用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 叩門問題
樓主: buddy1977
go

叩門問題 [複製鏈接]

呀,有D人都幾得意, 我發表過幾多次意見又如何 ? 是否新加入國民又如何 ? 咁都有得講 ? 奇怪 ?
mvbb2009 家長, 我剛才同你講嘅只係我知道嘅嘢和小女對老師嘅感覺。有時件事會變成點好睇你用乜嘢態度去面對, 願你女兒可以開開心心迎接新的階段, 主祐 !

原帖由 cameo 於 11-6-25 21:40 發表

笑左~~

回復 1# sheepgirl 的帖子

多謝各位的寶貴意見!雖然有正面的亦有負面的,姑勿論是真是假,小女已將會成為srl一份子,因我沒有私校backup,也沒有叩其他門,所以一定會入學的,我會用平常心去慢慢認識srl的人和事,希望小女能在公平和愉快的環境下完成六年的小學生漄。

原帖由 sheepgirl 於 11-6-25 23:48 發表
呀,有D人都幾得意, 我發表過幾多次意見又如何 ? 是否新加入國民又如何 ? 咁都有得講 ? 奇怪 ?
mvbb2009 家長, 我剛才同你講嘅只係我知道嘅嘢和小女對老師嘅感覺。有時件事會變成點好睇你用乜嘢態度去面對, 願你女兒可 ...

唔奇怪唔奇怪~~
bk風氣! 開新A/C多數都係同一ip分身/廣告/打手,所以用開bk o既媽咪自然會提高警覺!
更何況以你所言,小朋友應該都p2或以上 !
我同幾個家長,同大家都係一樣,一派位就嚟呢區報到,我地已經喺度傾足6年,大家當左呢度係一個公開平台去討論學校生活,唔洗太在意某一兩段回覆,,傾左6年,當中實在只係家長之間閒談分享,6年嚟亦唔覺有乜罵戰出現,唔洗太在意一字一詞!放鬆D吧 !
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

其實咪好似德望甘, 我之前聽聞呢間學校老師十分好, 好有愛心.  但係我個朋友個囡囡讀緊, 講既完全係相反說話. 佢話老師冇愛心, 佢個女唔鐘意呢間學校, 成日叫住轉校. 甘我朋友個女係用家, 我係咪要相信佢說話呢? 所以真係唔同人有唔同感受, 比我都會相信自己多D.

i think we just want to share our feeling here, we saw what we saw on the interview date & you can check with below post also...

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2301345&extra=page%3D3

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2301075&extra=page%3D3

回復 2# cameo 的帖子

cameo,
我地係唯一批見證時代轉變既一批家長, 由暫代校長, 到有正式校長. 見好好既副校長唔知何時何月突然冇左副長做, 見到當中既轉變...時間飛逝, 回望過去, 原來亞女六年來既班主任, 只有五六年班知果同一位班主仲未走...
我知忠言逆耳,不過都希望小師妹們作出好好心理準備啫....
記得之前去一間中學, 校長講: 世上冇一間完美既學校, 只有一間適合自己小朋友既學校.

小學階段, 學生冇選擇權, 唯有靠家長. 而作為一個家長, 就當係能力範圍內去搵一間岩自己小朋友既學校. 自己身為家長, 我想將事實情況講比大家作為參考, 大家有所準備.  
如果唔係, 本來諗住去間甜品店食甜品, 點知入左間麻辣火鎬店都唔知, 咁就好慘...

仲要食果個唔係自己, 係自己個女...... 好多佢地係學校既經歷, 好難一一講比家長知!!!

原帖由 霖霖B媽咪 於 11-6-27 00:07 發表
cameo,
我地係唯一批見證時代轉變既一批家長
我知忠言逆耳,不過都希望小師妹們作出好好心理準備啫.... ...

或者,部份人見叩門關鍵時刻先咁多惡評,係咪有人惡攪,想少個人去爭呢? 將心比己真係會有懷疑~
所以喺我收到pm回覆下,我都有意講小女係小六生,而我強調小女成績唔係要認叻,係想避免有人亦懷疑,係咪我女讀唔掂所以唱衰學校???
不過,我都想講,叩門入到的,係百幾個學位之中可以少幾份擔心,你地只少一定係學校精挑細選出嚟,學校認為適合先入圍,,,但其他攪珠入到的,同我地當年一樣無保障之下入左聖羅撒,,,,所謂保障,係喺無親身經濟下,被學校收左,保障係雙方!你係叩門生的話,只少你見過老師,你有所不滿時,佢收你亦有權放棄,而我當年根本無呢個機會,,,,,,,,
只於部份人提到校內老師,我親身經驗下,10隻手指有長短,不能一概而論,有好有唔好啦,視乎你彩數,小女一年級及六年級班主任都好好好好,其他咪當自己無運囉,而校長,我感覺佢係實幹型,工作好搏,而佢做法當然唔會100%人人適合,而佢做法,唔適合我,亦唔適合小女!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~
‹ 上一主題|下一主題