用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 SPPCS 升中自行派位
樓主: Rattie
go

SPPCS 升中自行派位 [複製鏈接]

平時 top 10 係計下學期成績 only,但報自行升中,中學只睇五下同六上嘅成績,六上唯有自己靠估,都幾無奈,不過反正冇損失,自行時咪博一博囉。

今年升中真係幾得人驚,相信扣門難度亦相應提高,你哋該慶幸有直屬e個安全網。

原帖由 feel0204 於 11-4-15 16:46 發表
請問top 10 係計上學期成績或是計下學期成績或上下學期一齊計?

請問top 10係以什麼來計算? 總平均分又係計什麼科? 又有什麼科不計算在內? 請見笑為何依家先問, 因為坊間太多版本。

有樣問題想confirm一下各位媽媽,是不是一心想過隔鄰的話,甲部填131,二、三選擇是不是不用填,再在乙部第一選擇填131,是否正確?

rattie,

你好. 多謝你返來"探"師妹.  我都有野請教.

1.今屆小一的,到中一已沒有直屬之優勢(教育局取消直屬), 到時又是另一遊戲規則,是嗎?

2. 小一至小三沒有給全班名次,全級名次吧?耐唔時先聽到下最高分幾多, 先知小女"位置", 有時阿女話老師冇講最高分係幾多分. 咁各位點知仲洗唔洗鞭策阿女呢?純粹用grade A, B...來要她努力? 如今次是B,咁就鼓勵佢攞A而已? 到小四先有名次, 不是太"遲"嗎? 請問如何BENCHMARK?!

3. MARYMOUNT中學冇小學咁好嗎? 小學就個個爭, 中學反而不是首選的嗎?

謝謝.

原帖由 Rattie 於 11-4-12 14:22 發表
基本上band 1 學生乙一揀咗 #131佢就一定會入SPSS。之後乙部其實揀邊間學校可以話係冇乜意義,你會收到本書列明你嗰區可以揀嘅學校,其中包括有少量位供應嘅他區學校。想入第二間band1學校,不如响甲部碰吓運氣。SPSS嘅直 ...

唉,你d問題我就真係冇本事答。講真,我d所謂料都係 bits & pieces 由班主任、家長、女女樹接收返嚟,加少少靠估,errr 大家咪太認真,我只是個一般普通家長,唔係有d咩獨家內幕消息。

學業成績優良獎 ~ 每班有 10個 quota 咪當係班top 10 囉。

全級 top 10 ~ 相信大多數人平均分有A。

冇話總平均分點計,我連中、英個總分點計都未攪得清,有時份卷明明得B總分可以升上去A,要知道 writing + oral d 分高極有限,dictation + listening 只佔 20%,點夠力升上去A我真係好疑惑,問過班主任 ~ 佢話個電腦會計喎。

原帖由 cdfung媽咪 於 11-4-16 15:35 發表
請問top 10係以什麼來計算? 總平均分又係計什麼科? 又有什麼科不計算在內? 請見笑為何依家先問, 因為坊間太多版本。

甲部填131,二、三選擇不用填 ~ 正確!

乙部第一選擇填131 ~ 正確!

祝你女無驚無險過去隔離!

原帖由 ailsontung 於 11-4-18 22:39 發表
有樣問題想confirm一下各位媽媽,是不是一心想過隔鄰的話,甲部填131,二、三選擇是不是不用填,再在乙部第一選擇填131,是否正確?

原帖由 Rattie 於 11-4-19 11:56 發表
甲部填131,二、三選擇不用填 ~ 正確!乙部第一選擇填131 ~ 正確!祝你女無驚無險過去隔離!

謝謝!rattie

唏,你女先至係小一,咁快就問到升中!

1. EDU 係想咁做,但我估到時阻力都唔少。你家陣可以做d乜? 裝備個女囉,佢掂檔嘅,咩遊戲規則都難佢唔到喇。

2. 呵,你放心喇,學校好公平兼一視同仁,小一至小六都係一樣咁看待,i.e. 冇級名次、冇班名次、冇實際分數、冇精英班、冇 benchmark,有嘅就係 grade,係咁多。鞭策個女係我嘅日常生活,我唔幾敢 hea 架。學校嘅成績唔錯,我女嗰一班走咗9個人 ~ 佔咗 1/4,3個 DGS,2個英華,2個 Marymount,1個 Convent,1個 HKUGA。我話 Marymount 較易入,係因為入 BPS、英華、St Stephen's Girl 係d成績比較好嘅女女啫。

原帖由 愛愛地球 於 11-4-19 09:59 發表
rattie,

你好. 多謝你返來"探"師妹.  我都有野請教.

1.今屆小一的,到中一已沒有直屬之優勢(教育局取消直屬), 到時又是另一遊戲規則,是嗎?

2. 小一至小三沒有給全班名次,全級名次吧?耐唔時先聽到下最高分幾多, 先 ...

簽名被屏蔽

大約18、9人,應該唔到廿個。

原帖由 candy_kent 於 11-4-20 10:05 發表

你囡班同學都好勁BOR, 咁加埋其他班, 你知唔知大約幾多人去左D勁野.

雖然唔到廿個,都相信係個記錄。

當中 5個 DGS ~ another record!

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

幾個因素 ~ d師姐生性,d女女/家長夠進取,再加少許運氣。

之前肯走嘅人真係唔多,十個八個到,d女女個個都一心一意。

8 d 料你知,有個同學過咗 BPS 考全級 top 10,犀飛利!!

原帖由 candy_kent 於 11-4-20 17:14 發表

Rattie,
你囡果年咁勁既,

往年成續又如何?

3個肯定係全級 top 10,2個係特2功能 ~ 乒乓 & 籃球,係咪力邀過檔就唔知喇。

其實走咗嘅大部份係 top 40 but 唔一定係 top 20。所以如果女女有獎攞,(自行)搏得過架。

原帖由 candy_kent 於 11-4-20 17:17 發表

RATTIE,
果5位入左DGS既同學, 成績是否係最TOP果幾位呀 ?  

之前聽聞有籃球隊隊員被名校力邀過檔, 是否真有此事 ?

簽名被屏蔽

好似淨係响樹講可以去到邊間好d嘅中學,冇乜點講入唔到隔離嘅女女去咗邊,阿女嗰班都有 3、4個,去咗何東、寶血、培僑、維官、李福慶、Delia 等等。

大抽獎放榜日,有個同學喊得好淒涼,佢被派咗去一間 "特殊中學",之後扣門入咗一間 band 3,我最近响本雜誌見佢間中學做 promote,挑選咗四個學生做 role model,佢就係代表中一嗰個。

好替佢高興,雖然我唔認識間學校,但相信佢一定讀得唔錯,付出嘅努力得到學校嘅認同,笑容中帶著自信。

升中嗰邊都有家長講,平均分唔合格嘅女女响寶血一樣入到精英班。

Band 3 學校水平可能低d,但大前題都係唔好學壞,佢又讀得開心。

家長可以做嘅係幫女女揀間適合佢嘅學校。

今年可能遲左少少:
因為灣仔事實太少 band 2 學校,對 d 唔肯定自己有冇機會升過去直屬嘅女女來說,如果可以轉區可能會好 d,唔洗放棄個直屬位,之後有機會喺(e.g. 東區) 由 band 3 升去 band 2 而又多 d 選擇。
我諗到個例子係 St. Joseph - 小學喺灣仔,中學喺中西區,唔同區但係冇影響直屬位,不過 e d 嘢都係問清楚學校好 d,無謂攪錯。

聽d六年級家長講居然有人填派位表填左男校, 仲有人填左寄宿學校, 班主任叫佢地拎番去改, 佢地話媽咪話 ok 唔駛改 , 係咪真係有咁 hea 既家長

我知好多媽咪都係填咗 < 10 間。

原帖由 chatroom台長 於 11-5-6 11:49 發表
聽d六年級家長講居然有人填派位表填左男校, 仲有人填左寄宿學校, 班主任叫佢地拎番去改, 佢地話媽咪話 ok 唔駛改 , 係咪真係有咁 hea 既家長
‹ 上一主題|下一主題