用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 翠茵小宇宙幼稚園 翠茵小宇宙國際幼兒園好不好?
樓主: bobotiger
go

翠茵小宇宙國際幼兒園好不好? [複製鏈接]

來緊個學期䦕始,國際班所有學生都會有中文堂上,課程同主流班一樣,不過係用普通話教,7成時間英文3成時間中文。因為係第一年,唔知效果如何!

回覆 1# coco209 的文章

之前國際班k1都有中文科, 用普通話教,校方開學後會通知家長可選擇性上附加的中文堂,主要是認生字(有一本生字書),如果不參加的學生不會有這本書, 不知今年k1是否改了?

原帖由 2boysmami 於 11-7-15 02:20 發表
我仔个間所有的老師都好好, 好有愛心, 完全沒有你所講的黑口黑面行為 (純粹我個人意見), 琴晚係佢地畢業典禮, 好精彩, 個個老師都好好, 所以佢地好唔捨得, 有一個老師直頭係咁喊tim, 佢真係好錫我仔班同學仔....

...

係噃,真係只有個一位...全校老師,嬸嬸..都好好..!!

原帖由 2boysmami 於 11-7-15 02:41 發表
真係唔好太担心, 佢地大大下真係會醒d醒d再醒d的....

mum.... 如果你真係好想轉, 我覺得唔使驚, 因為小朋友乜都好容易適應, 同埋我自己好鍾意國際原因係, 我想個仔唔好驚英文人, 好似琴晚咁, 我地搵唔到地鐵站, 我 ...

好多謝你既意見就真..^^
嘩..你仔仔好叻叻呀!!  

國際班學費多幾多錢架?
你仔仔將會升邊間小學??

唔好意思,好多問題tim...哈哈!

我知佢地程度都好好,個主任都有話,就算英文班,到時既中文同英文都好好的!

原帖由 coco209 於 11-7-15 07:30 發表
我又唔覺曾主任黒面,不過係小左d笑容。我仔係讀國際班,佢只係星期五先有一份英文同一份普通話填色。
如果轉國際班,要考慮中文係用普通話教,仲有係K2同K3用一個班房。 ...

可能佢係甘掛?! 不過我見佢對第2 d又唔會!
見到面唔會打招呼=.="
不過唔理啦...我都仍然好禮貌,做好我自己就得^^

只係星期五先有一份英文同一份普通話填色<<甘小好多功課噃!!

中文係用普通話教<<甘好好噃!!

K2同K3用一個班房<<係囉,唔知點解呢? 上堂個時咪好亂囉? 左邊又講野,右邊又講野?!!

回復 22# Tracy88 的帖子

我仔今年升K2,剛剛哩個學年K1下學期先有得選擇讀唔讀中文,我揀讀就俾左$360買左4本中文書,不過係用廣東話教,而普通話揀唔揀每星期都應該有,如果唔讀中文考試就考小一科。

以往好多家長讀完國際班K1怕升K2學嘅中文唔能夠銜接本地小一,所以會轉回主流班,學校有見及此,今年我地升K2就全部都要上中文,課程同主流班一樣但就用普通話教。而來緊8月開學嘅K1就唔清楚。

回復 1# coco209 的帖子

我囝囝今年都是k1,不過之後會轉第二間學校,所以可能沒有通知我哋有關的新安排.

可能大家真係眼大睇過龍, 其實我講左兩三次, 我仔係讀坑口新寶城个間, 唔係新都城... HAHA....

所以你問我國際班幾錢, 可能同你唔同, 因為你係新都城, 係咪?? 我仔新寶城就5100一個月, 全日班, 我都無問過淨係返上午幾錢, 因為我仔一向都會返埋佢下午的活動.

我PM你我仔仔升邊間吧... :)

原帖由 BABY@CHAN 於 11-7-15 18:45 發表

好多謝你既意見就真..^^
嘩..你仔仔好叻叻呀!!  

國際班學費多幾多錢架?
你仔仔將會升邊間小學??

唔好意思,好多問題tim...哈哈!

我知佢地程度都好好,個主任都有話,就算英文班,到時既中文同英文都好好的! ...

1. 我仔唔係讀Metro City个間, 而係讀La Cite Noble个間. Sorry, 我唔知兩間的分別, 但在剛過去的畢業典禮裡面, 我覺得間間分校的小朋友都好有實力, 好叻, 表演得好精彩, 連有些男家長也出聲讚佢地真係好勁.... 所以應該對它們有信心.

2. 我仔有額外比錢讀中文, 寫的字不淺, 而我自己又會抽時間同佢睇/讀中文書, 所以佢自己都可以睇到當中意思, 只係有時候需要問我, 至於PTH, 我仔就不是太好, 他只係識讀番佢PTH書裡的內容/字, 但不可以自由發揮.

3. 初初Cantonese好差, 因為我之前一直多數同佢講英文, 而我都係近年(K3開始)先不停訓練佢Cantonese, 而家好左好多, 而佢地一齊讀足的四年的同學, Cantonese真係有D問題, 因為我地問佢地野時, 佢地想用番中文答我地, 但個腦出現的係英文, 所以佢地要諗一諗, 慢慢轉番中文, 到講出黎既中文會怪怪地, 次序就好似英文咁相反左, 不過只要我地大人幫佢執一執就可以了...

原帖由 HKEE 於 11-7-18 07:58 發表
請問

1. Your son studied in Metro City one ? O u know any difference between the two campus?
2. May I know your son's Chinese level? He can read words in PTH only?
3. how is his Cantonese? Your conve ...

Hi 2boysmami, 可否都pm我妳既小朋友將會升讀邊間小學呀,其他同學又如何?thanks

已經PM你了:)

原帖由 barney45 於 11-7-19 14:31 發表
Hi 2boysmami, 可否都pm我妳既小朋友將會升讀邊間小學呀,其他同學又如何?thanks

回復 30# 2boysmami 的帖子

2boysmami,

Please check PM.

我說的所謂"勁"意思係... 佢地係台上的表演, 包括小朋友們在台上用英普對白, 我覺得佢地講得好好, 之後還包括跳舞, 行fashion show等表演, 可能佢地一直唔聲唔聲, 之後有咁精彩表演, 我地好讚嘆, 可能這些在別人眼中只是平平無奇, 但我們家長們見到自己子女真的長大時, 特別覺得佢地叻吧...

至於homework, 唔多, 但具創意;
他們沒有test的;
exam, K2, K3 exam papers, 我的朋友家長們說程度不淺.

坦白說, 我只讀過寶琳翠茵, 所以不懂跟別的學校比較,  而你地問我乜我都會答間學校真係好好, 我好滿意, 否則, 細的今年也不會跟著讀, 就是這麼簡單.

原帖由 HKEE 於 11-7-19 16:55 發表
Thanks for your info!

Thinking boxhill or greenville better. don't know the different.

May i know little more about the standard of homework/exam/test? Any sample or copy? if it is too trouble, just ...

回復 7# 2boysmami 的帖子

嘩... $5100一個月, 好貴喎..... 咁妳仲有冇俾亞仔join其他活動呀?

我想買翠茵小宇宙k1-k3教材

科書, 圖書, cd, 功課, 工作紙, 字卡, 學習資訊 (curriculum newsletter), 測驗卷, 考試卷

有意放售請pm我或send e-mail to [email protected]

其實睇下佢地下午的活動, 我就覺得不貴了, 因為佢地下午真係好多野學, 星期一至五都有, 有just english (我highly recommend), 有珠心算, 有painting, 有gym.  而星期六就library, 交通安全隊, 輕lim土班/非洲鼓班, 係自由選擇, 淨係係學校都學到咁多野, 我自己就比較懶, 外面的活動不多, 只有學樂器吧.

原帖由 dicksonon 於 11-7-20 17:36 發表
嘩... $5100一個月, 好貴喎..... 咁妳仲有冇俾亞仔join其他活動呀?

原帖由 2boysmami 於 11-7-22 02:14 發表
其實睇下佢地下午的活動, 我就覺得不貴了, 因為佢地下午真係好多野學, 星期一至五都有, 有just english (我highly recommend), 有珠心算, 有painting, 有gym.  而星期六就library, 交通安全隊, 輕lim土班/非洲鼓班,  ...

just english 我女真係一般,上左半年,無進步過<<指認字同寫方面!
但就係講個方面就有講多左(就算佢唔識講)

k2開始真係會多好野,唔係仲有奧數咩..??
唔好講下午自費呢d~!

淨係講平半日係9:00-13:00,每日比人返多1個鐘架!
呢1個鐘,日日都玩/接觸唔同既野,邊間學校有??
gym仲要有cert.的<<<係咪真架?? 如果有cert.係咪要自費??

黎緊會有埋日文學,不過我諗我攪店左我個女既英文同普先,唔係佢仲亂~!!

仲有個功課輔導班$2500 4:30-6:00 我都好想,甘學校幫我攪店埋,但我見just english好似無咩用甘,同埋係咪轉一轉環境會好d..入腦d?!!

嘩..如果加埋,一個月$3184+$1200 (k1價錢)+$2500 (一至五)=$6884...好金!
仲未計出面學既野!
下年仲要加埋個細仔一齊讀,真係小d收入都唔得...哈哈~不過幼稚園辛苦d,小學咪搵到間好...都值得的!!
‹ 上一主題|下一主題