用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 翠茵小宇宙幼稚園 翠茵小宇宙國際幼兒園好不好?
go

翠茵小宇宙國際幼兒園好不好? [複製鏈接]

I live in TKO
   4    0    0    0

Very Good!. My Daughter studied there before.

我都係將軍澳新寶城翠茵dieheart fans!!!! very good!!

So which school does your kids go to?

我細仔今年入讀將軍澳坑口新寶城翠茵PN班, 哥哥剛畢業, 我自己個人意見, 哥哥四年的幼稚園, 我從來無諗過佢所得的係遠出於我預期很多很多, 我一向都認為, 幼稚園學到幾多野?? 我諗住一定要自己係屋企教佢, 而學校只係附助, 但到現在, 哥哥所學的, 已經高於我所識的(可能我自己水皮), 尤其天文地理的知識, 佢講出黎真係嚇死我, 仲要係用英文講...

另外, 讀國際班的小朋友, 學校真係攪得好成功, 所有小朋友係學校, 小朋友同小朋友之間真係用英文傾計, 有時, 係校外都係用英文對話, 相信不止我一個家長, 我仔同學的媽咪, 大家都非常鍾意翠茵, 我地一D都唔担心佢地小學後跟不上, 因為佢地的水平已經不知不覺地超越了, 所以, 細佬一定會跟哥哥讀翠茵...

仲有, 所有老師真係好有愛心, 我對佢地有百分之百信任...

原帖由 bobotiger 於 11-7-12 22:36 發表
So which school does your kids go to?

我囡囡今年10月會入讀坑口新寶城翠茵PN (主流) 班, 希望佢會讀得開心.

我個女K1讀 主流班,我而家想轉佢讀國際班,但佢既英文真係唔得! 會唔會國際班先令佢進步? ...請問大家既意見如何??

唔使担心, 因為由K2開始, 佢地可以下午留係學校上特別的英文班, 叫Just English, 如果你讀全日班就包埋了, 但如果你淨係讀上午班, 那你要額外付錢, 應該係1,500一個月, lee 個Just English都幾出名, 以我所知, 有校外小朋友特登入黎淨係讀佢lee個programme, 好開心的, 有時仲會一齊整野食, 全部英文, 所以唔使担心.

原帖由 BABY@CHAN 於 11-7-13 14:39 發表
我個女K1讀 主流班,我而家想轉佢讀國際班,但佢既英文真係唔得! 會唔會國際班先令佢進步? ...請問大家既意見如何??

原帖由 2boysmami 於 11-7-13 06:57 發表
唔使担心, 因為由K2開始, 佢地可以下午留係學校上特別的英文班, 叫Just English, 如果你讀全日班就包埋了, 但如果你淨係讀上午班, 那你要額外付錢, 應該係1,500一個月, lee 個Just English都幾出名, 以我所知, 有校 ...

我女女K1時已經有了..$1200一個月,但我見佢英文無進步過 我同佢講英文都唔識!!

我就係覺得比左甘耐錢都無用,想係出面補就算了!

今日諗諗下,不如轉國際班會唔會好好多呢?

係呢,你小朋友都邊新都城個間嗎??

我仔係讀坑口新寶城个間, 唔係新都城!!

呀... 咁可能係K1開始, 因為我仔讀全日班, 唔使特別比錢, 所以都唔記得幾時開始... mum... 坦白講, 我係佢好細個未入學前, 已經晚晚同佢睇圖書, 讀英文, 大大下, 越來越少, 因為佢都可以自己睇了... 直至而家, 我都無需要點理佢tim, 相反我而家主力教佢廣東話就真... 其實你唔好比咁大壓力自己吧, 佢得個3歲人仔, 你想佢點?? 另外, 你又要留意, 我仔同佢d同學, 由PN一齊到而家K3, 4年國際班, D廣東話真係.... ..... ..... 不過... 只要我地肯努力, 真係會有成果的, 成果未必即時見到, 但其實佢唔聲唔聲吸收左好多你未知.... 加油!!!

原帖由 BABY@CHAN 於 11-7-13 17:32 發表

我女女K1時已經有了..$1200一個月,但我見佢英文無進步過 我同佢講英文都唔識!!

我就係覺得比左甘耐錢都無用,想係出面補就算了!

今日諗諗下,不如轉國際班會唔會好好多呢?

係呢,你小朋友都邊新都城個間嗎 ...

我仔仔係讀坑口新寶城的, 佢今年成個K3(國際+主流)一共都係得三十幾人, 以我知的, 大部份都係搵直資/私校, 今年佢地都搵得不錯, 有DBS, KTS, TSL, CKY, ST Paul Co-ed, 播道, 真道, 優才, 陸慶濤, St. Francis 都有, 而派位有PLK馮晴, 聖公會李兆強, 將軍澳循道衞理.. etc...

原帖由 ting-ma 於 11-7-13 23:04 發表

多謝分享, 我囡囡下年會讀新都城校IPN class, 請問你知道小一派位如何嗎?
我見佢website 只有校名, 但沒有比例或人數呢...

原帖由 ting-ma 於 11-7-13 15:06 發表

請問你平時有跟囡囡在家講英文故事或看英文書嗎??
為什麼覺得佢英文唔得??
學校教的英文課程唔得嗎?? 沒有功課嗎?

講真,我真係好小時間陪到佢...所以真係無幫到佢溫習! 真的是我都有一大半責任!

佢淨係識讀a-i..睇字就只係b同c..=.="

學校課程,活動真係ok架..我好滿意! 但個位曾主任就.......唔知點解佢成日對住我好似黑口黑面,唔打招呼,有一次,仲由頭望到我落腳,都唔知咩意思??!!!
但我見佢對第2個唔會甘架噃! 係咪我細個d就歧視我?

每日都有功課架,仲有一星期一次普通話填色,閱讀報告!

原帖由 2boysmami 於 11-7-14 03:08 發表
我仔係讀坑口新寶城个間, 唔係新都城!!

呀... 咁可能係K1開始, 因為我仔讀全日班, 唔使特別比錢, 所以都唔記得幾時開始... mum... 坦白講, 我係佢好細個未入學前, 已經晚晚同佢睇圖書, 讀英文, 大大下, 越來越少,  ...

wow..你好好心機呀!!
我而家見我女女成績甘,我已經掉低曬我既工作,決定轉文職做,甘多好多時間陪佢地....希望k2可以追得返曬啦!!!!

我都好想轉國際班呀!!! 但你覺得我個女會唔會驚呢? 英文會唔會好返好多呢??

甘你仔仔寫中文ok..??

我仔个間所有的老師都好好, 好有愛心, 完全沒有你所講的黑口黑面行為 (純粹我個人意見), 琴晚係佢地畢業典禮, 好精彩, 個個老師都好好, 所以佢地好唔捨得, 有一個老師直頭係咁喊tim, 佢真係好錫我仔班同學仔....

原帖由 BABY@CHAN 於 11-7-14 22:07 發表

講真,我真係好小時間陪到佢...所以真係無幫到佢溫習! 真的是我都有一大半責任!

佢淨係識讀a-i..睇字就只係b同c..=.="

學校課程,活動真係ok架..我好滿意! 但個位曾主任就.......唔知點解佢成日對住我好似黑口黑面, ...

真係唔好太担心, 佢地大大下真係會醒d醒d再醒d的....

mum.... 如果你真係好想轉, 我覺得唔使驚, 因為小朋友乜都好容易適應, 同埋我自己好鍾意國際原因係, 我想個仔唔好驚英文人, 好似琴晚咁, 我地搵唔到地鐵站, 我見到路人, 咪問佢, 請問地鐵站係邊呀? 路人話"Sorry, I can't speak Cantonese, can you please speak English?" 我都未答, 個仔就問佢 "Where is the MTR station?" 路人話比我仔知, 之後我仔就say thank you, 雖然係好簡單既英文, 但係好自然... 這正是我想要的... 相信這就是他四年在國際班的成果... 你問我你女女的英文會唔會進步, 我絕對相信會, 不過, 我見主流班的小朋友, 英文也不弱, 因為個just eng都好好.... 我知我的意見有點無寧兩可咁... 但都希望幫到你...

我就覺得我仔的中文都ok, 如果想睇, 我可以email比你看看佢地level :]

原帖由 BABY@CHAN 於 11-7-14 22:11 發表

wow..你好好心機呀!!
我而家見我女女成績甘,我已經掉低曬我既工作,決定轉文職做,甘多好多時間陪佢地....希望k2可以追得返曬啦!!!!

我都好想轉國際班呀!!! 但你覺得我個女會唔會驚呢? 英文會唔會好返好多呢??

甘 ...

我都想幫亞囡報讀下年PN, 問過學校, 佢哋10/9開始收表, 話如果想入AM班, 就越早交表越好, 咁係咪即係佢哋唔係睇interview表現收AM/PM呀? 而家讀緊AMO既, 妳哋係咪都係晨咁早就去排隊交表呀? 我9月時應該坐緊月, 所以都只係叫老公去交, 諗緊要早到幾點去排隊呀.... 同埋新寶城同新都城校有咩唔同呀?佢哋話兩邊係分開收表O架喎.....

回覆 14# BABY@CHAN 的文章

我又唔覺曾主任黒面,不過係小左d笑容。我仔係讀國際班,佢只係星期五先有一份英文同一份普通話填色。
如果轉國際班,要考慮中文係用普通話教,仲有係K2同K3用一個班房。

回復 1# dicksonon 的帖子

如果想英文好應該選國際班, 因學生在班上一定要用英國溝通, 我囝囝試過放完長假期之後返到學校不肯講英文, 班主任同佢講要調佢去主流班, 之後佢就再無問題.
另外, 新寶城翠茵國際班(英普)會另外提供中文課程給家長選擇, 只需另付書簿費及小朋友每天要抽半小時遊戲時間上堂,內容應該同主流班一樣
‹ 上一主題|下一主題