用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 唉. 俾朋友話怪獸家長, 但佢個囡連奶都未戒, o野都未講. ...
樓主: 早教媽媽
go

唉. 俾朋友話怪獸家長, 但佢個囡連奶都未戒, o野都未講... [複製鏈接]

把口生係人度, 依個世界, 大把人" 憎人富貴厭人貧 "
你仔叻, 佢話你太谷.
你仔差, 佢話你唔理個仔, 點做人老母,
我都俾人話過太谷對仔女, 對方仲要係離左婚, 無仔女添,  佢都未做過人媽媽,
彩佢都waste air !
*****藍藍天空掛著我的夢*****

我都俾人話過太谷個女, 個女考到較出名的好學校,D人話我谷個女,令個女無晒童真。亞女鋼琴比賽取得好成績,佢地話我谷個女。名名高興的事情, 比佢地講到是壞事。難道唔使個女讀書日日去玩就有童真咩。

原帖由 早教媽媽 於 11-4-2 23:58 發表
純粹呻下, 之前係fb 寫了一些關於小朋友無聊o野, 如測驗啦, 考琴啦等等, 俾個朋友話成日見到我個仔要考試,要練習, 要溫習, 學呢學路, 大人唔辛苦細路都辛苦, 小心做怪獸家長. 我真係好想講句, 你個囡一歲都唔夠, o野 ...

純粹路過,我很同情你。我孩子已十幾歲,記得他小時候都是學很多東西。我為他的學業,幾乎斷六親。幾年無出席任何宴會和喜慶節目。被親朋好友背後笑,但我無後悔。

取笑你的人會有報應,到時才心涼都未遲。

有時好怕同親朋戚友討論教育問題, 每個人心中都有一套理念, 我唔介意大家講自己理念, 你是自由派, well, 個囝係你, 你鐘意點就點.  你係催谷派, well, 讀果個唔係我, 我又唔會貢多comment.  

但係, 可唔可以唔好抨擊我點教自己既仔女?  可唔可以唔好強迫要我學你果套?  我聽完你既分享, 我覺得正, 岩聽既自然會問你多d資料, 如果唔係, 唔好淨係覺得你果套係天下無敵, thank you!

我都是, 我個小朋友讀一間出名少少的私立幼稚園, 就俾人說自己個d(差不多大的小朋友) 係唔會考慮名牌幼稚園架, 我個學多幾樣野, 仲係樣樣都唔肯放棄, 就俾人說駛唔駛, 佢個都冇去學咩, 不過之後就開始學了.. 其實我都唔會同佢主動分享咩, 其它親戚問起我答佢聽, 就會彈出來 comment, 好人慳d氣, 各人有各人的教法. 道不同不相為謀..

回覆 16# rbaggio74 的文章

你小朋友好叻, 好似比一般同級識多好多學術上嘅野, 但係我有一疑問, 佢上學校的課堂會唔會覺得好悶, 因為已經識晒, 會唔會覺得返學無聊, 學唔到野, 覺得父母叻過老師? 呢樣疑惑, 令我唔敢主動越級先教囡囡, 只是當佢有興趣問時才回答! 曾聽她說有同學, 成績好好, 佢上堂D野媽咪教晒,乜都識, 於是上堂淨係引人傾計, 發白日夢, 操行麻麻! 你認為應點做平衡,取捨?
:-D  :-)  :-P 笑口常開
‹ 上一主題|下一主題