用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 叩門問題
go

叩門問題 [複製鏈接]

各位好, 請問曾經於ST.ROSE 小學 叩門的家長, 可否告知面試時校長會有什麼問題, 面試的小朋友要準備什麼?? 請分享一下. 謝謝.
   0    0    0    0

原帖由 buddy1977 於 11-6-8 12:36 發表
各位好, 請問曾經於ST.ROSE 小學 叩門的家長, 可否告知面試時校長會有什麼問題, 面試的小朋友要準備什麼?? 請分享一下. 謝謝.

請問你係唔係收到面試通知?

yes, the shoold call for interview yesterday!!

想問你小朋友是srl幼稚園生? 我7/6打去srl問佢話無叩門位? 你是點樣申請叩門?? 謝謝回覆~

原帖由 buddy1977 於 11-6-8 12:36 發表

我個女係ST. ROSE 幼生.

buddy1977,
thanks! 祝你囡囡叩門成功!

想請問你是經幼稚園部安排叩門定自行申請叩門? 因我囡囡都是srl幼生, 今年讀k.2, 所以想知多d情況.

另外, interview 完可否告知面試時有什麼問題, 面試的小朋友要準備什麼??  謝謝分享一下!  

原帖由 buddy1977 於 11-6-10 14:43 發表
我個女係ST. ROSE 幼生.

經幼稚園交的. 見完再同妳SHARE... 但係之前叩門的家長, 希望都可以同我地準備見的都SHARE 吓嗎. THANKS!!!

buddy1977,

你囡囡好似今日interview, 可否分享下見既內容同係咪單對單in, 駛唔駛筆試同見家長架??

原帖由 buddy1977 於 11-6-10 17:43 發表
經幼稚園交的. 見完再同妳SHARE... 但係之前叩門的家長, 希望都可以同我地準備見的都SHARE 吓嗎. THANKS!!!

回覆 8# stephanielum 的文章

聽家長講:小朋友1小時筆試,無interview,家長填問卷!

小女是SRL KG生, 今年叩門一點優勢都無(小學科主任講到出口啦), 感覺俾人點咗!!
今年小學校長可能想找個有2/3年級水平的OR天才資優學生讀小一, 咁樣考筆試我估無幾多細路做到, 有D細路未上課室已經CRY爆啦!! 可見D老師當日有幾大聲叫D家長 "行開D啦"

如果我一早知自己人同非自己人叩門是一樣, 我不會投放咁多希望落去, e+對小學好失望, 唔明小學校長點解要咁做, 但平心而論, 我依然覺得SRL KG(幼稚園)是好學校!

原帖由 stephanielum 於 11-6-10 17:41 發表
buddy1977,
thanks! 祝你囡囡叩門成功!

想請問你是經幼稚園部安排叩門定自行申請叩門? 因我囡囡都是srl幼生, 今年讀k.2, 所以想知多d情況.

另外, interview 完可否告知面試時有什麼問題, 面試的小朋友要準 ...

聽講小學校長係喇沙過黎, 可能佢想打造喇沙第二, 但係當日叩門面試超級無愛心, 無耐性, 又串考生去廁所, 一個去完又一個, 攪到老師好忙, 遲左完成!  
小朋友只得五, 六歲去廁所都被人串爆, 可知佢愛心有幾多.
佢想將學校變做喇沙第二, 等下啦...  收左都要諗下, 睇佢臉色咩...

回復 10# heungwah 的帖子

know it for long time, that's why i did not plan to "beg" for a place after the lucky draw.

relax and join other primary school, then try your best to go to St Rose Secondary School.

我都feel到你現在既心情, SRL無論幼稚園,小學, 中學一直比我感覺都很好, 因為我好朋友既媽咪同佢自己都是在SRL讀書的, 從她得知品德,成績都唔錯, 而囡囡在天主安排下可以入到SRL, 當初真的很感恩囡囡可以在品行好既學校讀書去; 但近年小學部轉了校長後, 好像什麼都轉變了, 感受到學校只在乎學生成績, 為何小學部會變成這樣, 小學部管理層是否忘記了SRL理念呢! 祈求天主可以派遣聖神駛校長, 管理層可以記起瑪利亞方濟各傳敎修會既精神, 做到"喜樂、平安及謙和的態度,抱著有敎無類的精神,以愛心培育小朋友,在知識、道德及宗敎上成長;並讓小朋友能在自由的氣氛中發展。"

原帖由 heungwah 於 11-6-20 18:12 發表
小女是SRL KG生, 今年叩門一點優勢都無(小學科主任講到出口啦), 感覺俾人點咗!!
今年小學校長可能想找個有2/3年級水平的OR天才資優學生讀小一, 咁樣考筆試我估無幾多細路做到, 有D細路未上課室已經CRY爆啦!! 可見D老 ...

當日面試校長有問有沒有SRL幼稚園學生...我見我坐個班都有好多個係SRL幼稚園學生.

原帖由 suet07 於 11-6-20 21:17 發表
聽講小學校長係喇沙過黎, 可能佢想打造喇沙第二, 但係當日叩門面試超級無愛心, 無耐性, 又串考生去廁所, 一個去完又一個, 攪到老師好忙, 遲左完成!  
佢想將 ...

你無錯,,,收左係睇佢6年面色,,,我女今年終於小學畢業!而家重有埋新校舍,只會,,,,更甚!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

原帖由 suet07 於 11-6-20 21:17 發表
佢想將 ...

喇沙校長係好人情化, 同家長打招呼, 傾計..... 同佢唔同STYLE.  所以喇沙無論小朋友同家長都好愛學校, 依一點, 佢絕對有排至跟得到!!!

原帖由 霖霖B媽咪 於 11-6-21 23:21 發表

喇沙校長係好人情化, 同家長打招呼, 傾計..... 同佢唔同STYLE.  所以喇沙無論小朋友同家長都好愛學校, 依一點, 佢絕對有排至跟得到!!!

霖霖B媽咪,
你要講明你係有仔女讀齊兩間,所以你絕對有資格去作比較,,,,,,hahahhaa~ 一陣人地誤會你係喇沙家長踩場咋!
我feel到學校有"名校"氣焰,得閒入校網look look,留埋張form俾你填,捐夠二百萬可以命名個禮堂喎,,,wakakakak,,,,,,
只可惜,6年終於畢業嘞,我未feel到校內有邊方面能力可以拍得上"名校"!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

嘩我去完家長會勁唔like個音樂主任miss ho,寸爆!

原帖由 cameo 於 11-6-21 23:45 發表

霖霖B媽咪,
你要講明你係有仔女讀齊兩間,所以你絕對有資格去作比較,,,,,,hahahhaa~ 一陣人地誤會你係喇沙家長踩場咋!
我feel到學校有"名校"氣焰,得閒入校網look look,留埋張form俾你填,捐夠二百萬可以命名個禮堂喎, ...

mvbb2009,

小女是SRL KG生,校長口氣大,我還可理解,點解音樂主任會令你咁嬲?

回覆 1# kittychan811 的文章

因佢口氣仲大過校長,每每都係到誇讚d學生有幾叻幾巴幣,暗示我哋要好好裝備自己個女,唔好陀衰佢個款,講嘢時的態度係起晒鋼的,所以我唔係好like佢囉。
‹ 上一主題|下一主題