用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如父/母是天主教教徒, 子女係咪都要揀天主教學校呢? ...
go

如父/母是天主教教徒, 子女係咪都要揀天主教學校呢? [複製鏈接]

0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

選擇好個人架WOR, 教徒都唔係個個會成日返CHURCH, 度返轉, 返CHURCH既又未必係教徒, 對嗎?

原帖由 Bingb 於 11-6-16 12:22 PM 發表
vice versa

如題.

小朋友領洗紙有五分喎,好決定性架。
好多家長就係呢五分攪定心儀小學。

作為一個天主教徒,子女出生後必然為他們安排嬰兒領洗,家長有責任栽培子女的信仰,稍後安排上主日學,最理想是入讀埋天主教學校。
原帖由 Bingb 於 11-6-16 12:22 發表
vice versa

如題.

作為一個天主教徒父母,子女入讀天主教學校當然最理想,不過如果入讀基督教的學校也問題不大。:D

有什麼衝突呢?
聖公會學校都是希望未信的通過學校而信。當然也有很多小孩到畢業都未信。

d(就不是全部)天主教學校都接納聖公會領洗紙。你最好先打電話跟所報學校確認。

原帖由 Bingb 於 11-6-16 15:12 發表
小朋友未領洗.   如入基督教聖公會學校是否有衝突呢?  

題外話, 有人話有d天主教學校都接納聖公會領洗紙, 當真?

你最好認識清楚你的宗教先.

原帖由 ok_ko 於 11-6-16 15:46 發表
有什麼衝突呢?
聖公會學校都是希望未信的通過學校而信。當然也有很多小孩到畢業都未信。

有d(就不是全部)天主教學校都接納聖公會領洗紙。你最好先打電話跟所報學校確認。

...

未聽聞過, 你有無一兩個例子係邊一間?

回覆 7# ok_ko 的文章

真係未聽過!舉D例子指教吓。

我都不知。依句係回應樓主。句子emphasize在:(就不是全部)。

但在英國,天主和聖公已經是互認的了。

原帖由 shootingstar 於 11-6-16 16:15 發表

未聽聞過, 你有無一兩個例子係邊一間?

貢獻勳章

如果天主教徒不是在香港教區內的聖堂領洗,即係在海外的天主堂領洗,都要先得到香港教區主教的承認,才可接納加分,何況係聖公會? 好像之前有些會員談及家中菲傭帶少主人去菲律賓比錢領洗一樣,咁樣對小朋友或是整個家庭的信仰生活都不好。

上面位會員講得無錯,如果你係真正的天主教徒,理論上係唔會將小朋友送去基督教或聖公會的學校讀書,除非無得揀啦! 雖然都係同一位天主(神),但某些教義/教理不同,名子譯音不同,就連本聖經都有出入,所以為免令小朋友攪錯,都係去返天主教學校讀書為妙;另一方面,香港的天主教小學都好多,差不多每區都有,要讀有幾難,除非你揀擇啦!我諗你去問神父/修士/修女,佢地都會咁講。

無錯,今日天主教同聖公會係討論緊 "合一" ,但都未有確實定案。我去開的堂區亦有邀請過基督教的牧師在主日彌撒分享信仰,但都只係作客性質,暫時都未"合一"。當然,世界大同,基督合一緊係可啦,爭坳都少D啦 !

如果真係有問題,返去堂區問下神父,佢地一定會為你解疑。

+ 主佑 +

作為天主教徒,我同我太太都俾個女BB時領洗,不過唔係為咗5分,而係想將我哋認為最好嘅俾個女。

不過,揀幼稚園、小一嘅過程,我哋會先睇個女適合讀邊種學校,然後報考,考唔考到交俾天主。而因緣際會,我女當年俾真道收咗,讀到依家,佢又讀得好開心,所以雖然係天主教徒,但返基督教學校係冇問題。

同時,我哋由個女細細個,已經同佢返教堂(天主教),到5歲時入教堂嘅主日學,預計會讀到12歲領埋堅振,加上家裡常一齊祈禱、讀經,所以信仰培育唔會太大問題。

始終,都係要先認同、接受一份信仰,才好去信。為了入小一那5分而去信,終究不太好。

當真 聖公會St. James in Net12 接納天主教領洗紙...it all depends on the school, so call to find out la.  I'm a 天主教徒, 女入讀天主教學校 but 子will入讀聖公會學校...It was luck draw for my son, second choice & I hope I made a good choice for him la.

原帖由 Bingb 於 11-6-16 15:12 發表
小朋友未領洗.   如入基督教聖公會學校是否有衝突呢?  

題外話, 有人話有d天主教學校都接納聖公會領洗紙, 當真?

Agreed, 先睇個小朋友適合讀邊種學校, there are so many schools but with aided schools, unless 小朋友 有分攪定心儀小學 otherwise like my younger son only lucky draw & placed in the hand of God.  I also enrolled them in 教堂嘅主日學.

原帖由 littlefaith 於 11-6-16 22:07 發表
作為天主教徒,我同我太太都俾個女BB時領洗,不過唔係為咗5分,而係想將我哋認為最好嘅俾個女。

不過,揀幼稚園、小一嘅過程,我哋會先睇個女適合讀邊種學校,然後報考,考唔考到交俾天主。而因緣際會,我女當年俾真道收咗,讀到依家, ...

原帖由 TinHay 於 11-6-16 14:44 發表
當真 聖公會St. James in Net12 接納天主教領洗紙...it all depends on the school, so call to find out la.  I'm a 天主教徒, 女入讀天主教學校 but 子will入讀聖公會學校...It was luck draw for my son, second  ...

有冇家長舉到天主教學校接受聖公會洗禮紙的例子?

照我所知, 天主教學校暫時無接受聖公會洗禮紙 (如果有, 請告知)

掉返轉就有聽過.

我同意以上家長講, 身為天主教友, 最先都會選擇天主教學校, 但都要以小朋友性格同學校是否配合.

原帖由 MW9919 於 11-6-17 05:21 發表

有冇家長舉到天主教學校接受聖公會洗禮紙的例子?

Hello littlefaith,

我好贊同你的意見, 站在一個天主教徒, 當小朋友是bb時帶他/她去領洗, 是一個天主教徒的責任, 讓小朋友從少就接觸天主教, 可以培養其信仰的信念...但論到選擇學校, 就要從學校及小朋友本身去想....我想請教你的小朋友在讀不同的聖經時有沒有混淆, 或者有沒有很多疑惑呢?? 因為我都有打算為小朋友選擇基督教學校...

原帖由 littlefaith 於 11-6-16 22:07 發表

不過,揀幼稚園、小一嘅過程,我哋會先睇個女適合讀邊種學校,然後報考,考唔考到交俾天主。而因緣際會,我女當年俾真道收咗,讀到依家, ...

我很小談論宗教。原因可能這話題太具爭議性。

在這裡看到一些意見。也聽過有基督教的朋友說不要讓女兒進天主教學校。他們說想起女兒可能要背玫瑰經已經頭疼。

反過來,我參加很多具宗教背景的小學簡介會,校長都說宗教信仰不是他們考慮的因素。我想這也是對的。宗教團體辦學本來就是希望通過學校令多一點人接觸自己的宗教。他們不應拒絕異教徒。

誠言,我卻相信上主早有安排。我絕對認同有宗教信仰的父母盡力讓自己的小孩進相同宗教學校的做法。不然,那叫什麼相信?然而以自己為例,六年的小學教育卻完全不能影響我的信仰。反而增強了反對的信念。然而我卻相信是有安排的,只是時間而已。

有些小孩不能考進相同宗教背景的私小。派位便完全靠運氣了。比如你是天主教的,卻派了協恩;或你是基督教的,卻派了St. Mary。我想這也是上主的安排吧。倒不如相信你的上主吧。

原帖由 七點半 於 11-6-17 09:14 發表
Hello littlefaith,

我好贊同你的意見, 站在一個天主教徒, 當小朋友是bb時帶他/她去領洗, 是一個天主教徒的責任, 讓小朋友從少就接觸天主教, 可以培養其信仰的信念...但論到選擇學校, 就要從學校及小朋友本身去想.. ...

問題不大,因為真道FS1(小一)嘅宗教堂,每堂教嘅聖經人物都係一個起、兩個止,我會同佢睇功課時,順便教埋佢天主教譯法,我女都記得,冇問題。至於英文名稱,由於學校都會教埋,所以我提點一下就可以了。
‹ 上一主題|下一主題