用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 停唔停返N1好呢?
go

停唔停返N1好呢? [複製鏈接]

我阿囝E家係一間全日制學校讀緊N1,
不過8月尾會轉到另一間全日制學校讀K1,
E家D菌 (手足口同猩紅熱) 咁勁,
我老公係咁叫我不如叫名囝唔好返住,  讀埋6月,
到8月尾先再番新學校讀K1,  

一來可以慳番2個月成$8000學費 ($4000一個月),
二來又覺得8月返半個月要比一個月學費好唔抵,
E家無校車, 我要揍返學, 老公返SHIFT, 如果佢接唔到,
我就要放工9秒9去接,  同埋我份工其實都幾多野做.....
屋企有工人, 佢一個人睇住阿囝同細佬都OKAY,

但係我又覺得佢返學個人真係叻咗好多,
定D, 因為全日Schedule fix 好晒.
係企唔係玩玩具就睇電視,
同埋 返咗咁耐畢唔到業好似唔知點咁.  

大家如果係我, 你地會點呢? 好煩呀..  
   0    0    0    0

吾返學可以不用交學費的咩

吾返學可以不用交學費的咩 ??

回復 1# MARTINA217 的帖子

我諗住提早退學

你問學校要耐前交停學通知信喎
基本上睇小朋友本身身體...同埋學校安排,有D野避唔到.
我小朋友之前病得好嚴重,都有諗唔俾佢返全日N班....但醫生話,唔返只係將個病遲D爆,佢始終會病....

唉! 只希望係小病就算...

醒目開學勳章

其實你而家俾一個月通知學校,都只係可以慳一個月學費咋喎,再多一個月就畢業,我係你我會俾佢完成呢個學年~~

原帖由 mamibbchu 於 11-6-23 12:32 發表
其實你而家俾一個月通知學校,都只係可以慳一個月學費咋喎,再多一個月就畢業,我係你我會俾佢完成呢個學年~~

係呀, 一般都係要一個月通知! 小朋友係屋企如果只係對住個工人無所事事, 不如返學. 而且你仲話有細佬, 工人一定唔會有好多時間陪你個大仔.

其實病菌幾時都有,家陣又來猩紅熱,對於你可能是trigger point.實情係K1點都會轉另一間學校+湊(返放學)得辛苦+可省錢(特別是8月返半個月就畀一個月學費不化算)+擔心病菌.其實冇話必然要返,但畀我,我會返落去.我的宗旨是:在不太影響家庭財政同埋兩公婆關係的大前題下,最大地以小朋友的利益為依歸.

醒目開學勳章

To Christi, 好like你嘅宗旨~~
‹ 上一主題|下一主題