用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 一條龍, 一定好?
go

一條龍, 一定好? [複製鏈接]

如題, 因我個女鐘意一間唔保證入番同一間小學的幼稚園
   0    0    0    0

冇野係最好…
一條龍當然有其好處…但不一定適合所有小朋友嘅性格…
有人會好著意到底小朋友鍾意邊間唔鍾意邊間…但我個人就覺得小朋友太細,就算佢鍾意,如我覺得唔好,我都唔會按小朋友的喜好去作決定…

Agree, 小朋友只有3歲左右, 可能佢鍾意間學校,係因為見到個校舍有又大又靚既圖晝, 又或者見到有個好好玩既滑梯等原因, 因此, 小朋友太細, 不建議選學校時由他們去做主道, 但父母可問一問他們的意見, 但不可作為最終選擇。

我覺得好似錢咁, 有又未必一定好, 但係冇又會好頭痕lor

"冇野係最好…"....d句說話係我大仔成日講
=__________="

我覺得樓主要睇吓你小朋友乜野性格la, 如果你小朋友的性格好合適佢喜歡的幼稚園的話, 咪俾佢讀囉, 等佢讀得開心d吖麻~~~!

如果你住個區又冇乜心水好小學, 咁咪選擇一條龍嘅學校打底囉~~!

不過你都要諗埋一條龍小學係要交學費的, 你係咪有d個心理準備??!

& 一般收費學校都好多活動, 你係咪有時間投放??

原帖由 sheffield 於 11-5-13 14:39 發表
冇野係最好…
一條龍當然有其好處…但不一定適合所有小朋友嘅性格…
有人會好著意到底小朋友鍾意邊間唔鍾意邊間…但我個人就覺得小朋友太細,就算佢鍾意,如我覺得唔好,我都唔會按小朋友的喜好去作決定… ...

小朋友食飯是說:「不喜歡食菜,飯後食生果咪得lor!」咁係唔係唔洗佢食菜呢?

我就係一個例子喇, 幫阿女放棄咗一間龍校, 揀咗一間口碑好好, 辦學好有heart, 真的以孩子為中心的幼稚園, 但佢無一條龍
...

回覆 7# carolvw 的文章

請問可以分享一下你選擇了那一間及放棄了那一間嗎?
‹ 上一主題|下一主題