用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Doreime
go

樂器班 [複製鏈接]

回覆 1# irisdog 的文章

長笛和小提琴都同樣是普通樂器 !

當年我依照學校指示買支長笛可以考八級試的 ! 不過大部份家長會係小朋友考完六級後都會換過另一支演奏級長笛.

六年前支長笛約 $2,6XX.00, 長笛輔助器 (彎咀-不一定要買) $1,1XX.00.

用得過既演奏級長笛接近一萬蚊起.

我囡囡都是學敲擊樂,我有同你相同的疑慮,所以有問個老師,老師表示敲擊團內小朋友總會安排打不同的琴或敲擊樂器,因此他表示我們作為家長無理由在家買10座8座木琴,因為不同的木琴,MIRINBER也有不同Size。
屋企放得落就更係好la,但無就要找機會在校練多D,大約高小時他們多左接觸打大琴,自然知道幾時可以去練,目的是熟習D,老師話皇家考試前可以在琴行租琴練多D!

原帖由 IP 於 11-5-30 23:36 發表
關於樂器班, 我唸唔掂應該小組上還是個人上。
$$是一個問題, 因為同時要學鋼琴及敲擊樂;
樂器又是一個問題, 家中除了放一架鋼琴外, 又如何放得下另一架好似鋼琴一樣大小的MIRINBER?
不如轉樂器吧? 咁仲大件事, 浪費 ...

我個女出年都係一人上課,都未知多少$,不過佢係學小提琴,剛好老師的資歷很好喎,好似係香港管弦樂團的首席小提琴師,且上課好嚴,我個女因怕被話,也肯去練.  而出面在通利是姐姐型的教呢,就唔係咁緊.
其實有些樂器在出面學也不便宜的.

請問有豎琴學嗎?
‹ 上一主題|下一主題