用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 金巴倫道迦南2011 N class
樓主: ginger4cat
go

金巴倫道迦南2011 N class [複製鏈接]

回覆 18# dorajoyce 的文章

hi, dorajoyce

我地係0906 x,maxs party 見過啦!
好開心同你囡囡編埋同一組,可能到時會編埋同一班做同學仔都未定

封信只係講 2010-2011 N1 收$2700, 佢講2011-2012可能會加價,等社會福利處批. 另外,其實我都擔心2歲人仔搭校車安全問題, 不過我住得遠冇辨法, 允姐姐帶有唔放心,如果落雨仲麻煩
原帖由 chanwendy 於 11-4-14 14:39 發表

我諗嗰個只係註冊的分組咋, n1 班係以顏色 (am) 同生果 (pm) 分組的, 應該到家長會時先會知, 因為都未定晒學生, 佢之後應該會 call 返 waiting.
封信唔係已經講咗學費係 $2700 咩, 呢個價錢我大女三年前都係呢個價 ...

e+打算開學頭幾個月自己試下接送返學, 如果之後想join 校巴得唔得呢?
係咪註冊時一定要申請埋?

原帖由 tychu97 於 11-4-14 16:13 發表
e+打算開學頭幾個月自己試下接送返學, 如果之後想join 校巴得唔得呢?
係咪註冊時一定要申請埋?

其實你有咩擔心呢, 我唔知其他家長會擔心咩, 我自己就冇呢個問題了.  可能我係住得近啦, 車程只係 15 分鐘, 加上每朝親自送上車, 有保姆幫手接小朋友上車, 肯定大家坐定晒先開車, 細個啲的會同佢地扣安全帶, 大個既好多都識自己扣了, 保姆都會跟一跟的.

你可以 KEEP 住張 FORM, 有需要時先交囉. 你附近有冇同學仔上落車? 你可以試吓去等車, 睇吓上落車情況.

chanwendy, 多謝你分享以你所講都應該問題不大,不過係車程長D 囉!
原帖由 chanwendy 於 11-4-14 16:30 發表

其實你有咩擔心呢, 我唔知其他家長會擔心咩, 我自己就冇呢個問題了.  可能我係住得近啦, 車程只係 15 分鐘, 加上每朝親自送上車, 有保姆幫手接小朋友上車, 肯定大家坐定晒先開車, 細個啲的會同佢地扣安全帶, 大個 ...

請問有冇人在4/16號已幫小朋友留位讀8月識應班??

醒目開學勳章

回覆 1# himuimui 的文章

8月識應班... 只要係15 May 前付$, 連同回條fax 回學校便可....

通告係註冊當天派
http://www.studio123.hk/onlinealbum/2008-03-18/charmain.html

我都想參加8月個適應班呀~ 不過我宜家煩緊點安排阿女返學, 因為頭20日無校車接送, 你地會點安排呀? 我阿女係B組架!

原帖由 yanwingma 於 11-4-18 14:22 發表
我都想參加8月個適應班呀~ 不過我宜家煩緊點安排阿女返學, 因為頭20日無校車接送, 你地會點安排呀? 我阿女係B組架!

之前既組別是for 註冊...
8月個適應班...會再編組 如你小朋友係am class... 會A or B
pm class... C or D...
9 Jul...家長會你先會知那一班同組別...
http://www.studio123.hk/onlinealbum/2008-03-18/charmain.html

原帖由 dorajoyce 於 11-4-18 14:48 發表

之前既組別是for 註冊...
8月個適應班...會再編組 如你小朋友係am class... 會A or B
pm class... C or D...
9 Jul...家長會你先會知那一班同組別...

頭個幾日會自己陪佢上...之後會叫婆婆接送... 一有校車便會搭... 校車費會按比例收吾會收足一個月...

我諗我都會比Ashley參加8月既識應班,如果唔係就無得陪住返學﹐怕到時喊到驚﹗

醒目開學勳章

原帖由 himuimui 於 11-4-18 15:01 發表
hihi, I read your post and know that you have kid in K1 already.
May I know : Any net teachers in school ?? Will they teach Eng in N1 ?? And teacher said N1 will teach Jolly Phonics start from this y ...

school bus - 指Aug 2011...sep 會有成個月
N1 己经有net teacher teach eng, 每星期2 次

醒目開學勳章

回覆 1# himuimui 的文章

係有net teacher... 不過都係教d 好基本... 但每用story 形式去教...小朋友都enjoy.... 亞囡會話今日有Miss X 教英文....

回覆 34# dorajoyce 的文章

是否k1都是每星期2次net?

大家好, 我囡囡都係會讀cannan pm class。
但註冊果日, 老師話因為佢係8月b, 唔上得8月適應班, 咁我問佢9月返學有無適應期, 佢話唔知, 咁係唔係9月5日開學, 佢又話唔知。問佢幾時知, 佢話遲d會通知, 我問大約幾時, 佢話開學前。

所以我e+都唔知到底要點安排。

請問你地有晒適應班資料既mami, bb係唔係6月或之前出世?

醒目開學勳章

原帖由 himuimui 於 11-4-19 09:01 發表
I cannot find the 8月適應班 notice. Maybe this lesson 07-08/09 cannot join.
I also asked during reg time and when the teacher know mine is 0709B, she said Sep will start the class and only 2 ...

是的細b 是不能join 8月適應班.... 我大女都是 8月BB佢以前都無得返...因教育署要足2歲先可以返學.... 我之前可以陪3日上課... 之后頭1 week 返 1hrs , second week 返 2hrs... 大約是這樣.... 學校應該會 9/7 家長會派通告... 吾駛咁擔心.... 之前大女返N1 老師頭幾天每打俾我講返情況...頭一個月每keep 住 contact..老師好有交帶.... 之后約1個月打1次俾家長.....
‹ 上一主題|下一主題