用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 SPPCS 升中自行派位
go

SPPCS 升中自行派位 [複製鏈接]

原來都真係仲有d家長唔係幾明個遊戲規則,SPPCS 係有直屬中學 ~ SPSS,但 SPSS 喺自行階段係唔會揀SPPCS 嘅學生,所以填嗰兩間自行派位中學要小心唔可以亂咁填。

第一選擇、第二選擇

家長唔好諗住個女係 band 1 ,第一選擇揀咗 #131 就以為已經入咗 SPSS,第二選擇就可以亂嚟,諗住穩陣d走去填間渣d 嘅學校就仲危險,因為自行揀 SPSS 其實 = 放棄咗個選擇,第二選擇係有機會可以唔洗 in 已經收咗你女。要知道自行收咗就冇得去抽直屬嗰個d位。

你要肯定佢去讀第二選擇都冇問題至好填。

我有朋友個女讀嘉諾撒,自行入咗 St. Francis,大抽獎放榜日喊到乙乙聲,雖然呀媽想佢讀 St. Francis,都要同佢返嘉諾撒扣門!

如果第二選擇係間好d 嘅學校咁入咗都算數喇。

如果個女係 band 2,唔怕辛苦咪一心一意响自行同大抽獎都齋填 #131,大把位。

記住記住 SPPCS 嘅學生只係得大抽獎嗰陣至有機會入到 SPSS。

希望幫到你哋。

12    0    0    0

Hi Rattie,
唔好意思, 有個問題想請教你.
我有個朋友住天后, 佢唔鍾意14區d小學, 但佢有天主教個分, 下年選小一第一round自行會有20分.
佢問我, 我阿女讀個間(則Catholics 啦) 定尖沙嘴st mary d程度高d, 我唔係太識, 因我由細到大都係住港島區, 對九龍d學校唔係太熟.........
佢話地點不成問題, 佢會drives 女女番學.  Thanks!
P.S. 我想請教多一個問題, 其實係咪要五六年級成績表average要A先有機會中學考到英華, CONVENT, DGS 個D?
如果AVERAGE 係B就唔好諗其他啦, 一心一意過隔離?
THANKS!

我會揀 st mary,不過我唔知 20分入嘅機會係幾高,而 20分入唔到 sppcs 就未聽聞過。

家長嘅票數最現實,完成反映到學校嘅受歡迎程度。

你女家陣先小一,到佢升中都唔知係咩世界 lu。

hmmmm。。。靜雞雞講你知 ~ 我女 P1 至P6,平均分從未 A 過。

原帖由 cmchang0927 於 11-4-7 23:54 發表
Hi Rattie,
唔好意思, 有個問題想請教你.
我有個朋友住天后, 佢唔鍾意14區d小學, 但佢有天主教個分, 下年選小一第一round自行會有20分.
佢問我, 我阿女讀個間(則Catholics 啦) 定尖沙嘴st mary d程度高d, 我唔係太識 ...

Thanks Rattie!
可能係早D, 我諗住自行比佢試下張祝SHAN(如果D成績到咗P.5都OK既話.......... 可以早D適應下同D男性相處, 而呢D男性應該會係綿羊D個D呱...........
原帖由 Rattie 於 11-4-8 14:38 發表
我會揀 st mary,不過我唔知 20分入嘅機會係幾高,而 20分入唔到 sppcs 就未聽聞過。家長嘅票數最現實,完成反映到學校嘅受歡迎程度。 你女家陣先小一,到佢升中都唔知係咩世界 lu。hmmmm。。。靜雞雞講你知 ~ 我女 P1 至P6, ...

男女校? 經過 6 年女校洗禮,我驚到時你女5制 bor。

CCSC 冇 interview,齋睇成績+特異功能。

原帖由 cmchang0927 於 11-4-8 16:25 發表
Thanks Rattie!
可能係早D, 我諗住自行比佢試下張祝SHAN(如果D成績到咗P.5都OK既話.......... 可以早D適應下同D男性相處, 而呢D男性應該會係綿羊D個D呱...........  ...

醒目開學勳章

高人,8唔8到SPCS S.1收唔收細女(企地一响既傳統係唔收),唔收既我可以han返。

你真係叻!  阿女番咗學一個月之後已經同我講, "而家番學只有女仔, 唔駛擔心比男仔蝦!" (注:佢幼稚園時並無與男生既不快經歷)...........
原帖由 Rattie 於 11-4-8 16:59 發表
男女校? 經過 6 年女校洗禮,我驚到時你女5制 bor。CCSC 冇 interview,齋睇成績+特異功能。

代表,
哎,差 d 以為你問緊 P1 添。我真係冇諗過 S1 都會有哩個疑問。阿女話佢嗰班得7-8個同學細過佢,阿女係五月尾生日,3-4個係六/七月,另外嗰3-4個至係細女。
照計 S1 冇奶油仲睇 e 樣㗎,我真係唔知係咁 Q 定係關傳統事嘞。
點計都係成績大過天㗎,e 樣你寶貝掂 bor,成績達標係張入場券,咪再睇吓面試囉,反正佢日後都要面對各種各樣嘅面試,咪當儲定 d 經驗,試吓冇損失 bor。

原帖由 YongXin 於 11-4-8 17:41 發表
高人,8唔8到SPCS S.1收唔收細女(企地一响既傳統係唔收),唔收既我可以han返。

呵,正常反應,佢o地十居其九都係咁諗㗎。

原帖由 cmchang0927 於 11-4-8 18:47 發表
你真係叻!  阿女番咗學一個月之後已經同我講, "而家番學只有女仔, 唔駛擔心比男仔蝦!" (注:佢幼稚園時並無與男生既不快經歷)...........   

原帖由 YongXin 於 11-4-8 17:41 發表

我諗中學應該唔會太注重 le 啲掛.
我識一個10月女(別的學校),今年同時考上DGS,SPCC. 而SPCS都有得2nd in.
多年前有個12月細仔,都自行入咗LSC(以成績非SPORTS入)
所以我諗有興趣的,不妨一試,即管去馬,不用考慮太多.

醒目開學勳章

多謝解答。

基本上我諗字可以麓過隔離都還得神落。

我家大小姐就係細女 + 無特2功能 + 平平無奇,所以面試掙位呢家0野,陪跑都無份。

自從小一幫個女入咗 SPPCS 之後,首要任務係 keep 住佢喺一定嘅位置,希望無驚無險,升過去 SPSS。但當佢去到高小,見佢嘅成績好似打入 top 40 時就開始身痕,虛榮心發作,想幫個女入自己嘅 dream school。

咁我都仲有少少清醒知啶知個女係咩斤兩所以自行時我 "引導" 佢去揀咗兩間會 in 哂所有 applicants 嘅學校 ~ 機會渺茫都叫做參與過。

其實舊年 SPCS 唔係我嘅目標,因為有段時間我覺得 SPSS 嘅 academic 係高過 SPCS。

所以舊年考邊間學校我都冇俾壓力個女,全因為已經有間好好嘅 SPSS 做大後備。

有 offer 後要請教你哋、老師同埋朋友至敢俾個女過去讀。

我自己都覺得個女無特2功能 + 平平無奇,所以之前推佢去d 面試班、辯論班,揾 oral 老師同佢 drill Q&As。咁 e d 其實有冇幫助我無從稽考,總之幫得就幫,唔敢俾佢打天才波。

個女其實唔願意去考,但面試時我見佢真係好盡力,d 女女都真係好乖 ~ 參與得個遊戲都希望跑出。

到之後,話要走嗰個又係佢!

簽名被屏蔽

聽聞今年好多同學係上次自行填咗隔離, 係唔係真係唔收? 點解又要填? 會唔會有其他幫助?
如果係band 1學生, 請問乙部第一選擇隔離, 咁第二有冇其他好學校選擇? 係唔係都要填同區?

醒目開學勳章

問題就係仲未發現到0的優良因子,所以先有“憂”勢。

原帖由 candy_kent 於 11-4-11 16:58 發表

YONGXIN,
照計亞媽係舊生, 多多少少都有D優勢掛 !!

YongXin,响你英明指導下,你寶貝咪埋眼都碌到過去隔離喇。

基本上band 1 學生乙一揀咗 #131佢就一定會入SPSS。之後乙部其實揀邊間學校可以話係冇乜意義,你會收到本書列明你嗰區可以揀嘅學校,其中包括有少量位供應嘅他區學校。想入第二間band1學校,不如响甲部碰吓運氣。

SPSS嘅直屬位有99個,你唔通放棄呢d位嗎?

咁如果唔好彩入唔到隔離,即個女可能係 band3,俾我乙二選擇已經唔會揀 band1學校。

其實每年都有好多同學响自行填咗隔離,係真係唔收,反正直屬位有 99個,學校又真係唔洗自行嗰陣揀我哋喎。自行冇填隔離嘅女女,每班頂籠5、6個。

點解又要填? 咁隔離真係好好嘛,港島區有邊幾間津校我肯揀; BPS, Ying Wa, St Stephen's Girl。如果 Marymount 都係你心儀嘅,應該比前三間較易入。

Rattie :

唔該晒! 但渣住張成績表(臨時成績表), 又未出每班top 10。 都唔知佢係band 幾? , 真係靠估, 但又想博其他更好中學, 點好? 請問以往6年級大概拿什麼成績可以成為每班的top 10, 可否分享吓?

通常主科 (中英數) 至少要有一科A、其餘兩科連埋常識係 B。有時 4科B 都 ok 架,不過我諗平均分數就要 > 85分啩。

Top 10 係要同 d peer 比較。或者咁樣講喇,你可以攞住五下張成績表做指標,五下有獎攞而六上成績又差5多嘅,咪當住係先囉,反正五六年班都係同一班人。

想博其他更好中學,e 樣我淨係夠胆响自行時去博,所以我一個 chance 都5會浪費,得就得,5得就過隔離。

大抽獎甲部都會碰吓運氣,放榜日一樣可以去心儀中學扣門。我識有成功例子入咗 MMS。

我係5敢5放隔離做乙一架,冇話班 top 10,就算佢係全級 top 10 都係咁話 ~ 真係驚同佢交待5到。

(六下) 臨時成績表有乜用? 去扣門嗰陣用囉。

Good luck!

原帖由 cdfung媽咪 於 11-4-15 08:13 發表
Rattie :

唔該晒! 但渣住張成績表(臨時成績表), 又未出每班top 10。 都唔知佢係band 幾? , 真係靠估, 但又想博其他更好中學, 點好? 請問以往6年級大概拿什麼成績可以成為每班的top 10, 可否分享吓? ...

回覆 1# Rattie 的文章

請問top 10 係計上學期成績或是計下學期成績或上下學期一齊計?
‹ 上一主題|下一主題