehe, just say hi, 女女9月返k1, 都會搭校車/褓姆車....

蕎蕎媽媽, 你小朋仔應該係讀km, right?
恭喜你, km好好呀! 我諗你唔駛為k1煩惱啦!! ...

其實而家好多村校都有NET,不過對的時間唔多,咁大型的屋群竟然無出名的幼稚園,快D叫D分校多的如學之園,ST. CAT 去開番間啦

同意! 呢度四圍都係補習社呀, playgroup班呀, 舞蹈學校等, 但係正式的幼稚園就寥寥可數, 如果要好D的選擇就一定要跨區或者搭校車, 辛苦咗班小朋友.

原帖由 anteater 於 11-7-6 11:42 發表
其實而家好多村校都有NET,不過對的時間唔多,咁大型的屋群竟然無出名的幼稚園,快D叫D分校多的如學之園,ST. CAT 去開番間啦

咪係囉, 車展果邊雖然而家會開吉之島,. 不過如果係開間優質既Nursary 可能仲好呀!

原帖由 YuiYauMa 於 11-7-6 12:33 發表
同意! 呢度四圍都係補習社呀, playgroup班呀, 舞蹈學校等, 但係正式的幼稚園就寥寥可數, 如果要好D的選擇就一定要跨區或者搭校車, 辛苦咗班小朋友.

海帆軒有學之園, 盈暉台有朗思, 都係 $20 taxi 之內, 其實都唔算好遠既~

原帖由 anteater 於 11-7-6 11:42 發表

仲有君匯港維記, 12巴士幾個站就到tim, 不過都係難入既學校啦

原帖由 keio 於 11-7-6 17:35 發表
海帆軒有學之園, 盈暉台有朗思, 都係 $20 taxi 之內, 其實都唔算好遠既~

宜家出生率咁高, 真係間間都難入........

你可以搭42號. 仲可以同其他家長social 下.

原帖由 keio 於 11-7-6 11:01 發表
唔係唔駛煩架, 我都會碰下運氣考下一d 龍校的, 得左就開心死了!

你女女9月返既學校, 四小龍有校車到又有褓姆車到, 我有朋友而家返緊 k1 用校車 (應該有保障d), 之前有朋友K1-K3就用褓姆車 (快d )

KM 條四小龍校車 ...

回復 12# keio 的帖子

Oh...I see, 咁你有乜心水學校呀?

另外,我想請教你,我宜家都搵緊校車,你的朋友對校車及褓姆車有何意見呀?校車有保障但慢,褓姆車的話,唔知黎太好or鄺生好呢?聽說有些要"過車",你朋友可以給我一些意見嗎?

Thank you for your help!
‹ 上一主題|下一主題