用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁 vs KTS
go

陳守仁 vs KTS [複製鏈接]

陳守仁 vs KTS
點揀?請俾意見!
   0    0    0    0

兩間都好好, 但我會投"陳守仁"一票, 因為英文好重要!

Thanks!

Any more opinion?

I will choose TSL.

I also like TSL comparing with KTS because it is cheaper with good quality.

回復 1# 1001Mami 的帖子

但升英中比例,應該系KTS高好多

i choose KTS. English is important, but Mandarin is important too. As KTS is using Mandarib for the chinese lesson starting from P.1.

KTS 升中校網好,英文普通話都好好,學生有禮貌

唔好盲目信英小,比較一下升中的學校,KTS好好多。

KTS=九龍塘學校(小學部)

TSL係好好,但KTS升中派位似乎好些,是否同校網有關?

KTS程度高, 環境好, 校網好, 老師有愛心, 再投一票!

原帖由 crystalwsm 於 11-6-11 20:56 發表
TSL係好好,但KTS升中派位似乎好些,是否同校網有關?

原帖由 1001Mami 於 11-6-9 11:21 發表
陳守仁 vs KTS
點揀?請俾意見!

仔定女?

原帖由 1001Mami 於 11-6-9 11:21 發表
陳守仁 vs KTS
點揀?請俾意見!

要睇埋你有冇對那些中學有喜好,如果你個係囝又鐘意伊中或九華就建議你揀陳守仁,因為陳守仁會多D機會,始终係同區,好多KTS或宣小嘅學生自行都會揀伊中或九華。相反,如果對九龍城或何文田區中學鐘情就要揀KTS, 因為KTS 派去該區嘅band1英中每年都有幾十個,佢地嘅band1生比例都幾高。雖然KTS 英文教高一班,但學校英語環境唔夠,所以可能係陳守仁好D。之於普通話,KTS 只係一般,老師嘅普通話非常參差,不過好過唔係普教小。功課方面陳守仁就唔知识喇,而KTS 就一定唔多。希望資料對你有用啦。

原帖由 bb818 於 11-6-12 00:28 發表

要睇埋你有冇對那些中學有喜好,如果你個係囝又鐘意伊中或九華就建議你揀陳守仁,因為陳守仁會多D機會,始终係同區,好多KTS或宣小嘅學生自行都會揀伊中或九華。相反,如果對九龍城或何文田區中學鐘情就要揀KTS, 因為KTS 派去 ...

AGREE! 睇返自己鐘意咩中學網, 同埋排返自己既喜好啦。校舍/學費等等...
如果係男仔, 好似油尖旺好D, 女仔呢個網比較少BAND 1位。
陳守仁功課每日大約3-4樣, P.2先開始普教中, P.1係比小朋友適應。

點解你咁講KTS呀? 難道你是KTS學生家長, 也是TSL學生家長. 小兒是KTS既學生, 我覺得學校各方面都好好. 英文同普通話都有好好既語景喎. 上英文堂同GS都全英文, 另每個CYCLE都有PHONICS 同ORAL堂, 由外籍老師任教. 至於普通話就更加不用多說啦.  中文堂用普通話上課, 另每CYCLE都有普通話課. 校園環境也很好. 是一間非常好的小學.  小朋友讀得很開心, 又學到野, 成績品行也十分好.  我地所有家長也很愛KTS的.

要睇埋你有冇對那些中學有喜好,如果你個係囝又鐘意伊中或九華就建議你揀陳守仁,因為陳守仁會多D機會,始终係同區,好多KTS或宣小嘅學生自行都會揀伊中或九華。相反,如果對九龍城或何文田區中學鐘情就要揀KTS, 因為KTS 派去 ...
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

我都鍾意九小(kts)多d, 真係好多朋友話佢地d老師十分好, 而且學校又著重體藝, 近年好多學界體育項目都取得好好成績, 學校都放左好多心機係同學身上.

而九龍塘校網係好過油尖旺, 入英中一定唔洗擔心, 相反, 油尖旺d英中唔及九龍塘好及位多.

我朋友是KTS的家長,也是TSL的家長。
她說兩間都是好學校,但程度上,不論中英數,KTS都勝一籌,在普通話方面,KTS的老師更是專業得多......不過,她强調TSL也是很好的,能以這個學費做到咁好的水準!
‹ 上一主題|下一主題