用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 其實小朋友資優, 學校有無配合
樓主: qq123
go

其實小朋友資優, 學校有無配合 [複製鏈接]

thanks a lot!

原帖由 nicolewong58 於 11-10-19 01:12 發表

Amy please check PM again.

Hi Amy,

多謝你的意見,雖然我也知學樂器很好,對升學有幫助,但小兒於上學期結束前,曾寫給樂團老師說,討厭小提琴,無法啦!要他再學下去好像有點過份.anyway, thanks a lot!

原帖由 nicolewong58 於 11-10-19 14:57 發表

Hi Amy,

多謝你的意見,雖然我也知學樂器很好,對升學有幫助,但小兒於上學期結束前,曾寫給樂團老師說,討厭小提琴,無法啦!要他再學下去好像有點過份.anyway, thanks a lot! ...

Ask him what he wants to learn, if your son applys for SPC and is being accepted, he still has to learn a musical instrument.

原帖由 leeamy 於 11-10-20 22:30 發表

Ask him what he wants to learn, if your son applys for SPC and is being accepted, he still has to learn a musical instrument.

他跟本不太喜歡音樂,惟有等他上了中學再算.

優…點配合,學校唔得搵個大學教授教!資優係邊只有父母知,唯一做的是上大學,大學裹有充足思考,叻老師,後面有名空間去寫論文。

所以給資優空間去思考,多看書,支持佢地直至上大學。

多發問好,不過要有實力去回答,佢地唔一定好成績,因為香港教育要死記憶,資優係活記憶的,唔係點唸到『相對論』。

"香港教育要死記憶,資優係活記憶"絶對同意

原帖由 happyvalley 於 11-10-21 15:47 發表
優…點配合,學校唔得搵個大學教授教!資優係邊只有父母知,唯一做的是上大學,大學裹有充足思考,叻老師,後面有名空間去寫論文。

所以給資優空間去思考,多看書,支持佢地直至上大學。

多發問好,不過要有實力去回答,佢地唔一定好成 ...

"香港教育要死記憶,資優係活記憶"

絶對同意happyvalley

原帖由 nicolewong58 於 11-10-24 11:39 發表

"香港教育要死記憶,資優係活記憶"

絶對同意happyvalley

多謝妳,妳小兒要陪佢長大,多支持佢。相信好重要,博士生都是來自資優。

學校老師建議做資優評估, 做完test, 系資優,我沒有通知學校,但是學校好多老師都估到他系。費事啦!通常資優仔勢住自己聰明無會勤力讀書,成績不會差,當亦不會拔尖。小兒最好成績都系全級第9.學校有些資優課程通常選的尖子生,乖巧的嘅!我同個仔講:“你想讀呢的资优课程就要自己表現好的去爭取,學校系無會因為你系資優生而比你優待。”
      好彩個仔都算生性,學校的資優數課程,English Drama都有份玩。

醒目開學勳章 貢獻勳章

想請問,其實小學會唔會有唔同程度嘅support?
定係其實間間都差唔多?
我同一位津小校長傾過,佢話名校係家長配合學校,普通小學就會盡量配合學生,唔知大家嘅小朋友讀咩小學嘅呢?

為報小一煩惱緊ing..
恐龍家

我好想答你,但你說明比較圓,我有少少唔明之處:
1)想請問,其實小學會唔會有唔同程度嘅support?
我估你指資優SUPPORT呀。
我可以話比你聽係無,除非家長好主動好主動地爭取,加不停FLOW UP。
2)定係其實間間都差唔多?
差唔多什么。我都估你指資優。
如上1)係間間學校都唔太理資優學生。
2)我同一位津小校長傾過,佢話名校係家長配合學校,
普通小學就會盡量配合學生,唔知大家嘅小朋友讀咩小學嘅呢?
你指配合什麼,唔太明,我估你指學校政策,
基本上,間間學校都係校長老师話事架啦,
家長會有很多都是做SHOW,
最後,都引導返家長去校長想要的答案內,
好老實,仔女在學校。佢地根本勝緊。
我自己理解,家長會是學校TRAIN出來的家長義工頭,
用家長去管理家長,由家長會作第三者發聲。
背後,都是學校話事。
3)為報小一煩惱緊ing..
你指報資優小學,香港除了優才書院,都好少資優小學。

醒目開學勳章 貢獻勳章

回復 eric5354 的帖子

多謝你嘅回覆!

其實過年見到d親友
有小朋友由yw轉出津小,如魚得水,學校响多個資優課程揀咗佢,包括1d全校得10個名額嘅!
我又識得有資優嘅小朋友剛入讀小一,學校只知佢聰明但唔知道check咗,一樣安排特別課程俾佢讀
所以我想了解吓,到底係咪有d學校會做得多d好d呢?定係其實只係佢地特別好運?

如果咁難去揾一間啱嘅學校,咁~有名校收就好大機會俾佢去試試,唔得先再轉返出津小!

仲有,你提到優才,咁sfa呢?聽講呢間做資優做咗好多年?其實sfa係我最有信心會有offer嘅一間...
恐龍家

醒目開學勳章

回復 小曳人 的帖子

你有無親眼睇過 sfa 的課程, 教材之類 ? 如有, 我相信你唔會想大仔讀津校.

CHECK PM

eric5354  點解呀,我都想知WOW。  發表於 12-1-29 00:55

我係路過, 想問下,你們的資優小朋友有無CHECK 過亞氐保加?

回復 kmmum 的帖子

我的兒子今年七歲, 六歲八個月時在政府CHECK到是亞氏保加, 因政府不會為小朋友專CHECK IQ, 我也沒有在私人機構做, 不知他的IQ如何, 只知他的IQ,語言能力正常, 手腳協調,眼神接觸及SOCIAL SKILL弱, 英文認字能力及空間感強.
因他有一個姐姐比較, 從少也覺得他較姐姐怪, 自己也懷疑他一是亞氏保加, 一是資優, 一是兩者皆是. 他最近問過的問題有:
1)奧巴馬是基督徒, 為什麼要殺拉登?聖經不是說不可殺人嗎?
2)台灣是一個國家嗎?
3)為什麼中國古老過俄羅斯, 它的國土面積比俄羅斯少?
4)與在內地傳道的一家人吃飯時, 問他們家的牆是否垃圾牆(意即豆腐渣工程)?中國有沒有教會?

回復 YanKanMom 的帖子

想問下你的小朋友情緒怎樣? 現在讀什麼小學? 學校知不知道?
我囡囡6月便4歲,已排了正苦CHECK 亞氐保加.  

你仔仔所問的問題,很深. 你怎樣回答?  有沒有再去CHECK IQ 或其他 ?!

kmmum,

我的小朋友較小時,很固執及容易發脾氣. 現在也固執, 只是情度上較講理. 若他又疲倦又做不到想做的結果, 也會用手打自己的頭. 但他對認識的外人則頗溫馴的, 只是常頂撞我, 而整體上他也算是一個大方及容易開心的孩子.
他現在就讀一所直資小學一年級, 我沒有告訴學校他是亞氏保加, 不過班主任也覺他較在自我世界, 社交弱, 但沒有投訴他的情緒, 也覺得他受教.
他問的問題, 我和他爸爸也會盡量回答至他滿意, 如果我們也不懂, 一是再請教其他人, 一是說不知道.
我沒有再帶他CHECK IQ 或其他了.

想問正苦怎樣check 亞氐? 會唔會有個range or point 去計. 中幾多個point 就係. ?!
上學期(k1) 我和囡囡一齊上親子課程,社工教了很多'教囡囡技巧'. 以前阿囡情緒好差,脾氣好大.超固執+好記性.
現在都仍然固執.  e.g 我同佢講唔好食肥豬肉,佢見別人食,會出聲阻止.  佢記得大人既行為(e.g 放手提電話位置).如果我地放左第二度.佢又出聲話'放錯'.  唔放回原位,便大叫.  我要不停解釋,再解釋. 佢得三歲7個月.似懂非懂.
言語比較慢. 但脾氣好臭,  社工阿囡有亞氐症狀. 但唔係全部中. 應該當有亞氐features. 不是亞氐症.

Kmmum,

政府(由健康院轉介)會分別由物理治療師,醫生,言語治療師等評估, 最終是由醫生決定他是否亞氏保加, 醫生會單獨見父母先, 之後會單獨見小朋友, 最後會再見父母說出評估結果, 整個過程約三小時. 醫生並沒有說如何計分(可能是有的,但不會公佈) , 只會說出小朋友的強弱處.
兒子小時也很固執, 會規定一家人出外吃飯就坐的位置, 言語則不算慢, 快過姐姐, 動作則相當笨拙.

謝謝你的答覆. 醫生怎樣說你的小朋友強弱 ? 你或你的小朋友有沒有上什麼治療堂 ?

kmmum,

我之前已提及過, 醫生說他IQ,語言能力正常, 手腳協調,眼神接觸及SOCIAL SKILL弱, 英文認字能力及空間感強.
小朋友有在政府做物理治療, 因返了小學, 平均一個月做一次, 亦曾在協康會上過十二堂動作協調班, 現在協康會上社交班.
‹ 上一主題|下一主題