用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Learning Plus
go

Learning Plus [複製鏈接]

Learning PlusGrammar class真係好貴, 請問係唔係真係咁好, 值唔值得讀呢?
   0    0    0    0

回覆 1# MayAh 的文章

我朋友個囡學咗六年多, 佢比晒所有 notes 給我, 我覺得同坊間賣的 grammer 書差不多, 只係多咗公仔, 同埋大隻字體。

用鬼佬教的 course 係會貴。

請問你朋友個囡英文成績怎樣? Learning Plus幫到嗎?

原帖由 beywat496 於 11-4-27 09:15 發表
我朋友個囡學咗六年多, 佢比晒所有 notes 給我, 我覺得同坊間賣的 grammer 書差不多, 只係多咗公仔, 同埋大隻字體。

用鬼佬教的 course 係會貴。

小班教學,定期測驗考試,每完一個level老師都會約見家長,詳細分析小朋友的學習情況......
唔同的level程度深淺度唔同,所以同一個level可能會有唔同級別的同學就讀.....

要考入學試,然係按小朋友的程度編入唔同的level....

收得咁貴,係俾坊間一般的英文補習班有系統,至於值唔值真是好個人,阿仔當初入讀係因為學校老師唔教,佢好多野唔清晰,上左learningplus後,佢好有進步,但而家上到level12又覺得佢教得比同級深,與學校程度唔同,所以對學校成績幫助唔大.....

原帖由 MayAh 於 11-4-26 05:28 PM 發表
Learning Plus的Grammar class真係好貴, 請問係唔係真係咁好, 值唔值得讀呢?

我囡的英文是被學校拔尖的, 但我囡無用過  learning plus notes.

學英文不必貴是好, 我囡是靠閱讀libray 的故事書開始 Oxford , Magic Tree house, Rainbow magic ...... etc.
及 別人給我的英文補充練習。

我唔覺得坊間練習會遜色過 Learning Plus.

不要盲目追求名牌補習社。

原帖由 ThanThan2000 於 11-4-27 13:24 發表
請問你朋友個囡英文成績怎樣? Learning Plus幫到嗎?

pmamylee,

我仔仔應和你仔仔同校,現在五年級,我從不補英文,因亞仔在一至四年級的英文成績都ok,但五年級可以就....

所以才打算補英文,對成績有無幫助呢?你仔仔是讀grammer 定 comprehension?

原帖由 pmamylee 於 11-4-27 17:04 發表
小班教學,定期測驗考試,每完一個level老師都會約見家長,詳細分析小朋友的學習情況......
唔同的level程度深淺度唔同,所以同一個level可能會有唔同級別的同學就讀.....

要考入學試,然係按小朋友的程度編入唔同的leve ...

我個女在學校的英文成績都幾好,平時好鐘意睇書,佢在learning plus 做咗個test, 老師suggest 佢上比學校高2個level, 我想keep住佢啲英文,唔知比佢上learning plus係唔係正確呢?

回覆 7# MayAh 的文章

無分正確否。

視乎你時間及金錢許可。

二佰幾元一堂, 我寧補少少選擇私人鬼教。

老實講, 比我全部 notes 的小朋友, 讀了六年 learning plus, 又到過外國讀短期英語, 英文成績算好, 可惜, 把口唔開, 唔肯講英語, 中一 interview 時, 中學校長竟然問佢,【 你唔答我係唔明問題還是唔識講 !!!!!!!】

相反, 另一位小朋友就全部補習班都未讀過, 反為英語滔滔不絕口不停, 所以, 都是要睇小朋友性格及吸收能力。

ThanThan2000

阿仔係上grammer的,如果唔係學校老師教得咁差,我係唔需要俾阿仔補,因為自己係working mum,無時間教佢,所以先至俾佢上,又喜歡佢係灣仔上堂夠方面.......

阿仔上左之後成績係有進步,不過佢話過其實係佢份notes幾好,解釋得好明白,唔係個老師有mug野特別,佢都話過唔係咁值......

正如beywat496所講,讀mug野都好睇小朋友性格及吸收能力.

原帖由 ThanThan2000 於 11-4-27 06:17 PM 發表
pmamylee,

我仔仔應和你仔仔同校,現在五年級,我從不補英文,因亞仔在一至四年級的英文成績都ok,但五年級可以就....

所以才打算補英文,對成績有無幫助呢?你仔仔是讀grammer 定 comprehension?

...

pmamylee,

謝謝你的意見,其實我亞仔要惡補的應該是速度,要明點做份試卷之外,還要做曬,真的不容易

原帖由 pmamylee 於 11-4-28 06:19 發表
ThanThan2000

阿仔係上grammer的,如果唔係學校老師教得咁差,我係唔需要俾阿仔補,因為自己係working mum,無時間教佢,所以先至俾佢上,又喜歡佢係灣仔上堂夠方面.......

阿仔上左之後成績係有進步,不過佢話過其實係佢 ...

回覆 7# pmamylee 的文章

Learning Plus 的 summer course 都好貴, 如果報Gammer 和 Comprehension 都要接近五千. 因為小朋友今年升小五, 佢的英文一向好差, 唔知對佢幫助有幾大? 係米要長期報讀佢地de course 先有幫助呢.?
‹ 上一主題|下一主題