用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁 vs KTS
樓主: 1001Mami
go

陳守仁 vs KTS [複製鏈接]

請問kts 師生比例幾多? 幾多個班主任?

KTS 不是小班教學, 一班有35-40人, 一年級就有2位班主任, 一個正, 一個副.  我地家長通常都搵正班主任的.
小兒告知上普通話課時是分開兩班上的.  如你小朋友能考入kts真係一要恭喜你, 因為這是一間不可多得的小學, 你一定不會失望的.  

原帖由 pandabonita 於 11-6-12 17:00 發表
請問kts 師生比例幾多? 幾多個班主任?
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

原帖由 Fionyiu 於 11-6-12 23:11 發表
KTS 不是小班教學, 一班有35-40人, 一年級就有2位班主任, 一個正, 一個副.  我地家長通常都搵正班主任的.
小兒告知上普通話課時是分開兩班上的.  如你小朋友能考入kts真係一要恭喜你, 因為這是一間不可多得的小學,  ...

令郎是否讀小一?

yes.  

原帖由 redkoni 於 11-6-13 00:11 發表

令郎是否讀小一?
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

原帖由 csk家長jj 於 11-6-12 16:06 發表

我朋友是KTS的家長,也是TSL的家長。
她說兩間都是好學校,但程度上,不論中英數,KTS都勝一籌,在普通話方面,KTS的老師更是專業得多......不過,她强調TSL也是很好的,能以這個學費做到咁好的水準! ...

非常認同

多謝回覆,我一定會幫囡囡報,不過都知5易,考希望佢有運la
原帖由 Fionyiu 於 11-6-12 23:11 發表
小兒告知上普通話課時是分開兩班上的.  如你小朋友能考入kts真係一要恭喜你, 因為這是一間不可多得的小學,  ...

原帖由 Fionyiu 於 11-6-13 10:05 發表
yes.  

見你咁滿意KTS都戥你高興.

你呢? 小朋友讀邊間小學呀?  你學校好嗎?

原帖由 redkoni 於 11-6-13 14:27 發表

見你咁滿意KTS都戥你高興.

原帖由 Fionyiu 於 11-6-13 21:08 發表
你呢? 小朋友讀邊間小學呀?  你學校好嗎?

你有心啦,我個長大了,我只是閒時上來吹水.

原帖由 Fionyiu 於 11-6-12 14:45 發表
點解你咁講KTS呀? 難道你是KTS學生家長, 也是TSL學生家長. 小兒是KTS既學生, 我覺得學校各方面都好好. 英文同普通話都有好好既語景喎. 上英文堂同GS都全英文, 另每個CYCLE都有PHONICS 同ORAL堂, 由外籍老 ...

本人是KTS 家長,我只是將我所知嘅同大家分享,唔同家長都有唔同感受。兩間都好,最緊要睇家長鐘意迹佃邊個校中學綱。當年我小朋友亦被TSL取錄但亦揀了KTS, 主要係佢個校園,亦因為普教小。但多年來發現中文老師嘅普通话唔係個個都咁好,當然普通话老師除外外。我唔係話佢唔好但好多高年班嘅家長都有同感。
KTS 近年運動方面多左獎牌,全是家長功勞,學校並沒有特别培養。如果你小朋友英文叻,學校就真係會特别培訓。學校對小朋友嘅德育教育亦不错。
很高興你和你的小朋友都喜歡KTS,努力D,佢地每年派去Top tier中學嘅學生人數不小。講多句,KTS 功課真係唔多而且一D都是唔谷架。

原帖由 csk家長jj 於 11-6-12 16:06 發表

我朋友是KTS的家長,也是TSL的家長。
她說兩間都是好學校,但程度上,不論中英數,KTS都勝一籌,在普通話方面,KTS的老師更是專業得多......不過,她强調TSL也是很好的,能以這個學費做到咁好的水準! ...

緊係KTS 好啦!各方面都好平均,TSL 都好但D學生成績水平好極端因兩間我都有朋友讀緊所以我會比較喜歡KTS

設備都ok, 一般設施都有, 如校園電視台, 音樂室, 禮堂, 圖書館, 校史室, 英語遊戲室, 電腦室, 操場, 草坪, 小食部, 水之園....等等.....如果圖書館再大些小會好d. 我最like就係平房式既校園, 課室, 又有後校園, 香港好難會搵到咁靚既校園.  仲有佢地上課既鐘聲係好好聽既, 同一般學校好唔同. 正!!

原帖由 ha! 於 11-6-14 22:44 發表
KTS 的設備如何 ?  有無家長可以分享一下 ?

KTS

原帖由 mimics218 於 11-6-14 18:52 發表
想請教陳守仁的外藉學生以什麼國家為主 ?

印巴藉為主。

其實KTS不是太算是中文小學. 真的重視三文兩語發展.  英普平衡得宜.

原帖由 Pertra 於 11-6-15 09:39 發表
Is it because TSL is not located at Kowloon Tong area ? It becomes not famous than KTS.
One is chinese school ? Another one is english school ? Will parent consider about this ?

‹ 上一主題|下一主題