用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 路德會梁鉅鏐小學 2011小一報到區
樓主: keropi_lai
go

2011小一報到區 [複製鏈接]

原帖由 lrxsam 於 11-7-5 13:50 發表

6月1x日, 最記得係個日好大雨... in 完淋到濕晒...

我記得我是12號IN, 22號知收我的, CONGRATS^_^可以一齊做同學仔了, 你原本派了去邊呀?

原帖由 lrxsam 於 11-7-5 13:50 發表

6月1x日, 最記得係個日好大雨... in 完淋到濕晒...

Irxsam,

Thanks and congratulation:

原帖由 keropi_lai 於 11-7-5 14:31 發表

我記得我是12號IN, 22號知收我的, CONGRATS^_^可以一齊做同學仔了, 你原本派了去邊呀?

田小呀....多多指教...

原帖由 lrxsam 於 11-7-5 13:06 發表

一定有機會, 好過15分去一呂做炮灰......

Thanks!!

我就係知15分一定入唔到一呂,又驚大抽獎唔知派左去邊間....所以考慮緊揀梁小....

大家知唔知今年梁小派中一結果好唔好?

原帖由 ballbeef 於 11-7-5 16:09 發表

Thanks!!

我就係知15分一定入唔到一呂,又驚大抽獎唔知派左去邊間....所以考慮緊揀梁小....

大家知唔知今年梁小派中一結果好唔好?

今年未收到料, 睇番舊資料, 原來前年派得好過上年, 直頭同一胡差唔多, 希望今年會好番d啦.

原帖由 lrxsam 於 11-7-5 16:02 發表

田小呀....多多指教...

Irxsam你好,
請問你是否收到電話通知話收左你,然後去田小取回註冊證,再去梁小註冊呀? 無任何文件或email confirm?

原帖由 CherylMammy 於 11-7-8 15:15 發表

Irxsam你好,
請問你是否收到電話通知話收左你,然後去田小取回註冊證,再去梁小註冊呀? 無任何文件或email confirm?

係啊, 冇乜特別...

原帖由 lrxsam 於 11-7-10 10:20 發表

係啊, 冇乜特別...

Thanks, 因為開頭有(口的)擔心只係得電話confirm而由原有學校取出註冊証是否安全,所以想問一問。  Anyway現在已註冊好啦:

有關膳食?

請問有無人知係點安排?

多多指教,今日黎報到,星期一至三樂學大課堂,大家會否出席.

我都報左名, 小朋友同爸爸出席, 我請不到假呀~_~

你地買左書包未呀??邊隻好呀??

我囡囡今年升k3,得15分,暫定都會諗梁小放第1... 但又想博下沙呂喎..
但睇見你地今年有d放梁小第2都入唔到... 真係唔太想博

回覆 32# 261026 的文章

15分第一輪一定入唔到沙呂。
根據今年經驗,大抽獎第一放一呂或沙呂,梁小第二,隨機號碼一唔好,分分鐘去到第六或以後!
若真係想博下兩間呂小,但又想穩陣入梁小可以咁填。
甲部
一 沙呂或一呂
二 沙呂或一呂
乙部
一 梁小
二 沙呂或一呂

其實抽獎入沙呂或一呂,個號碼一定要好前,尤其一呂,得四十幾個抽獎位,所以你號碼好,甲部個幾個位已經入了。真係無謂為個幾十個位博!穩陣入了梁小,再憑二,三志願叩兩間呂小好過!

原帖由 lrxsam 於 11-7-15 22:11 發表
15分第一輪一定入唔到沙呂。
根據今年經驗,大抽獎第一放一呂或沙呂,梁小第二,隨機號碼一唔好,分分鐘去到第六或以後!
若真係想博下兩間呂小,但又想穩陣入梁小可以咁填。
甲部
一 沙呂或一呂
二 沙呂或一呂
乙部
一 梁小
二  ...

如果你係想入一呂, 哩個方法係唔得,
因為你冇將一呂放三個部分第一位,
連面試都冇機會, 沙呂我就唔知,
因為到時有二佰多份三個一都只得1/5-6有得IN

原帖由 fa_fa 於 11-7-15 23:38 發表

如果你係想入一呂, 哩個方法係唔得,
因為你冇將一呂放三個部分第一位,
連面試都冇機會, 沙呂我就唔知,
因為到時有二佰多份三個一都只得1/5-6有得IN ...

沙呂肯定唔係, 但一呂係咪真係要三個部分都要第一位......
唔知...

面試個日幾佰人不在講...有D 係跨區來叩, 咁點樣三部都放第一呢...據聞, 三個部分第一只係有得比較早in....所以, 好懷疑係咪真係三個部分要第一先有得in law....
我係三部份都放一呂係第一, 但換來的只是小朋友獨自in 幾分鐘...D 問題不像沙呂, 唔係中英數等學術性的問題...可以講係IQ 題...事後回想, 這博法代價實在太大了...

原帖由 lrxsam 於 11-7-16 00:51 發表

沙呂肯定唔係, 但一呂係咪真係要三個部分都要第一位......
唔知...

面試個日幾佰人不在講...有D 係跨區來叩, 咁點樣三部都放第一呢...據聞, 三個部分第一只係有得比較早in....所以, 好懷疑係咪真係三個部分要第 ...

係啦有些學校要你111其實好霸道, 例如一呂得15分都要自行放第一咪即係要人放棄第一輪機會.問題係111後你又唔能夠保證任何機會. 只係可用作換來幾個%in的機會. 其實放甲1已証明是最想入啦.

大家好..我小女今年K3要選小學..我地住大埔想跨區報梁鉅鏐, 請問15分..第一輪「自行分配學位」機會大嗎?

我妹妹說呢間學校老師有愛心..真的嗎?

可否再講多些你地對呢間學校既感覺, 意見及睇法喔?

我只希望小女讀得開心..校風好..

學校谷不緊要但不要太谷呢..我會受不起..

學校測驗/考試多嗎? 是不是其中一次測驗/考試是在聖誕假前後..咁係前定後呀..? 唔想要用長假期同小朋友溫書

唔好意思我太多問題..希望有家長可給我寶貴回復..

我都想知呢間d工課多唔多?
聽人講佢好著重精英班?係唔係呢?

原帖由 福媽 於 11-9-8 14:02 發表
大家好..我小女今年K3要選小學..我地住大埔想跨區報梁鉅鏐, 請問15分..第一輪「自行分配學位」機會大嗎?

我妹妹說呢間學校老師有愛心..真的嗎?

可否再講多些你地對呢間學校既感覺, 意見及睇法喔?

我只希望小女 ...

醒目開學勳章

原帖由 261026 於 11-9-11 00:39 發表
我都想知呢間d工課多唔多?
聽人講佢好著重精英班?係唔係呢?

1,2 年級沒有分精英班,其實發覺呢間學校都谷小朋友,我兒甥今年在這校升小三,好似下星期開始每星期有一日要提早半小時上學,幫他們補習,應付TSA試 直至到出年2月,現在傳統小學沒有一間是不谷小朋友了

我選這小學就係想佢加兩錢用緊...暫時都好滿意, 學生都好純樸...
‹ 上一主題|下一主題