用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如父/母是天主教教徒, 子女係咪都要揀天主教學校呢? ...
樓主: Bingb
go

如父/母是天主教教徒, 子女係咪都要揀天主教學校呢? [複製鏈接]

Thank You!!!

原帖由 littlefaith 於 11-6-18 18:01 發表

問題不大,因為真道FS1(小一)嘅宗教堂,每堂教嘅聖經人物都係一個起、兩個止,我會同佢睇功課時,順便教埋佢天主教譯法,我女都記得,冇問題。至於英文名稱,由於學校都會教埋,所以我提點一下就可以了。 ...

回覆 10# littlefaith 的文章

我亦是一位天主教徒,我深信天主的安排,並給予我們自由意志去選擇.

我曾經問過神父,他並無正面回答我,只是說:天主教的學校都是好學校.

最後,選擇的是我女兒,她選了聖公會的學校.而我亦有解釋給她知道將會有可能遇見的問題.

是否一定要選天主教的學校,我而言:係,但現實未必如此.

我明白你的concern, 不過, 我所講的選擇學校都是講緊大抽獎時選擇...到時都是看看運氣吧!!! 在自行我會跨區選天主教學校...到大抽獎時30個位便可能會選本區的基督教學校....

原帖由 Lovely-Boy 於 11-6-20 16:13 發表
ac119,  七點半, littlefaith 請恕我多口!

市面上甘多天主教"津貼"名校 (有直屬中學),你地又有天主教5分加, 連神父修女都明示暗示叫你地聽話D去選天主教學校, 你地天主徒編編唔去讀,反而走去搶佔基督教學位,令一眾 ...

‹ 上一主題|下一主題