用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 官小課程
go

官小課程

請問官小課程是不是全部都跟教育署規定? 間間官小的課程是不是都一樣的? 定係每一間官小都有自己一定的自主權? 可以微調?  謝謝

原帖由 panbaby 於 11-6-11 16:14 發表
請問官小課程是不是全部都跟教育署規定? 間間官小的課程是不是都一樣的? 定係每一間官小都有自己一定的自主權? 可以微調?  謝謝

是可以微調的。用書呀...活動教學、傳統教學都可以自己挑的。但就應該不可以好像其他名校交高(深)一級課程。

可唔可以咁樣理解官立學校的課程基本上是大同小異, 而各間學校的校長可以自己微調課程來走自己的路?

不過如果學校可以決定教科書, 佢其實可以有好大的廻轉空間, 佢可以揾啲深教科書再加上超班的工作紙來教深好多, 明修棧道, 暗渡陳倉來提高深度...呢種情況唔知多唔多出現?

原帖由 hyto 於 11-6-11 18:15 發表

是可以微調的。用書呀...活動教學、傳統教學都可以自己挑的。但就應該不可以好像其他名校交高(深)一級課程。

原帖由 panbaby 於 11-6-12 00:39 發表
可唔可以咁樣理解官立學校的課程基本上是大同小異, 而各間學校的校長可以自己微調課程來走自己的路?

不過如果學校可以決定教科書, 佢其實可以有好大的廻轉空間, 佢可以揾啲深教科書再加上超班的工作紙來教深好多,  ...

系呀!妳都講得對,老師知要將D工作紙出深D,老師教的方法呀...效果已經好吾同了。

醒目開學勳章