用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 叩門問題
樓主: buddy1977
go

叩門問題 [複製鏈接]

好有興趣知你地去叩門係咩情況!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

回覆 1# cameo 的文章

Hi Cameo
你好, 我女派了入SRL, 原以為自己中左MARK SIX.. 但一路見到.聽到好多關於SRL負面消息, 開始有D擔心小女的學習里程....
請問唔計功課深/多.....
老師為人OK嗎? 同家長溝通渠道足夠嗎?
如果學生成績未如理想.. 學校又會點做呢?
請指教!  謝謝

原帖由 cameo 於 11-6-21 23:45 發表

霖霖B媽咪,
你要講明你係有仔女讀齊兩間,所以你絕對有資格去作比較,,,,,,hahahhaa~ 一陣人地誤會你係喇沙家長踩場咋!
我feel到學校有"名校"氣焰,得閒入校網look look,留埋張form俾你填,捐夠二百萬可以命名個禮堂喎, ...

我冇必要踩場, 我講既係事實, 大家可以自己睇哂兩間學校既forum 就知.  當然, 我係局內人, 所以係用親身所見所聞而同大家分享

我地捐錢都捐左咁多年, 我都麻木哂.... 連新校入去睇下都唔得, 我都冇計... 到時咪當自己係外人, 係學校門口偷望下囉...   我係普通人, 又唔會有錢到可以捐錢捐到有獎狀, 只歎自己無能囉...

依家, 亞女有亞女期待緊倒數, 我就努力去為亞女準備叩門既野...... 希望天從人願啦...

收左了

有朋友今日2in 收左了
Bernice

原帖由 QOOGIRLZOE 於 11-6-22 12:29 發表
有朋友今日2in 收左了

今曰2ND IN?? 收左?? 可唔可以講詳細D呀?

我都想知, 幾時通知2nd IN, 幾時2nd IN架, 是否即刻知道收唔收, 同埋係咪SRL幼生呀

原帖由 mvbb2009 於 11-6-22 09:57 發表
Hi Cameo
你好, 我女派了入SRL, 原以為自己中左MARK SIX.. 但一路見到.聽到好多關於SRL負面消息, 開始有D擔心小女的學習里程....
如果學生成績未如理想 ...

若問到老師,我覺得人夾人啦!
小女一年級時,班主任結婚,請大假!攪到我要跟佢功課(原本唔洗點理佢)
二年級時,班主任話產假,但佢由10月放到第二年6月先返嚟(-..-),,,
基本可能我唔好彩,初小時,主科老師就係好多假,而問題在於代課老師又唔多掂
其實現喺校內都有不少好例子,問題在於你及小朋友合唔合學校作風,要谷!!! 啱就唔太大影響! 但都會辛苦!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

原帖由 mvbb2009 於 11-6-22 09:57 發表
Hi Cameo
如果學生成績未如理想 ...

補充,,,我唔太肯定"成績唔好"會點處理! 我慶幸小女成績OK,,,hahaha~
但曾聽聞不少,家長被校長"邀請"去鬧囉,,,

回復 1# cameo 的帖子

多謝你的解答.
邀請去鬧.... 好驚WOR..
咁有無聽聞成績唔好..請退學!!!

原帖由 mvbb2009 於 11-6-22 16:18 發表
多謝你的解答.

身邊有人有幸被邀 !!! 情況, 係可以想像得到 !

原帖由 mvbb2009 於 11-6-22 16:18 發表
多謝你的解答.

被"邀請"退學的人,重有心情同人講嗎??
之前阿女都有時升班時講過"今年唔見左XXX" !

何止學生,,,
老師被"邀請"離職都有啦! 份工唔啱做唔出奇,,,但問題校長拍枱鬧老師時,被學生見到就唔係咁好!個老師無耐又走埋lu~~~

回復 22# mvbb2009 的帖子

你好 mvbb2009,

我都係SRL家長,但係有很多其他家長的評論我也不是十分同意的,所以,希望你不要在未入學前,已經感到十分徬徨。

因為我不想引起罵戰,所以,你有問題也可以PM我,我會盡量解答。

原帖由 chuyuencheung 於 11-6-25 12:16 發表

我都係SRL家長,但係有很多其他家長的評論我也不是十分同意的,所以,希望你不要在未入學前,已經感到十分徬徨。

因為我不想引起罵戰,所以,你有問題也可以PM我,我會盡量解答。 ...

皇帝又點會知民間疾苦 !!!

原帖由 chuyuencheung 於 11-6-25 12:16 發表

因為我不想引起罵戰,所以,你有問題也可以PM我,我會盡量解答。 ...

你放心啦,,,反對聲音唔代表罵戰!
不少都係6年級家長,重細咩???--->我指D媽咪呀,個女都12歲! hahahah~
我地只係用6年小經驗分享同互相閒聊 !
pm我收過亦覆過,有人公開問我就公開答,pm問就pm答! 句句見得光o架 !
若有心得經驗,不如公諸同好啦! 聖羅撒家長有時間都請願幫個女溫習,得鬼閒罵戰咩,,,hahaha~
成熟D啦~

mvbb2009 家長 你好:
我同chuyuencheung 一樣,小女都係SRL學生,我其實好少發表意見,不過最近真係有好多SRL的負面評論,我都覺得不同意。所以我想講吓我對學校和老師嘅感覺,其實SRL係一間唔錯嘅學校,"大部份"嘅老師都好好, 十隻手指有長短,總有D唔好嘅老師,呢個問題我相信間間學校都有, 某某老師好唔好 ? 問亞女最清楚。小女二年班時都遇到一個冇愛心嘅老師,令佢好唔開心。不過我個女自已都話 "呢個係個別情況啫,有好多老師都好有愛心和耐性" (呢句係小女在我旁邊說的話,冇花冇假)。至於成績差學校會點 ? 其他班嘅情況我就唔知,我只能夠講出我D家長friends 個女嘅實況 >>> 佢地個女 (三個唔同班) 成績都差 (好多時都 40 - 65 分), 老師沒有鬧佢地,反而叫佢地小息去教員室教返佢地唔明嘅嘢,其中一個同學有叫家長去見班主任,個家長話比我知班主任只是講出同學的問題,並建議改善做法,呢個家長話老師好positive。家長friend 依照老師的建議去做,今次考試嘅成績大有進步,老師仲送小禮物作鼓勵。嘩 ! 我太長氣啦,希望唔會悶親你,亦希望令你唔使太擔心。

原帖由 sheepgirl 於 11-6-25 18:48 發表
mvbb2009 家長 你好:
我同chuyuencheung 一樣,小女都係SRL學生,我其實好少發表意見,不過最近真係有好多SRL的負面評論,我都覺得不同意。所以我想講吓我對學校和老師嘅感覺,其實SRL係一間唔錯嘅學校,"大部份"嘅老師都好好,  ...

你好似唔係好少發表意見, 而係從未發表過意見, 因為你係新加入國民, 發表文章係"一".

原帖由 霖霖B媽咪 於 11-6-25 20:11 發表

而係從未發表過意見, 因為你係新加入國民, 發表文章係"一".

笑左~~

唉 ........ 無奈 ...........

anyway, 星期四學校派發了重建最新資訊,內裡提到將會於明年一月左右會安排舊生回新校舍參觀,希望六年級舊生也可以看看新校舍的建設及設施。

我地未收到通告呀~
若係升番上書院的同學仔,應該可以同小學部夾好時間安排參觀,,,
‹ 上一主題|下一主題