用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 考熱門名校父母的學歷重要嗎?
go

考熱門名校父母的學歷重要嗎? [複製鏈接]

請問有冇小朋友考入熱門名校e.g SC,KV,LH etc.而父母的學歷是中學畢業或以下。
   0    0    0    0
2005年4月18日出世 2006年1月18日 9.75kg 3.19kg Alvis studio photosAlvis Photos1 year old studio photoOne Year Old Studio Photo

名校一定會睇

KV didn't ask for the academic background of the parents!

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 4# bcbaby 的文章

但係要填公司名,職位同公司地址!
恐龍家

我兩公婆都係普通中五畢業生,女兒都喺St. Cat畢業。

我填哩啲表時,同自己講唔好介意自己係咩程度, 咩學歷, 咩人工.
因為我就係我.
我地唔可以改變到自己唔係大學畢業哩個事實, 所以我選擇唔諗學校點解要填. 又或者, 學校只係想做個統計哩~

有D名校,係要填學歷,但讀埋MASTER都未必比中學畢業既優勝.好似SC,只要你填中,小學校名,有無讀大學都唔駛填.(點解?自己估吓啦!)如家長A讀名小學,無讀大學,張表應該靚過家長B,讀屋村小學,最尾讀完大學讀埋MASTER...

其實唔係間間名校都要填學歷,但間間都要填職業!如果要睇,呢樣唔知會唔會睇重D呢?

原帖由 alvismother 於 11-5-14 16:47 發表
請問有冇小朋友考入熱門名校e.g SC,KV,LH etc.而父母的學歷是中學畢業或以下。

LH要填中小學同職業,但sure唔睇呢d去收生,最重要都係睇interview表現~!

1. 重視父母讀邊間中小學多於重視小朋友面試表現原因只有一個,如果父母讀名校,子女升小、升中有分加,比較容易入番個D名校,到時幼稚園比人睇的"畢業生升小一情況"會靚D。
2. 填資料啫...我唔信幼稚園會打電話去D名校check畢業生名單。
3. 填職業,同樣道理...其實有心呃的填乜都得。連假地址都得,家長為佐入名校,乜都得。
...其實名幼稚園園又點呢...我碩士班時曾有幾科同唔同的幼稚園老師一班,無禮貌的有、態度輕佻的有、高竇的有,為了我家孩子唔駛受佢地教育,我梗係要八卦佢地係邊間幼稚園教...一問...sorry,全部都係名校

不用諗太多,最重要都係睇interview表現~!

‹ 上一主題|下一主題