用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

樂器班

不知大家有無同感, 在宣小學樂器, 家長完全無選擇, 由開學報名學那一種樂器開始, 一班5個小朋友學, 你以為比單對單平, 其實仲貴, 每人得十分鐘要$160一堂, 想第二個學期轉單對單教,學校又唔批准, 一定要完成整個學期才可, 到暑假要上剩餘的堂, 老師就說因為一堂45分鐘是5個小朋友計, 所以暑假期間要單對單上30分鐘即是已經計3堂, 咁咪即是$160 x 3 = $480 一堂, 咪仲貴過私人教授, 因為我們已經預先交了全年學費, 老師只負責完成未上的堂數, 完全不會考慮你覺得抵唔抵呢個問題, 根本就無得上訴, 錢就比咗, 所有嘢都不能提出異議, 如果自己出去找老師教, 有任何不滿, 都可以唔學, 轉另一個老師, 可以唔交學費, 唔似得現在, 學費就一定要交, 其他嘢就完全無得控制。況且學費一啲都唔平, 但師資係咪咁好?就無從得知。

係喎, 我未識咁樣計數, 計落又真係好唔抵, 咁一對一學樂器, 2級, 點樣收錢呢?

如果來年想轉一對一學, 點樣安排?

原帖由 IP 於 11-5-19 23:21 發表
係喎, 我未識咁樣計數, 計落又真係好唔抵, 咁一對一學樂器, 2級, 點樣收錢呢?

回覆 1# Doreime 的文章

請問你學什麼樂器呢?單對單一堂學30分鐘只是$300.

聽老師講, 出年要全部轉單對單教, $250一堂, 但本人已決定出外面另找老師教, 一來自己可以簡時間和在場看小朋友學, 唔似得現在零參與, 二來真的不想小朋友失去對樂器的興趣。

回覆 4# IP 的文章

囡囡學緊長笛, 老師收 $300/半小時, 由一級至演奏級同價.

回覆 2# Doreime 的文章

學校都係外判, 只好體諒, 以前分二次收費 ( 上/下 學期 ).

我覺得初學時都唔知小朋友係咪真係鐘意件樂器, 行 group 上堂比單對單好. 學了一年後, 各人進度開始有差異, 到時單對單或2人一組都 OK.

我地星期六學, 返完樂團後就上堂 ( 同樂器老師夾 ), 家長絕對可以陪同上堂.

請問暑假返樂團有校車服務嗎? 需要著校服嗎?

回覆 1# sixdollar 的文章

要自行與校巴聯絡/查問.
暑期班/樂團都可以穿便服.

其實係咪好小學生0係學校學左一年後出去自己搵老師 ? 對音樂報告及考樂團有影響嗎 ?

回覆 1# 奀皮仔 的文章

對音樂報告完全沒有影響, 對考樂團或許會有影響, 因為學校既樂器老師, 他/她大部份學生係四年級時已考了五級皇家試.

我個小朋友而家四個人一齊上課, 現在的樂器老師話學校問佢地出年點樣安排上堂時間, 佢問我地想出年小組定獨個兒上堂. 各位有何意見?

原帖由 HY412 於 11-5-24 22:47 發表
對音樂報告完全沒有影響, 對考樂團或許會有影響, 因為學校既樂器老師, 他/她大部份學生係四年級時已考了五級皇家試.

回覆 1# double 的文章

我囡囡 P.2 時二人一組 ( 同程度 ), P.3 才正式轉單對單.

二人一組和單對單的價錢大約相差多少呢?

原帖由 HY412 於 11-5-25 22:10 發表
我囡囡 P.2 時二人一組 ( 同程度 ), P.3 才正式轉單對單.

數年前每堂學費 $280/30 分鐘 , 如二人一組, 每人付 $140/30 分鐘/堂.
** 我唔知係咪所有老師都係咁計架.

現在的老師話收 $450 / 45 分鐘 (單對單)
學校通告出左:
$6100 (3人)
$4575 (4人)
$3660 (5人)

老師話二人組都係由學校夾, 但學校出的通告又沒有二人組. 你果時二人一組係自己夾定係學校夾呢?

原帖由 HY412 於 11-5-27 20:22 發表
數年前每堂學費 $280/30 分鐘 , 如二人一組, 每人付 $140/30 分鐘/堂.
** 我唔知係咪所有老師都係咁計架.

學校只係出個指引, 我地自己同老師夾架 , 因為已是私人性質, 每個月尾比定下個月學費, 有 D 老師仲會收平 D ......

$450/45 分鐘 = $300/30 分鐘
** 最重要覺得同老師夾唔夾, 唔夾就堂堂都會好勞氣架.

回覆 1# HY412 的文章

HY412,
多謝你的資料啊! 和老師傾過後, 現在決定還是單對單上課, 初時會試半個鐘頭先, 有需要時才加至45分鐘.
不過我個女好似鐘意小組一齊上, 佢話好玩D. 我估壓力都可能沒有咁大.

關於樂器班, 我唸唔掂應該小組上還是個人上。
$$是一個問題, 因為同時要學鋼琴及敲擊樂;
樂器又是一個問題, 家中除了放一架鋼琴外, 又如何放得下另一架好似鋼琴一樣大小的MIRINBER?
不如轉樂器吧? 咁仲大件事, 浪費了兩年時間和$$.

原帖由 HY412 於 11-5-28 20:31 發表
學校只係出個指引, 我地自己同老師夾架 , 因為已是私人性質, 每個月尾比定下個月學費, 有 D 老師仲會收平 D ......

$450/45 分鐘 = $300/30 分鐘
** 最重要覺得同老師夾唔夾, 唔夾就堂堂都會好勞氣架. ...

HY412:
我想問問你的意見, 我未能決定讓小朋友學長笛還是小提琴, 可否比點意見作參考? 小提琴是否已太過普遍?
一支入門板長笛可用到幾多級? 直到演奏級,要換幾多支?每支費用又大約多少?