用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 瘋癲小學, 苦了小學生。
樓主: beywat496
go

瘋癲小學, 苦了小學生。 [複製鏈接]

小四生, 學校分精英班36人, 【次精英班3X人】, 還有三班普通班, 學校成績表有晒全級名次, 全班名次, 科名次, .... 名次  ..... 名次, 睇到我眼凸凸, 精英班考第廿幾名的小女孩子同我講, '''我好驚, 明年可能被鄧出去 【次精英班】, 因為今年可能考得唔好, keep 唔到在精英班。

精英班即係『標簽』班小朋友,用大多數小學生去襯托『小數』。

呢 d 咪我地與外國人的分別,外國教育支持『錯誤』,從錯誤中學習正確,所以咪個個人都勇於講野、唔怕錯嗎。我地就好驚講野,因為怕比人知我地 d 錯,比人魚。

係, 真係好慘, 仲咩一定要分精英班.. ???
入了精英班壓力真不少. 為什麼學習要這麼辛苦 ?

原帖由 happyvalley 於 11-5-10 22:38 發表
精英班即係『標簽』班小朋友,用大多數小學生去襯托『小數』。

呢 d 咪我地與外國人的分別,外國教育支持『錯誤』,從錯誤中學習正確,所以咪個個人都勇於講野、唔怕錯嗎。我地就好驚講野,因為怕比人知我地 d 錯,比人魚。 ...

原帖由 Lily2003 於 11-5-9 11:08 發表
小四生, 學校分精英班36人, 【次精英班3X人】, 還有三班普通班, 學校成績表有晒全級名次, 全班名次, 科名次, .... 名次  ..... 名次, 睇到我眼凸凸, 精英班考第廿幾名的小女孩子同我講, '''我好驚, 明年可能被鄧出去 ...

哇!真係大開眼界,你囡囡仲有幾多年要在這校讀?
唯有叫囡囡放鬆d,咁大壓力會好唔開心,你囡囡已經好叻了!

你誤會了, 我講的, 不是我囡囡。 是幾個朋友的幾位女兒。  bk 講嘢成日比日插, 當然唔會咁蠢講自己或自己個囡啦。

原帖由 do-re-me 於 11-5-12 13:30 發表

哇!真係大開眼界,你囡囡仲有幾多年要在這校讀?
唯有叫囡囡放鬆d,咁大壓力會好唔開心,你囡囡已經好叻了!

每天功課有十多樣, 回到家已經4時, 小朋友寫字慢, 扣埋食飯, 沖涼的時間, 功課每天要做到9-10點, 但他們又沒有精神,太累, 如果做不完一係打醒佢(講吓), 一係欠交功課, 你話點做, 做家長的真頭痛, 做小朋友又辛苦. 真慘.

原帖由 shsh3 於 11-5-13 13:00 發表
每天功課有十多樣, 回到家已經4時, 小朋友寫字慢, 扣埋食飯, 沖涼的時間, 功課每天要做到9-10點, 但他們又沒有精神,太累, 如果做不完一係打醒佢(講吓), 一係欠交功課, 你話點做, 做家長的真頭痛, 做小朋友又辛苦. 真 ...

係咪小一,係就小二會好 d。如果分精英班,個 d 小朋友會超年紀的,即係早熟,妳做四句鐘,佢地一個鐘搞掂,大把時間溫習,記憶又好,所以要有心理。

『精英班』簡直是…見到慘由精英班跌出的小朋友,一直哭到轉校,一 d 就終日無言左幾年,佢地 d 媽媽就回避其他家長。

當然在位就眼睛發亮。

其實都係個名累事啫,"精英"不過係果一班,其餘各班還是資質勻稱,不分彼此。

你保下我地以前,A B C D 班一律按全級名次順序排。不慎跌落 B 班都仲有望上翻 A 班,D 班果 d 籮底桔就永不超生喇。A、B 兩班由於互有往還,故而惺惺相惜,互稱對方為"隔籬班",C、D 兩班概念上根本"不存在"。

如得其情,則哀矜而勿喜。

『精英班』簡直是…見到慘由精英班跌出的小朋友,一直哭到轉校,一 d 就終日無言左幾年,佢地 d 媽媽就回避其他家長。

其實精英班不精英班有甚麼大分別?我女兒中一二都讀精英班,一個不小心中三跌進了普通班。我和女兒從來沒有擔心過,平常心對待普通班。結果今年的學業進度是三年來最好的,不讀精英班有甚麼大不了?

其實不讀精英班真的不一定比精神班的差, 最慘是不想讀,  但學校又要你讀, 這是最慘的...

原帖由 eviepa 於 11-5-15 23:10 發表

其實精英班不精英班有甚麼大分別?我女兒中一二都讀精英班,一個不小心中三跌進了普通班。我和女兒從來沒有擔心過,平常心對待普通班。結果今年的學業進度是三年來最好的,不讀精英班有甚麼大不了? ...

回覆 4# happyvalley 的文章

哇!唔係嗎?

查實精英班成立的目的是什麼, 理據是什麼? 是不是師資特別好?是不是精英班便是全級上年成績最好個幾十個?如果係就真係搞分化,你知啦,而家的家長連幼稚園都要唔輸得,咁唔係精英班豈不是會好唔HAPPY, 又逼個細佬一餐?

我相信師資唔會特別好.
精英班真係計上年全級頭個幾十個.
但入到精英班都唔係好. 除非你係好頭個o的學生.
唔係就真係又讀得辛苦, 學野又唔係比其他班叻好多.
但做野又會多過其他班.. 有o的可能連溫習時間都無.
但其他不是精英班的, 沒有太多額外功課要做, 相對多佐好多時間可以溫書...

原帖由 panbaby 於 11-5-15 23:46 發表
哇!唔係嗎?

查實精英班成立的目的是什麼, 理據是什麼? 是不是師資特別好?是不是精英班便是全級上年成績最好個幾十個?如果係就真係搞分化,你知啦,而家的家長連幼稚園都要唔輸得,咁唔係精英班豈不是會好唔HAPPY, 又逼個細佬一餐? ...

最大問題實在唔夠時間, 功課多, 食飯, 沖涼, 完成已經是9時多10時, 要睡覺, 成日要叫他們快d, 食飯要快, 做功課要快, 要不然, 太晚, 他們會太累, 會睡著, 不能完成, 全家平日一定無電視看, 溫習都要看做功課的進度, 不是天天能做到, 家長和小朋友都很辛苦, 真無奈! 放工在家比上班還要辛苦.  

原帖由 lillymarie 於 11-4-30 21:09 發表
現在的小學生係好忙, 好忙, 好忙! 仲辛苦過大人返工.  大人放咗工可以去食餐好既, 去行街, 睇電視. 但佢地放學, 還要再上興趣班, 補習班, 做功課, 溫習至睡覺時間.

學校課程深, 我覺得還可以應付. 最大問題係唔夠時 ...

講得好岩..

原帖由 shsh3 於 11-5-16 16:07 發表
最大問題實在唔夠時間, 功課多, 食飯, 沖涼, 完成已經是9時多10時, 要睡覺, 成日要叫他們快d, 食飯要快, 做功課要快, 要不然, 太晚, 他們會太累, 會睡著, 不能完成, 全家平日一定無電視看, 溫習都要看做功課的進度,  ...

轉貼:香港女生在英國的文章,通常放在海外留学,不過今日路過,发覺有小小貼題,可以作為分享不知放在這里是否合適?

teresat

精英班教曉了我的事         賈安娜

和友人茶聚, 說起她的兒子將在名牌小學升小六,得以直升中學, 不用週圍走找新學校, 羨煞旁人。然而友人卻嘆氣說:「家家有本難念的經, 你們都不知道我現在為了兒子的學業有多惆悵。」惆悵是我最難想像會在友人身上出現的兩個字, 追問之下, 才知道一切煩惱皆源自「精英班」這個制度。
所謂的「精英班」, 就是學校根據每級的所有學生的能力, 把他們派往不同的班, 好使他們能和他們一樣程度的同學上課, 目的就是希望他們可以輕鬆和有效地吸收所需的知識。然而, 這個好意卻因為學校和學生的態度, 變成了一個實際上反而誤了學生的制度。據友人所說,成績較落後的班會被級內成績較好的兩班看不起, 致使成績較差的同學長期都有壓力要追進度,務求令自己能擠進前兩班。一有這個想法, 學生注定會讀得辛苦, 因為就算有這個心也不一定擔保能追得到程度, 最後拿到成績單發現自己還是進不到心儀的班, 會令學生自信心大失, 也會開始質疑「有付出,就有回報」的道理。另外, 就算真的讓他們進了那些「精英班」, 到時侯變回全班成績最差的那個, 學生不見得會開心到哪裡。
因為以上種種,所以很多人都把學生在香港讀書大壓力, 都歸咎於這個「精英班」的制度。「精英班」制度在外國也很流行。我自己當年在英國寄宿學校求學時, 都經歷過這個制度。那時候我的學校在科學和法文兩科分了精英班, 一開學就已經做了測驗評估我們的能力, 然後根據各人的能力分班。我那時候進了科學的精英班, 和一班成績的確不錯的學生一起上課。但我們自己在課餘外卻從來沒有所謂的優越感, 更不會看不起其他班的同學。我們很清楚分班只是為了學習的進度而設, 下課後根本沒有甚麼意義。
我在法文科全級有四班,我自己被分到第二班, 雖然不是最差的, 但是和第一班還是有一段距離。但我發現的是, 我在科學第一班和法文第二班的上課氣氛, 沒有甚麼大差別。上課時, 無論是甚麼班的同學, 心態上都是希望自己能越讀越好, 不斷的跨越自己的界限。就算有精英班的存在, 外國學生也不會把最厲害的那一班作為標準, 作為自己的目標。他們都只會好好的做好自己, 把自己的潛力發揮到極限。把第一班視作自己唯一目標的人, 就是忽略了潛力這個要點。這個世界的確要有精英的存在, 但外國的學校會告訴你不是每個人都要成為精英, 只要懂得把自己的潛力發揮至極限就可以了。比自己厲害的人永遠都是多得沒有盡頭的, 所以我們唯一能做的就是每天變得比作天的自己厲害, 已經很足夠; 這就是外國精英班教曉了我的事。

http://annaka43.mysinablog.com/index.php

我囡間小學,平均分低過 90 就會無得『精英班』,因為精英班的小朋通常跌出就會唔讀,所以會搵最好的老師教之外,會考試前有特別工作紙通水,只可堂上做,不能帶走。

考試卷題目會度身定做,為求『精英班』得高分。當然其他學生不太叉,不過日日面對『標簽』,只可以家長來過長期心理輔導。

有得都有失的,要高分、例如數學,要做好多練習去記實個答案,求 95 分以上,所以人變得呆呆,說話都唔想講,今年有精英班學生去 Band-1 面試,排尾二,因為『無言』。

我女兒小學讀已交還辦學權的臻美。中英數三科都分別有拔尖、普通、補底班。一個學生可以是中文拔尖、英文普通而數學補底的。上中或英或數時,所有學生都會排隊進入自己所屬的尖、普或底班。
‹ 上一主題|下一主題