用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 唉. 俾朋友話怪獸家長, 但佢個囡連奶都未戒, o野都未講. ...
go

唉. 俾朋友話怪獸家長, 但佢個囡連奶都未戒, o野都未講... [複製鏈接]

醒目開學勳章

純粹呻下, 之前係fb 寫了一些關於小朋友無聊o野, 如測驗啦, 考琴啦等等, 俾個朋友話成日見到我個仔要考試,要練習, 要溫習, 學呢學路, 大人唔辛苦細路都辛苦, 小心做怪獸家長. 我真係好想講句, 你個囡一歲都唔夠, o野都未識講, 咁點會明白讀咗小學, 小朋友幾忙要測驗考試默書學o野, 又話見度人地小朋友係fb天真笑臉, 我o既小朋友就淨係學o野考試. 大佬呀, 讀幼稚園無考試功課壓力梗係啦, 讀咗小學你就知....
你估我好想為咗仔女學業而煩咩, 你又未到呢個階段, 憑乜o野話人怪獸家長

呻完

0    0    0    0

醒目開學勳章

原帖由 ken9989 於 11-4-3 00:05 發表
不過迫得太緊也不是很好,反而壓苗助長,凡事盡量放輕松點吧。

係fb 寫兩句, 又唔係睇住我點教, 佢又知我壓苗助長? 況且學校一年一定係兩測兩考, 通常呢段時間會係fb 同o的同級家長交流傾下溫乜o野溫成點, 咁就係個仔生活只有考試, 沒有天真笑容 ? 學o野, 呢個年代個個小學生都一生一體藝啦, 唔通咁有係無天真笑容o既原因 ?

我路過ga jar, 不過我果陣都好似佢咁, 不過到3歲時就知, 我咪就係考咗6間幼稚園law, 無計,時勢迫人

原帖由 早教媽媽 於 11-4-3 00:08 發表

係fb 寫兩句, 又唔係睇住我點教, 佢又知我壓苗助長? 況且學校一年一定係兩測兩考, 通常呢段時間會係fb 同o的同級家長交流傾下溫乜o野溫成點, 咁就係個仔生活只有考試, 沒有天真笑容 ? 學o野, 呢個年代個個小學生都 ...

我好明白你的處境,因我都係同你差不多。
不過我小朋友喜歡踢波,跆拳道,小提琴係我估勵佢去的。但我事先已同佢講明,一係唔去,一係去就要認真,唔好當興趣班。佢有興趣就幾辛苦都會去。唯獨是讀書就要比小小壓力佢。
好在幼稚園遇著一班同學好鐘意舉手答問題的同學,就係咁,去到小學,都係為左要答問題佢竟然肯好認真去做功課,我又晚晚跟佢逐樣對,佢唔想第二日唔識答問題。
我明白一二三年班好緊要,養成左好習慣,打好個根基以後就容易。

原帖由 早教媽媽 於 11-4-3 00:08 發表

係fb 寫兩句, 又唔係睇住我點教, 佢又知我壓苗助長? 況且學校一年一定係兩測兩考, 通常呢段時間會係fb 同o的同級家長交流傾下溫乜o野溫成點, 咁就係個仔生活只有考試, 沒有天真笑容 ? 學o野, 呢個年代個個小學生都 ...

看到你的名字『早教媽媽』,我也著重『早教』的。

孩子今年7歲,就讀小二,能請你PM我,你的FB嗎?

我也想結識一些希望教好孩子的家長,謝謝!

早教是個概念,我所看重的是建基在家中的『愉快家教』,孩子只有一個課外活動,但就愛在家中當條『蛀書蟲』...他看閱讀,博覽群書..哈哈

請讓我加入你們『早教』的行列,一起分享育兒心得!
家庭教育是孩子學習的最佳途徑,無論品德和學術能力均應從嬰兒階段開始。
為了培養一個完整的人,我們從孩子剛出生開始了嚴謹的教育,願與廣大家長分享我家的育兒法。
育兒路上互勉之!

原帖由 rbaggio74 於 11-4-3 11:19 發表

看到你的名字『早教媽媽』,我也著重『早教』的。

孩子今年7歲,就讀小二,能請你PM我,你的FB嗎?

我也想結識一些希望教好孩子的家長,謝謝!

早教是個概念,我所看重的是建基在家中的『愉快家教』,孩子只有一個課外活動,但就愛 ...

HI, 你的孩子在那裏讀書呢?現在看甚麼書?數學的成績是如何訓練的?他是資優嗎?

原帖由 wingsma 於 11-4-3 12:10 發表

HI, 你的孩子在那裏讀書呢?現在看甚麼書?數學的成績是如何訓練的?他是資優嗎?

我們約三年前移居上海,孩子在香港完成K2後,現在上海就讀小二。

他現在最愛看的書目:
The Magic Tree House series, The Magic School Bus Chapter Book series, A to Z Mysteries.....

數學成績就如我的描述中的一樣,會不同分母分子的運算,兩至三個代數的方程式運算.....

至於如何教導,你可參看我的另外兩個關於早期數學教育的帖子,均載於『教育政策』版內。

至於他是否資優,我們沒有替他去檢定,也不會為之。因為我們的立場是,每個孩子均是天才,分別只在於父母對他們的培育而異!

多多交流!
家庭教育是孩子學習的最佳途徑,無論品德和學術能力均應從嬰兒階段開始。
為了培養一個完整的人,我們從孩子剛出生開始了嚴謹的教育,願與廣大家長分享我家的育兒法。
育兒路上互勉之!

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 早教媽媽 於 11-4-2 23:58 發表
純粹呻下, 之前係fb 寫了一些關於小朋友無聊o野, 如測驗啦, 考琴啦等等, 俾個朋友話成日見到我個仔要考試,要練習, 要溫習, 學呢學路, 大人唔辛苦細路都辛苦, 小心做怪獸家長. 我真係好想講句, 你個囡一歲都唔夠, o野 ...

呢D唔知頭唔知路的人講GE 野, 咪當耳邊風LAW, 我估佢連乜野係 怪獸家長 都未知....

仙人係唔會明白凡間既疾苦架啦

醒目開學勳章

原帖由 lillymarie 於 11-4-3 19:29 發表
仙人係唔會明白凡間既疾苦架啦

大家根本不同階段, 佢又未到, 佢梗係無呢o的問題啦
佢而家先煩緊個囡厭唔厭奶, 肯唔肯食粥仔, 咁唔通我話你個囡咁麻煩唔肯食, 就係港孩, 你係港媽喎....

原帖由 早教媽媽 於 11-4-3 23:59 發表

大家根本不同階段, 佢又未到, 佢梗係無呢o的問題啦
佢而家先煩緊個囡厭唔厭奶, 肯唔肯食粥仔, 咁唔通我話你個囡咁麻煩唔肯食, 就係港孩, 你係港媽喎.... ...

記得"幸X傷風素"有個廣告, 裏面主角就係咁講: 你都未試過, 你唔明架啦!

醒目開學勳章

原帖由 lillymarie 於 11-4-4 10:36 發表

記得"幸X傷風素"有個廣告, 裏面主角就係咁講: 你都未試過, 你唔明架啦!

咁咪係囉, 而且我好怕人只係睇下人地FB 同BLOG , 就好似好了解人地O既生活, 然後斷章取義.
人人生活模式不同, 個個細路都唔同, 點解話人地帶囝囡去公園影幾幅相就天真笑臉, 我無影就等如無咩

d人冇小朋友, 或只係幼稚園階段, 點會明白?

原帖由 早教媽媽 於 11-4-4 10:43 發表

咁咪係囉, 而且我好怕人只係睇下人地FB 同BLOG , 就好似好了解人地O既生活, 然後斷章取義.
人人生活模式不同, 個個細路都唔同, 點解話人地帶囝囡去公園影幾幅相就天真笑臉, 我無影就等如無咩 ...

拿,網絡世界係咁個wor,資料係你自己放出去,要預左人地指指點點,唔可以人地讚你教子有方就受,話你怪獸就話人好憑三言兩語落comment,要自己吃得開喎。我自問就無咁大方,所以我fb同blog都唔會講子女,因為知道呢個世界太多專家!我兩公婆鍾意點教就點教,有需要時我自然會請教我心目中既專家!

其實,就算係怪獸又點呢,我覺得只有怪獸先可以叫下一代成材呀,又關佢咩事呢﹖!我同你相反,我試過比朋友話無上進心,第日個仔楂巴士!咁楂巴士又點啫,關佢鬼事!講真,教仔理念個個都唔同,最緊要自己清楚自己做緊咩,唔使同人交代wor!

醒目開學勳章

回覆 18# aryee 的文章

我呀仔其中一個志願揸巴士, 咁我唔覺有乜問題, 如果大個仔之後佢都仲鐘意, 搵到一個自己興趣既職業, 自力更生, 我估點都好過d大學生去申請綜媛.

原帖由 km1357 於 11-4-4 13:45 發表
我呀仔其中一個志願揸巴士, 咁我唔覺有乜問題, 如果大個仔之後佢都仲鐘意, 搵到一個自己興趣既職業, 自力更生, 我估點都好過d大學生去申請綜媛.

yes,同意,自力更生,養妻活兒,做個敬業樂業既開心車長,有咩唔好﹖最緊要係佢健康快樂,有個積極既人生,我就好安慰。

我個信念係,我用栽培機師既態度栽培佢,但我接納佢最終只係一個司機!

‹ 上一主題|下一主題