用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大抽獎是否男女分開抽?
go

大抽獎是否男女分開抽?

男女校
如果一齊抽未好容易男女失衡!原本男女校變成女校或變成男校。
好多設施都出現不足或過剩。

男女一齊抽

以前因為女仔成績好d, 男仔較遲發力,為了平衡所以分開抽, 但因為公平宜家係一齊抽.

唔怪得之今年紅馬2x男仔都有得in伊中啦,學校係自行到微調。

原帖由 goodenough 於 11-4-6 19:34 發表
唔怪得之今年紅馬2x男仔都有得in伊中啦,學校係自行到微調。

mtchhb?自己友

早年曾經男女生分別抽的, 但有子女就讀男女校既家長向平機會投訴此舉有性別之分不公平, 所以某年開始, 已轉為男女生一同抽!

原帖由 minijelly 於 11-4-7 09:59 發表

mtchhb?自己友

不是。只是兒子在伊中面試時和同組同學交談時得悉。

原帖由 One-Mama 於 11-4-7 10:38 發表
早年曾經男女生分別抽的, 但有子女就讀男女校既家長向平機會投訴此舉有性別之分不公平, 所以某年開始, 已轉為男女生一同抽!

咁未在自行收生階段男仔有著數。

原帖由 goodenough 於 11-4-6 17:41 發表
男女校
如果一齊抽未好容易男女失衡!原本男女校變成女校或變成男校。
好多設施都出現不足或過剩。

大抽獎就實係男女一齊抽架啦~
如果男仔,冇理由填間女校掛,就算抽到都唔比你入去讀啦........

原帖由 goodenough 於 11-4-7 13:05 發表

咁未在自行收生階段男仔有著數。

應該係, 我大仔當年自行面試時, 幾乎全男仔, 當時就咁睇,約30個學生, 得3~4個係女仔...............

原帖由 LittleKidult 於 11-4-7 16:01 發表

應該係, 我大仔當年自行面試時, 幾乎全男仔, 當時就咁睇,約30個學生, 得3~4個係女仔...............

冇錯,因為係小學階段,d女仔係叻過d男仔既,咁係大抽獎時,女仔入band1 的機會大過男仔,搞到女多男少。
但一上到中學,d男仔會好犀利,佢地一開竅,會超越d女仔;特別係理科。
所以,多數band1中學都係在有得揀時,揀多d男仔入去的,平衡番。

今年係咪男多過女, 知否男女比例人數?

原帖由 Milkky 於 11-4-8 13:11 發表

我都好想知。
不過就算男仔多個女仔,但在6年班這個階段,女仔屬band1的人數應較男仔多。

男女比例你可以上政府統計署網頁搵下, 如果搵學校, 你可以1. 搵單一性別既學校, 2. 無直屬,聯系小學既學校, chance 會大d, 不過最緊要係睇成績.

原帖由 Milkky 於 11-4-8 13:11 發表

原帖由 RRNG 於 11-4-8 14:41 發表
男女比例你可以上政府統計署網頁搵下, 如果搵學校, 你可以1. 搵單一性別既學校, 2. 無直屬,聯系小學既學校, chance 會大d, 不過最緊要係睇成績.

跟據統計處資料,男女比例相約。所以男女比例影響應沒有,只是男女banding比例會影響。
謝謝你的資料!

現在入大學同讀醫越來越多女生,唔知D男生係咪越來越遲開竅

原帖由 One-Mama 於 11-4-7 10:38 發表

之所以話, 上有政策, 下有對策law.
自行階段男仔會著數D, band 1頭, 抽獎時跨區唔敢揀. 但都派到, 即自行面試時成功啦.  舊年我仔有3個男同學成功, 但女同學就無, 不過可能係巧合, 我地想多左...

原帖由 dad1234 於 11-4-8 17:42 發表
現在入大學同讀醫越來越多女生,唔知D男生係咪越來越遲開竅

上到中學就唔係遲開竅係男仔鐘意打機。