用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 瘋癲小學, 苦了小學生。
go

瘋癲小學, 苦了小學生。 [複製鏈接]

昨天聽到有家長及她補習老師一齊講,  位於九龍塘有一所私立名校, 每天十幾樣家課, 課程內容好深,  現在五年級開始英數, 三年級已用四年級下學期補充 !!!  一年級已教 past tense, 六歲人仔點識得過去式呢 ?  

似乎, 現在小學間間要鬥深,唔深就無家長鐘意。 較淺程度的小學, 好似無咩家長吼。

難怪而家做補習咁爆啦。實有得你做。 但係個個都話補習都唔得, 咁無補習的小朋友點算好, 例如低收入家庭。

好感慨。
   0    0    0    0

還有瘋癲家長!

不是這樣的話, 香港的教育制度又怎能堅守著填.......鴨式呢, 約不遵守這規則,就會有可能避殺或降level lu !!!!!

版主

好果冇家長既支持,呢類學校點生存呢?

其實我都是一位所為瘋癲家長, 我小朋友都是在一間很俗的小學讀書, 區內很多人爭位。

讀了幾年之後, 又如何 ?  所為名校, 其實就是死深難深, 死俗難俗, 我好戥各位家長小朋友辛苦。

希望好似其他家長咁講, 小朋友出自俗的小學, 上到中學就會輕鬆得多。

真的希望如似。  還是更辛苦 ???

原帖由 Lovely媽咪 於 11-4-27 11:14 發表
好果冇家長既支持,呢類學校點生存呢?

有時聽到許多家長,為了入貴族名校(e.g.spcc),考到一些不差的小學(e.g.spboys, ywboys,ms)都寧願自己小朋友repeat一年小一,誓要非君不嫁!!真的.....唉!!!

原帖由 beywat496 於 11-4-27 11:51 發表
其實我都是一位所為瘋癲家長, 我小朋友都是在一間很俗的小學讀書, 區內很多人爭位。

讀了幾年之後, 又如何 ?  所為名校, 其實就是死深難深, 死俗難俗, 我好戥各位家長小朋友辛苦。

希望好似其他家長咁講, 小朋友出 ...

您有幾個小朋友?

原帖由 beywat496 於 11-4-27 09:29 發表
昨天聽到有家長及她補習老師一齊講,  位於九龍塘有一所私立名校, 每天十幾樣家課, 課程內容好深,  現在五年級開始英數, 三年級已用四年級下學期補充 !!!  一年級已教 past tense, 六歲人仔點識得過去式呢 ?  

似乎, ...

但低收入家庭有得去遊學喎,三千蚊三幾日就洗晒!

醒目開學勳章 王國長老

5年班開始英數, ok wor... 大把小學一年班已經係英數啦! 再講始終都要預備升英中架
1年班教past tense? 又有咩問題? 如果你有留意, 而家好多幼兒reader都已經有past tense(我講緊3,4歲果d故事書), 好難避免唔掂past tense wor

原帖由 beywat496 於 11-4-27 09:29 AM 發表

似乎, ...

醒目開學勳章

其實而家都有好多學校教快一個學期,個人唔係甘BUY 既~因為始終跟PRORESS係因為跟番小朋友既腦部發展同埋思為模式

我到訪過許多學校,也有不同的學校
結論係:其實名校既卷都唔算太難,有D不出名既相反係會難好多。其實名校就算教得幾深幾淺,佢地既家長自己都會係出面谷..
一個
為夢想、理想
我要敢夢想飛。
他日,縱然要回復原狀
但至少也不枉過

<教養孩童 使他走當行的道 就是到老他也不偏離>

好多學校為了三年級的TSA, 一年級就已經比好多功課小朋友, 令小朋友失去學習興趣, 如果取消TSA就好了, 這些測驗,考試, 浪費了小朋友寶貴的學習時間. 真是無奈!

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

我哋學校都唔會要小朋友狂操TSA, 因呢個試冇嘜難度, so學校都唔太緊張.

原帖由 Chakyan318 於 11-4-27 21:55 發表
好多學校為了三年級的TSA, 一年級就已經比好多功課小朋友, 令小朋友失去學習興趣, 如果取消TSA就好了, 這些測驗,考試, 浪費了小朋友寶貴的學習時間. 真是無奈! ...

K3 已經學緊小一下學期甚至小二的野了....

回覆 5# Chakyan318 的文章

我女學校用果本中文TSA d選擇題出得好差,d答案無寧兩可,根本唔係考小朋友的中文知識,而係挑剔d小朋友

回覆 14# stccmc 的文章

can't agree more !

‹ 上一主題|下一主題